Szabad tüntetni Devecseren

A Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság jogszabálysértő módon tiltotta meg, hogy a devecseriek a főúton tüntethessenek.

A kormány október 6-án veszélyhelyzetet hirdetett Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Vas megyében a vörösiszap-katasztrófa miatt. A honvédelemről és a Magyar Honvédségről szóló törvény szerint veszélyhelyzet ideje alatt különböző szabadságjogokat korlátozó rendelkezéseket lehet bevezetni. A kormány a veszélyhelyzet idejére az önkormányzat működésére vonatkozó korlátozást, forgalomkorlátozást, kitelepítést, tartózkodás korlátozását, kiürítést, vagyontárgyak elszállítását, valamint az élet- és vagyonmentés érdekében a mentésre alkalmas bármely jármű, műszaki és földmunkagép igénybevételének lehetőségét rendelte el. 

Ugyan a törvény lehetőséget adna a gyülekezési jog korlátozására is, ez nem történt meg. Ugyanis a gyülekezési jog korlátozását lehetővé tevő rendkívüli intézkedést (honvédelmi törvény 167. §) nem tartalmazza a veszélyhelyzetet elrendelő kormányrendelet. Ebből pedig az következik, hogy a három érintett megyében a gyülekezési jog továbbra is a gyülekezési törvényben meghatározott keretek között gyakorolható. 

A Veszprém Megyei Rendőrség mégis arra hivatkozva tiltotta meg a demonstrációt, hogy veszélyhelyzet idején közterületen tartandó rendezvényt, nyilvános gyűlést csak előzetes engedély alapján lehet tartani. A rendőrfőkapitány a nyilvános rendezvény engedélyezése iránti kérelmet a védelmi érdekek sérelme esetén a tény közlését meghaladó egyéb indokolás nélkül elutasíthatja.

 A TASZ álláspontja szerint a gyülekezési jog nem terjed ki arra, hogy bárki egy hónapra lezárhassa egy főút félpályáját, feltéve, hogy a közlekedés más módon nem biztosítható. Azonban a rendőrségnek – a jogi alappal nem bíró – indoklás nélküli elutasító határozata helyett a gyülekezési törvény és végrehajtási rendelete alapján kellett volna eljárnia, többek közt egyeztetnie a kártérítésért tüntetni kívánókkal, hogy milyen módon élhetnek politikai szabadságjogukkal és milyen módon tiltakozhatnak – rövidebb ideig – akár a főúton is.   ”A kormány rendeleteinek értelmében 2010. december 31-ig három megye teljes területén van veszélyhelyzet, ami indokolatlanul és súlyosan korlátozza az alkotmányos alapjogokat. E három megyében december 31-ig jogszerűen lehet kitelepíteni az ott lakókat attól függetlenül, hogy a természeti katasztrófa közelében vagy attól 100 km-re laknak-e.   A veszélyhelyzetre vonatkozó jogszabályokból  hiányoznak a garanciális elemek: hogy milyen feltételekkel lehet veszélyhelyzet esetén alapjogokat korlátozni. Ezeket a garanciális elemeket  a jogalkotónak kell beillesztenie a jogszabályba." - mondta Dénes Balázs a TASZ elnöke.   A veszélyhelyzetet elrendelő kormányrendelet aránytalanul és indokolatlanul széles körben korlátozza az alapjogokat a három megye teljes területén, azonban a gyülekezési jog korlátozását a rendelet nem tartalmazza, ezért az érintett három megyében is bárki gyakorolhatja a békés gyülekezés jogát.  

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Megfelelő volt az avasi Jobbik-tüntetés rendőri biztosítása

A Jobbik 2012. október 17-én demonstrációt tartott a miskolci Avas-lakótelepen. A rendőrség nagy erőkkel volt jelen és megfelelően biztosította a rendezvényt.

Etnikai mocskolódás és megkövezés „békés jelleggel”

A Devecseren tartott szélsőjobboldali rendezvény „nem vesztette el a békés jellegét”, legalábbis ez derül ki a Belügyminisztérium leveléből, amelyben a civil szervezetek megkeresésére válaszolt a cigányellenes atrocitássorozatot tétlenül szemlélő rendőrök ügyében. A minisztérium szerint tehát a romák ellen uszító szónoklatok, a bakancsos masírozás, az ordenáré szitkozódás és a csoportos kődobálás még belefér.

Meg kell előzni, hogy Németkér is Devecser sorsára jusson

Levélben fordultunk a paksi rendőrkapitányhoz azzal, hogy a rendőrség fordítson különös figyelmet a 2013. szeptember 26-ára Németkérre szervezett szélsőséges tüntetésre a jogsértések reális veszélyének fennállása miatt. Bízunk benne, hogy a rendőrség okult a 2012-es devecseri demonstráció tapasztalataiból és ezúttal meg tudja előzni, hogy a rendezvény erőszakba csapjon át.