Barion Pixel TASZ | Polgárjogi szervezetek nemzetközi állásfoglalása az amerikai kormány Dragnet megfigyelési programjáról

Polgárjogi szervezetek nemzetközi állásfoglalása az amerikai kormány Dragnet megfigyelési programjáról

Dublin/London/New York
Kiderült, hogy a Prizma néven ismert amerikai kormányzati program példátlan hozzáférést biztosított az amerikai National Security Agency-nek a vezető informatikai cégek szervereihez, ezért polgárjogi szervezetek – nemzetközi együttműködés nyomán – a következő közös állásfoglalást teszik:
 
Beszámolók szerint az amerikai kormány hozzáfér és megfigyelheti – jelen idejű kommunikációk során – olyan beszélgetések tartalmát és egyéb adatait, köztük helymeghatározó adatokat, melyet sokak által használt internet szolgáltatók különböző országokban élő felhasználói folytatnak. Ez szerte a világon számtalan ember kommunikációjának, mozgásának és kapcsolatainak megfigyelését teszi lehetővé . Ilyen hatalmas és mindent átfogó megfigyelés két alapvető emberi jogot is sért: a magánélethez és a szólás szabadságához való jogot.
 
Az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának 12. cikkelye megköveteli, hogy „senkinek a magánéletébe, családi ügyeibe, magánlakásába vagy levelezésébe nem szabad önkényesen beavatkozni”, a Polgári és Politikai Jogok Nemzetközi Egyezségokmányának 17. cikkelye hasonló védelmet fogalmaz meg. A Prizma Program ilyen személyes információk hatalmas mennyiségét gyűjti, ami megsérti ezeket az előírásokat. A Prizma fenyegeti a szólás szabadságát, a befolyásolástól mentes véleménynyilvánítás jogát valamint az információk keresésének, megszerzésének és átadásának jogát is.
 
A nemzetközi jog megköveteli, hogy az állam biztosítson jogi védelmet a magánéletbe történő beavatkozás és támadások ellen. Az Amerikai Egyesült Államoknak meg kell felelnie ezeknek a nemzetközi kötelezettségeknek és véget kell vetnie emberek milliárdjai életébe történő erőszakos behatolásának.
 
Elfogadva a következő, az alapvető jogok és szabadságok védelmének elkötelezett, független nemzeti szervezetek által:
The American Civil Liberties Union (ACLU); the Association for Civil Rights in Israel (ACRI); the Canadian Civil Liberties Association (CCLA); Centro de Estudios Legales y Sociales (CELS); the Egyptian Initiative for Personal Rights (EIPR); Hungarian Civil Liberties Union (HCLU); the Irish Council for Civil Liberties (ICCL); the Kenya Human Rights Commission and Liberty. Ezek a szervezetek az International Network of Civil Liberties Organisations (INCLO) keretein belül működnek együtt.
 
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.