PSZÁF döntés a kisbefektetők milliárdjairól - továbbra is homályban

Továbbra sem tudhatja meg a lakosság, hogy milyen szakmai érvek alapján döntött úgy 2008. novemberében a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, hogy felfüggeszti a nyílt végű ingatlanbefektetési alapokban elhelyezett lakossági betétekhez történő hozzáférést. Különös ítélet született ma a Fővárosi Bíróságon.

A PSZÁF döntés következtében komoly veszteségeket könyvelhettek el a lakosok. A PSZÁF határozat indoklását és a döntést megalapozó felméréseket, vizsgálatokat, illetve ezeket tartalmazó jegyzőkönyveket szerette volna megismerni egy adatigénylő, azonban a PSZÁF belső munkaanyagnak nyilvánította az iratokat, s megtagadta a közérdekű adatigénylést. A jogi képviseletet nyújtó Társaság a Szabadságjogokért kereseti érvelése szerint a döntés megalapozását szolgáló adatok kizárólag a döntés megszületéséig titkolhatóak, ez pedig megtörtént. A bíróság ma hozott meglepő ítéletében elutasította a keresetet, mert álláspontja szerint a felperes nem jelölte meg pontosan, hogy milyen dokumentumokat szeretne megismerni. Sajátos értelmezését jelenti az ítélet a jogszabályoknak, mert lényegében azt várja el az egyszerű lakostól, hogy az adatigényléskor pontosan megnevezze a PSZÁF irattárában lapuló aktákat. Ez pedig nyilvánvalóan irreális elvárás, amely a közérdekű adatok megismerésének alkotmányos jogát kiüresíti. Az ominózus PSZÁF határozat indoklását a tárgyalás előtt átadta a Felügyelet képviselője, lényegében elismerve ezzel az adatigénylés megtagadásának jogszerűtlenségét. Ennek fényében különösen furcsa, hogy a Fővárosi Bíróság miért mondta ki a PSZÁF teljes pernyertességét. A perbeli tények alapján minimum részleges pernyertesség megállapítása lett volna helyénvaló, de a bíróság elfeledkezett arról, hogy a határozat indoklását eddig nem ismerhette meg a nyilvánosság. Az ítéletet a TASZ jogászai fellebbeztek.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Azt javasoljuk a parlamenti képviselőknek, hogy ne fogadjanak el két, mától tárgyalt törvényjavaslatot

Részletes elemzést küldtünk két, ma tárgyalni kezdett törvényjavaslattal kapcsolatban minden országgyűlési képviselőnek. Azt javasoljuk a képviselőknek, hogy a magánélet védelméről szóló és a gyülekezési jogról szóló törvényjavaslattal kapcsolatos meglátásainkat vegyék figyelembe, amikor a törvényjavaslatokhoz módosító javaslatokat fűznek, vagy azokról szavaznak, annak érdekében, hogy ne sérüljenek súlyosan az állampolgárok alapvető jogai.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a magánélet védelméről szóló T/706. számú törvényjavaslatról

A Kormány múlt kedden, június 26-án törvényjavaslatot nyújtott be, ami címe szerint a magánélet védelméről szól. Az indítvány furcsasága, hogy új normatív tartalma alig van, így viszont kérdéses, hogy mi vele a jogalkotó szándéka.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a gyülekezési jogról szóló T/707. számú törvényjavaslatról

A mai napon tartják az Országgyűlésben a gyülekezési törvény általános vitáját. Vannak, akik a mellett érveltek, hogy az új törvény nem hoz majd magával jelentős jogkorlátozást. A TASZ máshogyan látja, szerintünk a jogszabály-tervezetbe bele van kódolva, hogy szűkülni fog a tüntetések és a gyülekezés tere Magyarországon. Részletes szakmai elemzésünkben sorra vesszük a törvényjavaslat egyes pontjait.