Barion Pixel TASZ | Per a Fővárosi Önkormányzat és az SZDSZ ellen

Per a Fővárosi Önkormányzat és az SZDSZ ellen

Egy polgár, akit az Alkotmányban rögzített gyülekezési jogában egy magánjogi szerződéssel kívántak tavaly októberben korlátozni, a TASZ jogsegélyszolgálata segítségével pert indított a Fővárosi Önkormányzat és a Szabad Demokraták Szövetsége ellen.

Félix Péter 2005. október 15-én arra szerette volna felhívni a figyelmet a Terror Háza előtt, hogy a parlament a Sztójay-kormány államtitkáráról, a magyar egészségügy zsidótalanításáért felelős Johan Béláról nevezte el népegészségügyi programját. A békés demonstrációra a rendőrség két okot megjelölve nem adott engedélyt. Egyrészt vitatható módon „műveleti területté” minősítették a kérdéses közterületet, másrészt azt is közölték, hogy a budapesti Andrássy útnak az a része, ahol Félix Péter demonstrálni kívánt volna, nem minősül közterületnek. A Fővárosi Önkormányzat ugyanis 2005. szeptember 22-én a Szabad Demokraták Szövetségével kötött szerződése értelmében használatba adta a területet az SZDSZ-nek.

Mind Félix Péter, mind a TASZ meg van győződve arról, hogy a fenti szerződés kizárólag abból – az SZDSZ által egyébként nem is titkolt –  célból jött létre, hogy megakadályozzanak másokat gyülekezési joguk gyakorlásában. A szerződés egyértelműen arra irányult, hogy polgárokat az Alkotmányban rögzített politikai szabadságjogaikban korlátozzanak. Félix Péter ezért 2005. februárjában a TASZ jogsegélyszolgálata segítségével pert indított a Fővárosi Önkormányzat és az SZDSZ ellen, a bíróságtól kérve a szerződés semmisségének kimondását.  

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.