Per a Fővárosi Önkormányzat és az SZDSZ ellen

Egy polgár, akit az Alkotmányban rögzített gyülekezési jogában egy magánjogi szerződéssel kívántak tavaly októberben korlátozni, a TASZ jogsegélyszolgálata segítségével pert indított a Fővárosi Önkormányzat és a Szabad Demokraták Szövetsége ellen.

Félix Péter 2005. október 15-én arra szerette volna felhívni a figyelmet a Terror Háza előtt, hogy a parlament a Sztójay-kormány államtitkáráról, a magyar egészségügy zsidótalanításáért felelős Johan Béláról nevezte el népegészségügyi programját. A békés demonstrációra a rendőrség két okot megjelölve nem adott engedélyt. Egyrészt vitatható módon „műveleti területté” minősítették a kérdéses közterületet, másrészt azt is közölték, hogy a budapesti Andrássy útnak az a része, ahol Félix Péter demonstrálni kívánt volna, nem minősül közterületnek. A Fővárosi Önkormányzat ugyanis 2005. szeptember 22-én a Szabad Demokraták Szövetségével kötött szerződése értelmében használatba adta a területet az SZDSZ-nek.

Mind Félix Péter, mind a TASZ meg van győződve arról, hogy a fenti szerződés kizárólag abból - az SZDSZ által egyébként nem is titkolt -  célból jött létre, hogy megakadályozzanak másokat gyülekezési joguk gyakorlásában. A szerződés egyértelműen arra irányult, hogy polgárokat az Alkotmányban rögzített politikai szabadságjogaikban korlátozzanak. Félix Péter ezért 2005. februárjában a TASZ jogsegélyszolgálata segítségével pert indított a Fővárosi Önkormányzat és az SZDSZ ellen, a bíróságtól kérve a szerződés semmisségének kimondását.  

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Jogsértően tilt meg a BRFK tüntetéseket

A TASZ nyilatkozatot adott ki a Budapesti Rendőrfőkapitányság jogsértő gyakorlata ellen.

A kormány szerint méltatlan lehet, ha valaki kifejezi a politikai véleményét, tovább szűkítenék a gyülekezési jogot

Gyorselemzésünk szerint a Kormány az alapjogkorlátozó új gyülekezési törvény elfogadása után ismét jelentősen szűkítené a gyülekezési szabadságot. Ezúttal a településkép védelméről szóló törvénybe csempészve nehezítenék meg a tüntetést. Ha a javaslatot elfogadja az Országgyűlés, akkor például a Kossuth téren egy egész hónapig nem lehet majd tüntetni télen, de a nemzeti ünnepek idején is kiszorulnak majd a szimbolikus helyszínekről azok a polgárok, akik nem az állami megemlékezéseken kívánnak részt venni.

Egyetértett velünk a Kúria is: sértette a gyülekezési szabadságot a gödöllői rendelet

Még a nyáron számoltunk be arról, hogy ellentétes a gyülekezési szabadsággal az a gödöllői helyi rendelet, amelynek értelmében közterület-használati engedélyt kellett kérni a politikai rendezvények megtartásához. Október 31-én a Kúria végül megsemmisítette a jogellenes rendelkezést.