Szabad tüntetni Devecseren

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság jogszabálysértő módon tiltotta meg, hogy a devecseriek a főúton tüntethessenek. 

A kormány október 6-án veszélyhelyzetet hirdetett Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Vas megyében a vörösiszap-katasztrófa miatt. A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvény szerint veszélyhelyzet ideje alatt különböző szabadságjogokat korlátozó rendelkezéseket lehet bevezetni. A kormány a veszélyhelyzet idejére az önkormányzat működésére vonatkozó korlátozást, forgalomkorlátozást, kitelepítést, tartózkodás korlátozását, kiürítést, vagyontárgyak elszállítását, valamint az élet- és vagyonmentés érdekében a mentésre alkalmas bármely jármű, műszaki és földmunkagép igénybevételének lehetőségét rendelte el. 

Ugyan a törvény lehetőséget adna a gyülekezési jog korlátozására is, ez nem történt meg. Ugyanis a gyülekezési jog korlátozását lehetővé tevő rendkívüli intézkedést (honvédelmi törvény 167. §) nem tartalmazza a veszélyhelyzetet elrendelő kormányrendelet. Ebből pedig az következik, hogy a három érintett megyében a gyülekezési jog továbbra is a gyülekezési törvényben meghatározott keretek között gyakorolható. 

A Veszprém Megyei Rendőrség mégis arra hivatkozva tiltotta meg a demonstrációt, hogy veszélyhelyzet idején közterületen tartandó rendezvényt, nyilvános gyűlést csak előzetes engedély alapján lehet tartani. A rendőrfőkapitány a nyilvános rendezvény engedélyezése iránti kérelmet a védelmi érdekek sérelme esetén a tény közlését meghaladó egyéb indokolás nélkül elutasíthatja.

 A TASZ álláspontja szerint a gyülekezési jog nem terjed ki arra, hogy bárki egy hónapra lezárhassa egy főút félpályáját, feltéve, hogy a közlekedés más módon nem biztosítható. Azonban a rendőrségnek – a jogi alappal nem bíró – indoklás nélküli elutasító határozata helyett a gyülekezési törvény és végrehajtási rendelete alapján kellett volna eljárnia, többek közt egyeztetnie a kártérítésért tüntetni kívánókkal, hogy milyen módon élhetnek politikai szabadságjogukkal és milyen módon tiltakozhatnak – rövidebb ideig – akár a főúton is.   ”A kormány rendeleteinek értelmében 2010. december 31-ig három megye teljes területén van veszélyhelyzet, ami indokolatlanul és súlyosan korlátozza az alkotmányos alapjogokat. E három megyében december 31-ig jogszerűen lehet kitelepíteni az ott lakókat attól függetlenül, hogy a természeti katasztrófa közelében vagy attól 100 km-re laknak-e.   A veszélyhelyzetre vonatkozó jogszabályokból  hiányoznak a garanciális elemek: hogy milyen feltételekkel lehet veszélyhelyzet esetén alapjogokat korlátozni. Ezeket a garanciális elemeket  a jogalkotónak kell beillesztenie a jogszabályba." - mondta Dénes Balázs a TASZ elnöke.   A veszélyhelyzetet elrendelő kormányrendelet aránytalanul és indokolatlanul széles körben korlátozza az alapjogokat a három megye teljes területén, azonban a gyülekezési jog korlátozását a rendelet nem tartalmazza, ezért az érintett három megyében is bárki gyakorolhatja a békés gyülekezés jogát.  

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Azt javasoljuk a parlamenti képviselőknek, hogy ne fogadjanak el két, mától tárgyalt törvényjavaslatot

Részletes elemzést küldtünk két, ma tárgyalni kezdett törvényjavaslattal kapcsolatban minden országgyűlési képviselőnek. Azt javasoljuk a képviselőknek, hogy a magánélet védelméről szóló és a gyülekezési jogról szóló törvényjavaslattal kapcsolatos meglátásainkat vegyék figyelembe, amikor a törvényjavaslatokhoz módosító javaslatokat fűznek, vagy azokról szavaznak, annak érdekében, hogy ne sérüljenek súlyosan az állampolgárok alapvető jogai.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a magánélet védelméről szóló T/706. számú törvényjavaslatról

A Kormány múlt kedden, június 26-án törvényjavaslatot nyújtott be, ami címe szerint a magánélet védelméről szól. Az indítvány furcsasága, hogy új normatív tartalma alig van, így viszont kérdéses, hogy mi vele a jogalkotó szándéka.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a gyülekezési jogról szóló T/707. számú törvényjavaslatról

A mai napon tartják az Országgyűlésben a gyülekezési törvény általános vitáját. Vannak, akik a mellett érveltek, hogy az új törvény nem hoz majd magával jelentős jogkorlátozást. A TASZ máshogyan látja, szerintünk a jogszabály-tervezetbe bele van kódolva, hogy szűkülni fog a tüntetések és a gyülekezés tere Magyarországon. Részletes szakmai elemzésünkben sorra vesszük a törvényjavaslat egyes pontjait.