Rendkívüli jogrend után Átmeneti Törvény - civilek közös elemzése a jogszabályról

A rendeleti kormányzásnak a jogrend normális működésének helyreállításával sem mondhatunk búcsút.

2020. június 18-án megszűnt a rendkívüli jogrend Magyarországon, ezzel formálisan a kormány rendkívüli hatalma is. A veszélyhelyzet megszüntetésével hatályát vesztette a sokat bírált Felhatalmazási Törvény, valamint a veszélyhelyzet alatt elfogadott közel 150 kormányrendelet is. A rendeleti kormányzásnak azonban a jogrend normális működésének helyreállításával sem mondhatunk búcsút, a kormány ugyanis a rendkívüli hatalmának fontos elemeit a járványügyi készültségre hivatkozással a rendes jogrend időszakára is átmentette. Ugyanígy, bár a veszélyhelyzet során a Felhatalmazási Törvény adta lehetőségekkel is élve kiadott kormányrendeletek hatályukat vesztették, azok rendelkezései közül számos további érvényesülését biztosította be a kormány. A politikai hatalomgyakorlás jellege – a jogi szabályozásnak és a különböző jogintézményeknek a végrehajtó hatalom mozgásterének folyamatos bővítése céljából való fel- és kihasználása, illetve módosítása – tehát érdemben nem változik a következő hónapokban, csak immár új jogi keretek között, a járványügyi készültségre hivatkozással történik majd. Erről a folytonosságról az Átmeneti Törvény gondoskodik, amelyet az Országgyűlés június 16-i ülésnapján fogadott el.

Az Amnesty International, az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért közös elemzése alább érhető el.

Részletes elemzés az Átmeneti Törvénynek a különleges jogrendre és az egészségügyi válsághelyzetre vonatkozó szabályairól, valamint alapjogokat és jogállami normákat érintő egyéb rendelkezéseiről

letöltés »

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Civilellenes törvény: Három ajánlás az Európai Bizottságnak

A Liberties, a TASZ, a Magyar Helsinki Bizottság és az Amnesty International Magyarország közös levélben fordult az Európai Bizottsághoz.

Nemzetközi szabadságjogi szövetség: A civiltörvényről szóló bírósági döntésnek nagy jelentősége van

Az INCLO üdvözli az Európai Unió Bíróságának döntését és felszólítja a kormányokat, hogy vonják vissza a civil szervezetek ellen hozott törvényeket, valamint tartózkodjanak a hasonló jogszabályok elfogadásától.

Early removal of Hungarian Supreme Court president violates Convention

Today the European Court of Human Rights concluded Hungary was in breach of the European Convention on Human Rights due to the premature termination of the Hungarian Supreme Court’s President’s mandate in early 2012. The judgment confirms concerns of the HHC, the HCLU and the Eötvös Károly Institute that Mr Baka’s dismissal violated the independence of the judiciary, and was a further step in weakening the rule of law in Hungary.