Per a Fővárosi Önkormányzat és az SZDSZ ellen

Egy polgár, akit az Alkotmányban rögzített gyülekezési jogában egy magánjogi szerződéssel kívántak tavaly októberben korlátozni, a TASZ jogsegélyszolgálata segítségével pert indított a Fővárosi Önkormányzat és a Szabad Demokraták Szövetsége ellen.

Félix Péter 2005. október 15-én arra szerette volna felhívni a figyelmet a Terror Háza előtt, hogy a parlament a Sztójay-kormány államtitkáráról, a magyar egészségügy zsidótalanításáért felelős Johan Béláról nevezte el népegészségügyi programját. A békés demonstrációra a rendőrség két okot megjelölve nem adott engedélyt. Egyrészt vitatható módon „műveleti területté” minősítették a kérdéses közterületet, másrészt azt is közölték, hogy a budapesti Andrássy útnak az a része, ahol Félix Péter demonstrálni kívánt volna, nem minősül közterületnek. A Fővárosi Önkormányzat ugyanis 2005. szeptember 22-én a Szabad Demokraták Szövetségével kötött szerződése értelmében használatba adta a területet az SZDSZ-nek.

Mind Félix Péter, mind a TASZ meg van győződve arról, hogy a fenti szerződés kizárólag abból - az SZDSZ által egyébként nem is titkolt -  célból jött létre, hogy megakadályozzanak másokat gyülekezési joguk gyakorlásában. A szerződés egyértelműen arra irányult, hogy polgárokat az Alkotmányban rögzített politikai szabadságjogaikban korlátozzanak. Félix Péter ezért 2005. februárjában a TASZ jogsegélyszolgálata segítségével pert indított a Fővárosi Önkormányzat és az SZDSZ ellen, a bíróságtól kérve a szerződés semmisségének kimondását.  

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Alkotmányellenesen korlátozza a Közgyűlés a gyülekezési jogot

Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a Fővárosi Közgyűlés 2006. október 26-án egy olyan közterület-használatot szabályozó helyi rendeletet fogadott el, amely a fővárosi közterületeken a gyülekezési tövény hatálya alá tartozó rendezvények esetében is az önkormányzat hatáskörébe utalja többek között a színpadi és hangosító berendezések felállításának engedélyezését.

Közös levél az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának a békés gyülekezésekkel kapcsolatban

A napokban zajlik az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának 22. rendes ülése Genfben, amely során többek között a békés gyülekezésekkel kapcsolatos alapjogok védelméről és előmozdításáról szóló állásfoglalást készülnek kiadni. Nyolc másik, a gyülekezési jog védelme terén nagy tapasztalattal rendelkező jogvédő szervezet mellett a TASZ is aláírta azt a képviselőknek szóló levelet, amely üdvözli az ENSZ-határozat tervezetét, és javaslatokat fogalmaz meg annak egyes részeivel kapcsolatban.

Lehet-e a miniszterelnök házánál tüntetni?

A TASZ szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) pénteki személy- és létesítménybiztosítási intézkedése felveti a gyülekezési szabadság jogellenes korlátozását. A miniszterelnök védelmére hivatkozva a gyülekezési jogot korlátozni csak nagyon szűk körben, a legszükségesebb módon és rövid időre lehet. A határozat nem felel meg ennek az alapelvnek.