Barion Pixel TASZ | Szólásszabadság vs Fővárosi Bíróság: 0-1

Szólásszabadság vs Fővárosi Bíróság: 0-1

A Székesfehérvári Városi Bíróság tegnap első fokon ítéletet hozott a Munkáspárt elnöksége elleni ügyben, melyben a szólásszabadság vesztett… Olvassa el a részleteket!

Mint arról már korábban hírt adtunk, a Fővárosi Bíróság elnökének feljelentése nyomán a Munkáspárt elnöksége tagjai ellen rágalmazás miatt büntető eljárás indult. A feljelentés és később a vádirat szerint a Munkáspárt elnökségének hét tagja elkövette a rágalmazás vétségét. A párt ugyanis a Fővárosi Bíróság egyik ítéletével kapcsolatban nyilatkozatot adott ki, melyben az ítéletet – többek között- politikainak minősítette.

A Munkáspárt elnökét az eljárás során a TASZ ügyvédje képviselte, mivel álláspontunk szerint az elnökség nyilatkozatában vélemény fogalmazódik meg a bírósági döntéssel kapcsolatban, ami nem lehet alapja büntető eljárás megindításának és lefolytatásának.

Véleményünk szerint egy nyílt, demokratikus jogállamban mindenkinek joga van arra, hogy véleményét -akár bírósági ítéletekkel szemben is kifejtse-, ez a jog, tehát a szólás szabadsága sem büntetőjogi eszközökkel, sem más jogi eszközökkel nem korlátozható.

A Székesfehérvári Városi Bíróság úgy ítélte meg, hogy a Munkáspárt nyilatkozatában nem vélemény, hanem tényre utaló közvetlen kifejezés valósult meg, amely tény valótlan volt, ezért a rágalmazás megállapítható. Büntetésül a bíróság az elnökségi tagok mindegyikét két évre próbára bocsátotta. Az ítélet nem jogerős, ugyanis az ellen valamennyi vádlott és védő fellebbezést jelentett be.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.