Barion Pixel TASZ | Rendkívüli jogrend után Átmeneti Törvény – civilek közös elemzése a jogszabályról

Rendkívüli jogrend után Átmeneti Törvény - civilek közös elemzése a jogszabályról

A rendeleti kormányzásnak a jogrend normális működésének helyreállításával sem mondhatunk búcsút.

2020. június 18-án megszűnt a rendkívüli jogrend Magyarországon, ezzel formálisan a kormány rendkívüli hatalma is. A veszélyhelyzet megszüntetésével hatályát vesztette a sokat bírált Felhatalmazási Törvény, valamint a veszélyhelyzet alatt elfogadott közel 150 kormányrendelet is. A rendeleti kormányzásnak azonban a jogrend normális működésének helyreállításával sem mondhatunk búcsút, a kormány ugyanis a rendkívüli hatalmának fontos elemeit a járványügyi készültségre hivatkozással a rendes jogrend időszakára is átmentette. Ugyanígy, bár a veszélyhelyzet során a Felhatalmazási Törvény adta lehetőségekkel is élve kiadott kormányrendeletek hatályukat vesztették, azok rendelkezései közül számos további érvényesülését biztosította be a kormány. A politikai hatalomgyakorlás jellege – a jogi szabályozásnak és a különböző jogintézményeknek a végrehajtó hatalom mozgásterének folyamatos bővítése céljából való fel- és kihasználása, illetve módosítása – tehát érdemben nem változik a következő hónapokban, csak immár új jogi keretek között, a járványügyi készültségre hivatkozással történik majd. Erről a folytonosságról az Átmeneti Törvény gondoskodik, amelyet az Országgyűlés június 16-i ülésnapján fogadott el.

Az Amnesty International, az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért közös elemzése alább érhető el.

Részletes elemzés az Átmeneti Törvénynek a különleges jogrendre és az egészségügyi válsághelyzetre vonatkozó szabályairól, valamint alapjogokat és jogállami normákat érintő egyéb rendelkezéseiről

Letöltés Letöltés
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.