Polgárjogi szervezetek nemzetközi állásfoglalása az amerikai kormány Dragnet megfigyelési programjáról

Dublin/London/New York
Kiderült, hogy a Prizma néven ismert amerikai kormányzati program példátlan hozzáférést biztosított az amerikai National Security Agency-nek a vezető informatikai cégek szervereihez, ezért polgárjogi szervezetek - nemzetközi együttműködés nyomán - a következő közös állásfoglalást teszik:
Beszámolók szerint az amerikai kormány hozzáfér és megfigyelheti – jelen idejű kommunikációk során - olyan beszélgetések tartalmát és egyéb adatait, köztük helymeghatározó adatokat, melyet sokak által használt internet szolgáltatók különböző országokban élő felhasználói folytatnak. Ez szerte a világon számtalan ember kommunikációjának, mozgásának és kapcsolatainak megfigyelését teszi lehetővé . Ilyen hatalmas és mindent átfogó megfigyelés két alapvető emberi jogot is sért: a magánélethez és a szólás szabadságához való jogot.
Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 12. cikkelye megköveteli, hogy „senkinek a magánéletébe, családi ügyeibe, magánlakásába vagy levelezésébe nem szabad önkényesen beavatkozni”, a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának 17. cikkelye hasonló védelmet fogalmaz meg. A Prizma Program ilyen személyes információk hatalmas mennyiségét gyűjti, ami megsérti ezeket az előírásokat. A Prizma fenyegeti a szólás szabadságát, a befolyásolástól mentes véleménynyilvánítás jogát valamint az információk keresésének, megszerzésének és átadásának jogát is.
A nemzetközi jog megköveteli, hogy az állam biztosítson jogi védelmet a magánéletbe történő beavatkozás és támadások ellen. Az Amerikai Egyesült Államoknak meg kell felelnie ezeknek a nemzetközi kötelezettségeknek és véget kell vetnie emberek milliárdjai életébe történő erőszakos behatolásának.
Elfogadva a következő, az alapvető jogok és szabadságok védelmének elkötelezett, független nemzeti szervezetek által:
The American Civil Liberties Union (ACLU); the Association for Civil Rights in Israel (ACRI); the Canadian Civil Liberties Association (CCLA); Centro de Estudios Legales y Sociales (CELS); the Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR); Hungarian Civil Liberties Union (HCLU); the Irish Council for Civil Liberties (ICCL); the Kenya Human Rights Commission and Liberty. Ezek a szervezetek az International Network of Civil Liberties Organisations (INCLO) keretein belül működnek együtt.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Kell közfeladatot ellátó szerveknek gumibotot és gázspray-t adni?

Költsön az állam milliárdokat jogkorlátozásra? Feltétlenül kell közfeladatot ellátó szerveknek gumibotot és gázspray-t adni? A TASZ véleményezte Országgyűlés előtt lévő „Közbiztonság és a közrend védelmében, és fenntartásában közreműködő szervezetekre vonatkozó egyes törvények módosításáról” szóló törvényjavaslatot.

El a kezekkel az adataimtól!

Az alábbi folyamatábra megmutatja, mit kell tennie adatai védelmében a választási kampányok során. Keresse ki az ábrán, mi a teendő, és lejjebb olvashatja a további lépések részleteit!

Valaki nem mond igazat

Megérkezett az Alkotmánybíróság elleni perünk másodfokú ítéletének írott változata. A perről részletesen beszámoltunk honlapunkon és az üggyel a sajtó is sokat foglalkozott. Most az ítélet szövegének közreadásán túl csak néhány érdekességre szeretnénk felhívni a nyilvánosság figyelmét.