Tartsa távol a rendőrség a szélsőséges provokátorokat a Pride-tól!

A Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvánnyal felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Budapest Pride fesztivál ellenzői alaptalanul követelik a felvonulás betiltását, és hogy komoly következményekkel járhat a fesztivál rendezvényeinek megzavarása. Öt pontban foglaltuk össze álláspontunkat Toroczkai László és a szélsőségesek fenyegetőzésével kapcsolatban.

1. A Budapest Pride felvonulás az ország törvényeinek megfelelő, a magyar bíróság által is tudomásul vett gyűlés. A Pride szervezői szeretettel várnak július 6-án 15 órára a Kossuth Lajos térre mindenkit, akinek fontosak az egyenlő emberi szabadságjogok, a vélemények sokszínűsége, a toleráns és demokratikus kultúra. Akit bosszantanak ezek az értékek, ne betiltást követeljen, hanem tartson ellentüntetést, ahogy azt a törvény számára is lehetővé teszi. Aki szerint valamely identitás vagy vonzalom nem normális, az sokféleképpen elkerülheti a felvonulást. A Budapest Pride az egyenjogúság ünnepe és további követelése. Súlyos tévedésben van az, aki úgy gondolja, hogy magyar állampolgároknak ne lenne joguk ahhoz, hogy nyíltan, mások előtt is kiálljanak saját maguk és világnézetük mellett. Ha parlamenti képviselő az illető, akkor még súlyosabb a helyzet

2. A Budapest Pride nem ejti foglyul a közönségét. Toroczkai László, a legújabb nyíltan szélsőjobboldali párt elnöke alaptalanul emleget kettős mércét. Nem említhető egy lapon egy békés felvonulással az a paramilitáris törökszentmiklósi menetelés, amit az etnikai előítéleteket meglovagolva, megfélemlítő céllal roma polgárok lakóházai előtt akartak megtartani. Toroczkaiék törökszentmiklósi vonulását a rendőrség helyesen tiltotta meg, és csak a vonulást tiltotta meg, a város főterén szabadon lehetett gyűlésezni. A főváros főterein és főútjain szombat délután zajló Pride a gyülekezéshez való alapjog gyakorlása. Ugyanígy jogszerű lesz a homofób ellentüntetés is, amíg az békés keretek között marad. A Pride-ot fasiszta masírozáshoz hasonlítani nem más mint mocskolódás.

3. A Budapest Pride szervezői minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy a felvonulásuk békés, nyitott és háborítatlan legyen. Erre garancia a 300 fő rendező, 40 menetkísérő csapat és közel 50 jogi megfigyelő, illetve a több mint 10 éves rendezvény-biztosítási tapasztalat. A békés gyűlésekre azonban - különösen ha olyan ügyről szólnak, ami megosztja a közvéleményt, és emiatt ellentüntetésekre is számítani lehet -, az államnak kiemelt figyelmet kell fordítania. Ezért elvárjuk a rendőrségtől, hogy fokozott gondossággal biztosítsa a felvonulást, hogy ahhoz bárki félelem nélkül csatlakozhasson, és se provokátorok, se agresszív ellentüntetők ne zavarhassák azt meg.

4. A Budapest Pride fesztivál minden rendezvénye nyitott mindenki előtt, aki képes tiszteletben tartani a felvonulás és a többi rendezvény házirendjét. Nem kell a Pride szellemiségével sem szimpatizálni, sem egyetérteni ahhoz, hogy valaki civilizált vitát folytasson ott, ahol ennek megvan a maga helye. Aki viszont csak zavart kelteni tud, az nemkívánatos személy a fesztivál rendezvényein. A fesztiválhoz tartozó rendezvények és a résztvevők védelmében a szervezők, ahogy eddig is, ezután is határozottan fellépnek a provokátorok ellen. Továbbra is elvárják a rendőrségtől, hogy biztosítson hatékony jogvédelmet a törvénytisztelő állampolgároknak a jogsértőkkel szemben.

5. Ha bárkit amiatt ér fenyegetés, bántalmazás vagy egyéb erőszakos magatartás, mert a Budapest Pride bármelyik rendezvényén vagy a felvonuláson részt vesz, vagy egyébként kinyilvánítja, hogy az LMBTQI közösség tagja vagy azzal szimpatizál, akkor az előítéletes indítékkal elkövetett bűncselekménynek, közösség tagja elleni erőszak áldozata lehet. Az ilyen bűncselekmény súlyosabb büntetését is von maga után. Ilyen esetben a sértett bátran forduljon a szervezőhöz, vagy hozzánk telefonon (+36 1 209 0046) vagy e-mailen (jogsegely@tasz.hu).

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Több technót a rendőrségre!

A Több technót a Parlamentbe! nevű rendezvény nem először került megrendezésre, május 29-én már hatodik alkalommal adtak hangot követeléseiknek a résztvevők. A rendőrség tudomásul vette a rendezvény bejelentését – s bár ezzel sikerült a tüzet eloltania, addigra már megégette magát. A tudomásul vételre ugyanis már azután került sor, hogy a korábban tett bejelentést nem vette komolyan, mire a szervezők a TASZ segítségével bírósághoz fordultak (és új bejelentést tettek). A rendőrség későn kapott észbe: hiába vette tudomásul az új bejelentést, a bírósági eljárás elindult, és hiába kezdett el érvelni, a bíróság ellenük ítélt. Tanulságos történet következik a hányaveti hatósági jogalkalmazásról.

Az Alkotmánybíróság kiállt a gyülekezési szabadság mellett

Budapest, 2013. február 12. – Az Alkotmánybíróság mai döntése véget vethet az alapjog-sértő gyakorlatnak. Az önkormányzatok és a rendőrség mostantól nem vehetik el mondvacsinált okokkal a közterületeket a gyűlések szervezői elől.

Az alapjogok gyakorlásának biztosítása kötelessége az államnak

Az Alapvető Jogok Biztosa június 11-én adta ki az AJB-3449/2012. számú ügyben készített jelentését, melyben eloszlatott egy súlyos félreértést a gyülekezési jog gyakorlására vonatkozó állami kötelezettségekkel kapcsolatban. Az ombudsman szerint alkotmányos visszásságot és jogbizonytalanságot eredményez az a gyakorlat, ha az Országos Mentőszolgálat a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvények mentési biztosítását csak térítés ellenében végzi.