Pride2019 - szabadság és biztonság

A kordonok nélküli Pride-felvonulás egy különleges emberi jogi siker. Évek hosszú során át küzdöttek a szervezők, hogy a menetet érő támadásokat, az esetleges attrocitásokat a rendőrség ne a felvonulás lekordonozásával, gyakorlatilag elkerítésével, hanem a jól szervezett menetbiztosításban bízva előzze meg. Az idei felvonulás ismét bizonyította: a szervezők és a rendőrség közötti kooperáció mellett lehet szabadon és biztonságosan tüntetni az egyenlő emberi jogokért.

A rendőrség idén nem kerítette kordonkarámba a Pride-felvonulást. Idén is szerette volna hermetikusan körbezárni, de a segítségünkkel kiharcolt bírósági döntés eredményeként végül gyakorlatilag bárhol lehetett csatlakozni. A rendőrség és a szervezők így nemcsak a törvény, hanem a bírósági ítélet révén konkrét együttműködésre is lettek kötelezve. Ki kellett alakítani a beléptetés rendjét a felvonulás minden egyes keresztutcája vonatkozásában, fel kellett készülni a szintén bejelentett ellentüntetések jelentette kockázatos helyzetekre, egyszóval mind a szervezőknek, mind a rendőrségnek a biztosítási erőforrásaik lehető leghatékonyabb összehangolására kellett törekedniük. A szervezők részéről a jól kitalált menetbiztosítási rendszer végül sikerrel akadályozta meg, hogy a menetre beszivárogni igyekvő provokátorok, ellentüntetők megzavarják a felvonulást. A rendőrség részéről pedig a legfontosabb, egyben szimbolikus jellegű előrelépés az volt, hogy nem a tízezernyi felvonuló, hanem a maroknyi ellentüntető volt kordonok mögé zárva. (Nemcsak kordonok mögé, hanem kutyás rendőrsorfal mögé is.) Idén is történt ugyan két incidens, a felvonuláson kívül, ám a rendőrség ezekben az esetekben is azonnal intézkedett, hivatalból indított büntetőeljárást, és helyesen minősítette a támadásokat közösség tagja elleni erőszaknak, előítélet-bűncselekménynek.

A békés gyülekezéshez való szabadságjog megcsúfolása, abszurd jogi helyzet volt az az évekig fennálló állapot, hogy erőszakos ellentüntetők miatt a Pride-felvonulók vannak kerítés mögé szorítva. A rendőrségnek ugyanis azért kell jelen lennie egy tüntetésen, hogy annak békés jellegét - a közrendet, a közbiztonságot, mások jogait és szabadságát - biztosítsa. A Pride esetében viszont nem azért kell annyi rendőrt odavezényelni, mert a felvonulás békés jellegének elvesztésétől kellene tartani. A Pride-ot azért kell annyi rendőrnek biztosítania, mert az ellentüntetők erőszakosságától kell tartani: a békés menet védelmét kell biztosítani pár önvizsgálatra szoruló fasiszta miatt! Azzal, hogy idén a rendőrség nem a felvonulást kordonozta el, helyreállt az alkotmányosságnak megfelelő helyzet.

A Pride-menet szervezői már korábban is bebizonyították, hogy kordonokon kívül is képesek fenntartani a felvonulás békés jellegét. A teljes zárás idei hiányának eredménye sem a zavar és a káosz lett, hanem egy remek, szabad és biztonságos felvonulás, amit a rendőrség is hatékonyan tudott biztosítani az elejétől a végéig.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Idén is bírói felülvizsgálatra szorul a Meleg Méltóság Menetének megtiltása

A 2012. április 6-án kézbesített, Dr. Tóth Tamás, Budapest Rendőr-főkapitánya által 01000/15246-6/2012.ált. számon hozott határozat idén is megtiltotta a törvényesen bejelentett, 1500 résztvevőre tervezett Meleg Méltóság Menete nevű felvonulást. A TASZ némileg értetlenül áll a határozat és annak indoklása előtt. Tavaly ugyanez a főkapitány ugyanilyen ügyben hozott tiltó határozatát egyszer már felülbírálta a Fővárosi Törvényszék (akkor: Fővárosi Bíróság). Az MMM szervezője a TASZ közreműködésével április 9-én felülvizsgálati kérelmet adott be a Budapesti Törvényszékre az idei tiltó határozat felülvizsgálata érdekében.

A bíróság és a sajtó: hogyan lesz egy hírből annak ellentéte?

A TASZ elnökének írása a keddi ítéletekről és azok sajtóban való megjelenítéséről.

Megfelelő volt az avasi Jobbik-tüntetés rendőri biztosítása

A Jobbik 2012. október 17-én demonstrációt tartott a miskolci Avas-lakótelepen. A rendőrség nagy erőkkel volt jelen és megfelelően biztosította a rendezvényt.