Polgárjogi szervezetek nemzetközi állásfoglalása az amerikai kormány Dragnet megfigyelési programjáról

Dublin/London/New York
Kiderült, hogy a Prizma néven ismert amerikai kormányzati program példátlan hozzáférést biztosított az amerikai National Security Agency-nek a vezető informatikai cégek szervereihez, ezért polgárjogi szervezetek - nemzetközi együttműködés nyomán - a következő közös állásfoglalást teszik:
Beszámolók szerint az amerikai kormány hozzáfér és megfigyelheti – jelen idejű kommunikációk során - olyan beszélgetések tartalmát és egyéb adatait, köztük helymeghatározó adatokat, melyet sokak által használt internet szolgáltatók különböző országokban élő felhasználói folytatnak. Ez szerte a világon számtalan ember kommunikációjának, mozgásának és kapcsolatainak megfigyelését teszi lehetővé . Ilyen hatalmas és mindent átfogó megfigyelés két alapvető emberi jogot is sért: a magánélethez és a szólás szabadságához való jogot.
Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 12. cikkelye megköveteli, hogy „senkinek a magánéletébe, családi ügyeibe, magánlakásába vagy levelezésébe nem szabad önkényesen beavatkozni”, a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának 17. cikkelye hasonló védelmet fogalmaz meg. A Prizma Program ilyen személyes információk hatalmas mennyiségét gyűjti, ami megsérti ezeket az előírásokat. A Prizma fenyegeti a szólás szabadságát, a befolyásolástól mentes véleménynyilvánítás jogát valamint az információk keresésének, megszerzésének és átadásának jogát is.
A nemzetközi jog megköveteli, hogy az állam biztosítson jogi védelmet a magánéletbe történő beavatkozás és támadások ellen. Az Amerikai Egyesült Államoknak meg kell felelnie ezeknek a nemzetközi kötelezettségeknek és véget kell vetnie emberek milliárdjai életébe történő erőszakos behatolásának.
Elfogadva a következő, az alapvető jogok és szabadságok védelmének elkötelezett, független nemzeti szervezetek által:
The American Civil Liberties Union (ACLU); the Association for Civil Rights in Israel (ACRI); the Canadian Civil Liberties Association (CCLA); Centro de Estudios Legales y Sociales (CELS); the Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR); Hungarian Civil Liberties Union (HCLU); the Irish Council for Civil Liberties (ICCL); the Kenya Human Rights Commission and Liberty. Ezek a szervezetek az International Network of Civil Liberties Organisations (INCLO) keretein belül működnek együtt.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nem jogállami a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról szóló törvény

A Kormány 2013. november 29-én nyújtotta be az Országgyűlésnek a Nemzeti Emlékezet Bizottságáról szóló T/13215. számú törvényjavaslatot, amit a parlament december 17-én el is fogadott. A törvény jelenleg kihirdetésre vár. A parlamenti vita idején a törvényjavaslat nem különösebben keltette fel a közvélemény figyelmét, elfogadása napján is csak azzal került be a hírekbe, hogy az áldozatok majd nyilvánosságra hozhatják besúgóik kilétét. A törvény azonban ennél érdekesebb rendelkezéseket is tartalmaz.

Módosították az adatvédelmi törvényt

Már a köztársasági elnök aláírására vár az adatvédelmi törvény módosítása, amely a személyes adatok védelmére és a közérdekű adatok nyilvánosságára vonatkozó számos fontos szabályt érint. Pontosították a közérdekű adat fogalmát, változtak a személyes adatoknak az Európai Gazdasági Térségen kívülre továbbításának szabályai. A jövőben a módosítás nyomán megtudhatjuk, hogy a közfeladatot ellátó személyek mennyit keresnek, és az Alkotmánybíróság által kifogásolt döntés-előkészítő, illetve belső használatú adatok definíció is kikerült a törvényből, hogy helyét egy a nyilvánosságot hasonlóan korlátozó szabálynak adja át.

Mégsem változnak a közúti ellenőrzés szabályai

Néhány hete jelent meg egy sajtóhír arról, hogy jogszabály módosítás készül, mely szerint a közúti ellenőrzések során a rendőrök csak nyilvánvaló jogsértés esetén állíthatják félre a forgalomból a gépjárműveket. A cikk nyomán megkérdeztük a Belügyminisztériumot e kérdéssel kapcsolatos terveikről.