Barion Pixel TASZ | Statisztika közérdekű adatkéréses perekről

Statisztika közérdekű adatkéréses perekről

A Fővárosi Bíróság jár el azokban az ügyekben, amelyekben valaki közérdekű adatok kiadásának megtagadása miatt egész országra kiterjedő hatáskörű szerv ellen indít pert. Ilyen szervnek számítanak a minisztériumok, a kormány, vagy például a Nemzeti Hírközlési Hatóság, az ORTT, a Magyar Energia Hivatal, stb. Megkérdeztük a Fővárosi Bíróságot, hogy hány ilyen ügyük volt.

A Fővárosi Bíróság Polgári Kollégiumvezetőjéhez négy kérdést intéztünk.

A Fővárosi Bírósághoz hány kereset érkezett az Avtv. hatályba lépése óta, amelyet az Avtv. 21.§-ra hivatkozva közérdekű adatok közlésének megtagadása miatt indítottak „az egész országra kiterjedő hatáskörű szerv” ellen?

A Fővárosi Bíróság hány olyan ügyben hozott határozatot, amelyet az Avtv 21.§-ra hivatkozva közérdekű adatok közlésének megtagadása miatt indítottak „az egész országra kiterjedő hatáskörű szerv” ellen?

A Fővárosi Bíróság az Avtv. hatályba lépése óta, hány olyan ügyben hozott másodfokon eljáró bíróságként határozatot, amelyet az Avtv. 21.§-ra hivatkozva közérdekű adatok közlésének megtagadása miatt indítottak?

Amennyiben rendelkezésére áll arról adat, hogy a Fővárosi Bíróság által akár első fokon, akár másodfokon elbírált közérdekű adatok közlésének megtagadása miatt indított perek hány százalékában nyert a felperes kérem szíveskedjen azt is közölni.

(Avtv. a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló 1992. évi LXIII. törvény rövidítése)

Kérdéseinkre a bíróság sajnos nem tudott pontos válaszokat adni, mivel erre vonatkozó részletes statisztikákat nem vezetnek.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.