Barion Pixel TASZ | Reakció a PKKB tegnapi ítéletére

Reakció a PKKB tegnapi ítéletére

A TASZ ezúton fejezi ki tiltakozását a hétvégi fővárosi események kapcsán a tegnapi napon a Pesti Központi Kerületi Bíróságon hozott döntés ellen, mely szerint a tojásdobálás a véleménynyilvánítás általánosan elfogadható formája.

 

A TASZ megdöbbenését fejezi ki a felmentő ítéletek miatt, és felhívja a figyelmet arra, hogy a gyülekezési jogukat békésen gyakorlók fenyegetése és folyamatos tojással való megdobálása nem csak a garázdaság szabálysértési, hanem bűncselekményi alakzatát is kimeríti. A TASZ felhívja a figyelmet arra is, hogy a tegnapi döntés logikáját követve mostantól az, aki például nem ért egyet egy-egy bírósági ítélettel, akár záptojásokkal is kifejezheti ellenérzését a bíróság tagjaival szemben.

A TASZ rendkívül veszélyesnek tartja, hogy a jogalkalmazó szervek most már rendszerszerűen nem élnek azokkal a rendelkezésükre álló eszközökkel, melyek alkalmasak lennének a gyűlölet-bűncselekmények és az alkotmányos jogaikat gyakorlók ellen fordulók esetében. A TASZ álláspontja szerint a jelenlegi helyzetre nem a politikai szabadságjogok jogszabályi korlátozása, hanem az jelentene megoldást, ha a jogalkalmazó szervek élnének törvény adta lehetőségeikkel. A rendőrség ne rongálás vétsége miatt indítson eljárást, ha az aljas indokból elkövetett, előre megfontolt szándékos emberölés kísérletére gyújtogatással kerül sor, a bíróságok pedig ne hozzanak önmaguknak is ellentmondó, abszurd felmentő ítéleteket a másokat alkotmányos jogaik gyakorlásában erőszakkal korlátozókkal szemben.

A TASZ a hétvégi eseményekkel kapcsolatban három büntetőeljárást kezdeményez:

– A Meleg Méltóság Menetén részt vett munkatársai sértettként feljelentést tesznek a gyülekezési szabadság megsértése miatt,

– a szervezet a Liszt Ferenc téren történtek miatt – ahol csak a rendőri fellépésnek volt köszönhető, hogy egy bejelentett ellentüntetői csoport ne támadjon a békés felvonulókra – közösség elleni izgatás miatt,

– azok ellen pedig, akik az interneten hívtak fel a MMM résztvevői elleni erőszakra, szintén közösség elleni izgatás miatt tesz feljelentést.

 Kérjük, hogy a rendelkezésére álló eszközökkel tegye lehetővé, hogy a nyilvánosság nyilatkozatunkról tudomás szerezhessen.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.