Barion Pixel TASZ | Politikus az ózdi óvodában: törvényességi felügyeletet kezdeményeztünk

Politikus az ózdi óvodában: törvényességi felügyeletet kezdeményeztünk

Óvodásokkal játszott Vona Gábor egy ózdi óvodában – erről még a nyáron értesülhettünk a politikus Facebook-oldaláról és a sajtóból. A TASZ közérdekű bejelentéssel fordult az óvodát fenntartó ózdi önkormányzathoz, hogy felhívja rá a figyelmet: az óvodákban tilos a pártpolitikai tevékenység, és a politikus gyerek közé történő beengedése, a gyerekek fényképeinek közzététele súlyosan sérti az érintett gyermekek és szülők figyelmét. Az önkormányzat azonban nem ismerte el a jogsértést, sőt válaszukból kiderült: a polgármester kérte az óvodát a politikus fogadására. Válaszul az illetékes kormányhivatalnál kezdeményeztük, hogy indítson törvényességi felügyeleti eljárást az önkormányzat jogsértő működése miatt, és nyújtson szakmai segítséget az önkormányzatnak, amely képtelen a rá is vonatkozó jogszabályok önálló értelmezésére.

A polgármester válaszában kifejtette, maga kérte az óvodát arra, hogy "tegye lehetővé Vona Gábor részére az óvoda mindennapi életében való betekintést". Állítása szerint az óvoda vezetője a látogatást azzal a feltétellel engedélyezte, hogy "Vona Gábor politikamentesen, magánemberként érkezik az óvodába". A polgármester levele ennek ellentmondva azonban megerősítette, hogy a politikus azért kezdeményezte az óvodalátogatást a – vele azonos párthoz tartozó – polgármesternél, mert "nem szeretne elszakadni az emberektől", és az óvodalátogatásra a politikus 2013 óta zajló "országjárás[a] keretében" került sor.

Az érintett gyermekek szüleivel egy túlságosan általános, ezért érvényesnek nem tekinthető nyilatkozatot írattak alá, amelyből nem lehetett világos, hogy a gyermekekről készült képeket egy politikus fogja saját népszerűségének növelésére felhasználni, a gyermekeket és a szülőket – akár akaratuk ellenére is – politikai céljainak eszközévé téve. Ráadásul a gyermekek, szülők kiszolgáltatott helyzetben voltak, amelyben a szülőknek gyermekük jólétének kockáztatása nélkül akkor sem volt lehetőségük arra, hogy megtagadják hozzájárulásukat, ha az akaratukkal ellentétes volt.

Mráz Attila, a TASZ Tanszabadság Programjának vezetője hangsúlyzta, hogy idegeneknek nincs helye az óvodában a gyermekeink között. A gyermekekkel testi kontaktust létesítő, majd a gyermekeinkről készült fotókkal népszerűséget hajhászó politikusok nem csak viszolyogtatóak, hanem jogsértést is követnek el.

UPDATE: A kormányhivatal válaszában elzárkózott közérdekű bejelentésünk érdemi vizsgálatáról, arra hivatkozva, hogy Ózd Önkormányzata nem rendeletben, és nem is jegyzőkönyvben szólította fel az óvoda vezetőjét Vona Gábor fogadására. A kormányhivatal ezért nem indít törvényességi felügyeleti eljárást arra hivatkozva, hogy nincs döntés, amit vizsgálhatna.

A kormányhivatal érve azonban elfogadhatatlan, hiszen az önkormányzat által elkövetett jogsértést külön súlyosbítja, hogy jegyzőkönyv felvétele nélkül és a rendeletalkotást megkerülve, a jogállamiság követelményeit semmibe véve, a közhatalommal önkényesen visszaélve szólítottak fel egy óvodát egy politikus fogadására. Ráadásul a közérdekű bejelentés funkciója éppen az, hogy olyan jogsértések kivizsgálására is lehetőséget adjon, amelyek feltárására és orvoslására nem áll rendelkezésre más eljárás. A kormányhivatalnak tehát vizsgálódnia kellett volna, de ehelyett sajnos az önkormányzati önkény bebetonozásához járult hozzá.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.