Tartsa távol a rendőrség a szélsőséges provokátorokat a Pride-tól!

A Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvánnyal felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Budapest Pride fesztivál ellenzői alaptalanul követelik a felvonulás betiltását, és hogy komoly következményekkel járhat a fesztivál rendezvényeinek megzavarása. Öt pontban foglaltuk össze álláspontunkat Toroczkai László és a szélsőségesek fenyegetőzésével kapcsolatban.

1. A Budapest Pride felvonulás az ország törvényeinek megfelelő, a magyar bíróság által is tudomásul vett gyűlés. A Pride szervezői szeretettel várnak július 6-án 15 órára a Kossuth Lajos térre mindenkit, akinek fontosak az egyenlő emberi szabadságjogok, a vélemények sokszínűsége, a toleráns és demokratikus kultúra. Akit bosszantanak ezek az értékek, ne betiltást követeljen, hanem tartson ellentüntetést, ahogy azt a törvény számára is lehetővé teszi. Aki szerint valamely identitás vagy vonzalom nem normális, az sokféleképpen elkerülheti a felvonulást. A Budapest Pride az egyenjogúság ünnepe és további követelése. Súlyos tévedésben van az, aki úgy gondolja, hogy magyar állampolgároknak ne lenne joguk ahhoz, hogy nyíltan, mások előtt is kiálljanak saját maguk és világnézetük mellett. Ha parlamenti képviselő az illető, akkor még súlyosabb a helyzet

2. A Budapest Pride nem ejti foglyul a közönségét. Toroczkai László, a legújabb nyíltan szélsőjobboldali párt elnöke alaptalanul emleget kettős mércét. Nem említhető egy lapon egy békés felvonulással az a paramilitáris törökszentmiklósi menetelés, amit az etnikai előítéleteket meglovagolva, megfélemlítő céllal roma polgárok lakóházai előtt akartak megtartani. Toroczkaiék törökszentmiklósi vonulását a rendőrség helyesen tiltotta meg, és csak a vonulást tiltotta meg, a város főterén szabadon lehetett gyűlésezni. A főváros főterein és főútjain szombat délután zajló Pride a gyülekezéshez való alapjog gyakorlása. Ugyanígy jogszerű lesz a homofób ellentüntetés is, amíg az békés keretek között marad. A Pride-ot fasiszta masírozáshoz hasonlítani nem más mint mocskolódás.

3. A Budapest Pride szervezői minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy a felvonulásuk békés, nyitott és háborítatlan legyen. Erre garancia a 300 fő rendező, 40 menetkísérő csapat és közel 50 jogi megfigyelő, illetve a több mint 10 éves rendezvény-biztosítási tapasztalat. A békés gyűlésekre azonban - különösen ha olyan ügyről szólnak, ami megosztja a közvéleményt, és emiatt ellentüntetésekre is számítani lehet -, az államnak kiemelt figyelmet kell fordítania. Ezért elvárjuk a rendőrségtől, hogy fokozott gondossággal biztosítsa a felvonulást, hogy ahhoz bárki félelem nélkül csatlakozhasson, és se provokátorok, se agresszív ellentüntetők ne zavarhassák azt meg.

4. A Budapest Pride fesztivál minden rendezvénye nyitott mindenki előtt, aki képes tiszteletben tartani a felvonulás és a többi rendezvény házirendjét. Nem kell a Pride szellemiségével sem szimpatizálni, sem egyetérteni ahhoz, hogy valaki civilizált vitát folytasson ott, ahol ennek megvan a maga helye. Aki viszont csak zavart kelteni tud, az nemkívánatos személy a fesztivál rendezvényein. A fesztiválhoz tartozó rendezvények és a résztvevők védelmében a szervezők, ahogy eddig is, ezután is határozottan fellépnek a provokátorok ellen. Továbbra is elvárják a rendőrségtől, hogy biztosítson hatékony jogvédelmet a törvénytisztelő állampolgároknak a jogsértőkkel szemben.

5. Ha bárkit amiatt ér fenyegetés, bántalmazás vagy egyéb erőszakos magatartás, mert a Budapest Pride bármelyik rendezvényén vagy a felvonuláson részt vesz, vagy egyébként kinyilvánítja, hogy az LMBTQI közösség tagja vagy azzal szimpatizál, akkor az előítéletes indítékkal elkövetett bűncselekménynek, közösség tagja elleni erőszak áldozata lehet. Az ilyen bűncselekmény súlyosabb büntetését is von maga után. Ilyen esetben a sértett bátran forduljon a szervezőhöz, vagy hozzánk telefonon (+36 1 209 0046) vagy e-mailen (jogsegely@tasz.hu).

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Alkotmánybírósághoz fordultunk a Kossuth téri demonstráció folytatásának megtiltása miatt

A Kossuth téren több hónapon át demonstrált az Ország Gyűlése Mozgalom. A demonstrációt azonban nem maguktól hagyták abba, hanem azért, mert a bíróság megtiltotta, hogy tovább folytassák. A TASZ szerint a bíróság mégoly indokolt ítélete is illegitim korlátozása a békés gyülekezés szabadságának: a tiltás mellett szóló fő indok, a tüntetés elhúzódó jellege, nem elégséges az egyik legfontosabb politikai szabadságjog korlátozására. A jogerős végzés ellen alkotmányjogi panaszt nyújtottunk be.

Felülvizsgálati indítvány a Meleg Méltóság Menete ügyében

A Meleg Méltóság Menetének szervezői a TASZ és a Helsinki Bizottság segítségével bíróságon támadták meg a BRFK tiltó határozatát.

Nemzetközi tiltakozás a hong kong-i WTO csúcstalálkozó ellen tüntetők fogvatartása ellen

A TASZ is csatlakozott ahhoz a nemzetközi szervezetekből és magánemberekből álló kampányhoz, amely a decemberben, Hong Kongban tartott WTO csúcstalálkozó "politikai foglyaival" szemben alkalmazott brutális erőszak ellen folyik. A kampány másik célja a fogvatartottak szabadon engedése.