Pride2019 - szabadság és biztonság

A kordonok nélküli Pride-felvonulás egy különleges emberi jogi siker. Évek hosszú során át küzdöttek a szervezők, hogy a menetet érő támadásokat, az esetleges attrocitásokat a rendőrség ne a felvonulás lekordonozásával, gyakorlatilag elkerítésével, hanem a jól szervezett menetbiztosításban bízva előzze meg. Az idei felvonulás ismét bizonyította: a szervezők és a rendőrség közötti kooperáció mellett lehet szabadon és biztonságosan tüntetni az egyenlő emberi jogokért.

A rendőrség idén nem kerítette kordonkarámba a Pride-felvonulást. Idén is szerette volna hermetikusan körbezárni, de a segítségünkkel kiharcolt bírósági döntés eredményeként végül gyakorlatilag bárhol lehetett csatlakozni. A rendőrség és a szervezők így nemcsak a törvény, hanem a bírósági ítélet révén konkrét együttműködésre is lettek kötelezve. Ki kellett alakítani a beléptetés rendjét a felvonulás minden egyes keresztutcája vonatkozásában, fel kellett készülni a szintén bejelentett ellentüntetések jelentette kockázatos helyzetekre, egyszóval mind a szervezőknek, mind a rendőrségnek a biztosítási erőforrásaik lehető leghatékonyabb összehangolására kellett törekedniük. A szervezők részéről a jól kitalált menetbiztosítási rendszer végül sikerrel akadályozta meg, hogy a menetre beszivárogni igyekvő provokátorok, ellentüntetők megzavarják a felvonulást. A rendőrség részéről pedig a legfontosabb, egyben szimbolikus jellegű előrelépés az volt, hogy nem a tízezernyi felvonuló, hanem a maroknyi ellentüntető volt kordonok mögé zárva. (Nemcsak kordonok mögé, hanem kutyás rendőrsorfal mögé is.) Idén is történt ugyan két incidens, a felvonuláson kívül, ám a rendőrség ezekben az esetekben is azonnal intézkedett, hivatalból indított büntetőeljárást, és helyesen minősítette a támadásokat közösség tagja elleni erőszaknak, előítélet-bűncselekménynek.

A békés gyülekezéshez való szabadságjog megcsúfolása, abszurd jogi helyzet volt az az évekig fennálló állapot, hogy erőszakos ellentüntetők miatt a Pride-felvonulók vannak kerítés mögé szorítva. A rendőrségnek ugyanis azért kell jelen lennie egy tüntetésen, hogy annak békés jellegét - a közrendet, a közbiztonságot, mások jogait és szabadságát - biztosítsa. A Pride esetében viszont nem azért kell annyi rendőrt odavezényelni, mert a felvonulás békés jellegének elvesztésétől kellene tartani. A Pride-ot azért kell annyi rendőrnek biztosítania, mert az ellentüntetők erőszakosságától kell tartani: a békés menet védelmét kell biztosítani pár önvizsgálatra szoruló fasiszta miatt! Azzal, hogy idén a rendőrség nem a felvonulást kordonozta el, helyreállt az alkotmányosságnak megfelelő helyzet.

A Pride-menet szervezői már korábban is bebizonyították, hogy kordonokon kívül is képesek fenntartani a felvonulás békés jellegét. A teljes zárás idei hiányának eredménye sem a zavar és a káosz lett, hanem egy remek, szabad és biztonságos felvonulás, amit a rendőrség is hatékonyan tudott biztosítani az elejétől a végéig.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Meg kell előzni, hogy Németkér is Devecser sorsára jusson

Levélben fordultunk a paksi rendőrkapitányhoz azzal, hogy a rendőrség fordítson különös figyelmet a 2013. szeptember 26-ára Németkérre szervezett szélsőséges tüntetésre a jogsértések reális veszélyének fennállása miatt. Bízunk benne, hogy a rendőrség okult a 2012-es devecseri demonstráció tapasztalataiból és ezúttal meg tudja előzni, hogy a rendezvény erőszakba csapjon át.

Megfelelő volt az avasi Jobbik-tüntetés rendőri biztosítása

A Jobbik 2012. október 17-én demonstrációt tartott a miskolci Avas-lakótelepen. A rendőrség nagy erőkkel volt jelen és megfelelően biztosította a rendezvényt.

Etnikai mocskolódás és megkövezés „békés jelleggel”

A Devecseren tartott szélsőjobboldali rendezvény „nem vesztette el a békés jellegét”, legalábbis ez derül ki a Belügyminisztérium leveléből, amelyben a civil szervezetek megkeresésére válaszolt a cigányellenes atrocitássorozatot tétlenül szemlélő rendőrök ügyében. A minisztérium szerint tehát a romák ellen uszító szónoklatok, a bakancsos masírozás, az ordenáré szitkozódás és a csoportos kődobálás még belefér.