Tartsa távol a rendőrség a szélsőséges provokátorokat a Pride-tól!

A Pride-ot szervező Szivárvány Misszió Alapítvánnyal felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Budapest Pride fesztivál ellenzői alaptalanul követelik a felvonulás betiltását, és hogy komoly következményekkel járhat a fesztivál rendezvényeinek megzavarása. Öt pontban foglaltuk össze álláspontunkat Toroczkai László és a szélsőségesek fenyegetőzésével kapcsolatban.

1. A Budapest Pride felvonulás az ország törvényeinek megfelelő, a magyar bíróság által is tudomásul vett gyűlés. A Pride szervezői szeretettel várnak július 6-án 15 órára a Kossuth Lajos térre mindenkit, akinek fontosak az egyenlő emberi szabadságjogok, a vélemények sokszínűsége, a toleráns és demokratikus kultúra. Akit bosszantanak ezek az értékek, ne betiltást követeljen, hanem tartson ellentüntetést, ahogy azt a törvény számára is lehetővé teszi. Aki szerint valamely identitás vagy vonzalom nem normális, az sokféleképpen elkerülheti a felvonulást. A Budapest Pride az egyenjogúság ünnepe és további követelése. Súlyos tévedésben van az, aki úgy gondolja, hogy magyar állampolgároknak ne lenne joguk ahhoz, hogy nyíltan, mások előtt is kiálljanak saját maguk és világnézetük mellett. Ha parlamenti képviselő az illető, akkor még súlyosabb a helyzet

2. A Budapest Pride nem ejti foglyul a közönségét. Toroczkai László, a legújabb nyíltan szélsőjobboldali párt elnöke alaptalanul emleget kettős mércét. Nem említhető egy lapon egy békés felvonulással az a paramilitáris törökszentmiklósi menetelés, amit az etnikai előítéleteket meglovagolva, megfélemlítő céllal roma polgárok lakóházai előtt akartak megtartani. Toroczkaiék törökszentmiklósi vonulását a rendőrség helyesen tiltotta meg, és csak a vonulást tiltotta meg, a város főterén szabadon lehetett gyűlésezni. A főváros főterein és főútjain szombat délután zajló Pride a gyülekezéshez való alapjog gyakorlása. Ugyanígy jogszerű lesz a homofób ellentüntetés is, amíg az békés keretek között marad. A Pride-ot fasiszta masírozáshoz hasonlítani nem más mint mocskolódás.

3. A Budapest Pride szervezői minden tőlük telhetőt megtesznek azért, hogy a felvonulásuk békés, nyitott és háborítatlan legyen. Erre garancia a 300 fő rendező, 40 menetkísérő csapat és közel 50 jogi megfigyelő, illetve a több mint 10 éves rendezvény-biztosítási tapasztalat. A békés gyűlésekre azonban - különösen ha olyan ügyről szólnak, ami megosztja a közvéleményt, és emiatt ellentüntetésekre is számítani lehet -, az államnak kiemelt figyelmet kell fordítania. Ezért elvárjuk a rendőrségtől, hogy fokozott gondossággal biztosítsa a felvonulást, hogy ahhoz bárki félelem nélkül csatlakozhasson, és se provokátorok, se agresszív ellentüntetők ne zavarhassák azt meg.

4. A Budapest Pride fesztivál minden rendezvénye nyitott mindenki előtt, aki képes tiszteletben tartani a felvonulás és a többi rendezvény házirendjét. Nem kell a Pride szellemiségével sem szimpatizálni, sem egyetérteni ahhoz, hogy valaki civilizált vitát folytasson ott, ahol ennek megvan a maga helye. Aki viszont csak zavart kelteni tud, az nemkívánatos személy a fesztivál rendezvényein. A fesztiválhoz tartozó rendezvények és a résztvevők védelmében a szervezők, ahogy eddig is, ezután is határozottan fellépnek a provokátorok ellen. Továbbra is elvárják a rendőrségtől, hogy biztosítson hatékony jogvédelmet a törvénytisztelő állampolgároknak a jogsértőkkel szemben.

5. Ha bárkit amiatt ér fenyegetés, bántalmazás vagy egyéb erőszakos magatartás, mert a Budapest Pride bármelyik rendezvényén vagy a felvonuláson részt vesz, vagy egyébként kinyilvánítja, hogy az LMBTQI közösség tagja vagy azzal szimpatizál, akkor az előítéletes indítékkal elkövetett bűncselekménynek, közösség tagja elleni erőszak áldozata lehet. Az ilyen bűncselekmény súlyosabb büntetését is von maga után. Ilyen esetben a sértett bátran forduljon a szervezőhöz, vagy hozzánk telefonon (+36 1 209 0046) vagy e-mailen (jogsegely@tasz.hu).

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A hazai gyülekezési jognak erősebb garanciákra van szüksége

A magyar állam nem orvosolta azokat a jogszabályi hiányosságokat, amelyek a múltban többször a gyülekezési jog állami megsértéséhez és Magyarország strasbourgi elmarasztalásához vezettek. Hiába született időközben új gyülekezési törvény, továbbra sincsenek kellő garanciák, amelyek kivédenék a békés gyülekezéshez való jog ismételt sérelmét – mutat rá a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közös beadványa, amelyet a strasbourgi ítéletek végrehajtását ellenőrző Miniszteri Bizottságnak írtak.

Megtámadtuk Toroczkai ásotthalmi rendeletét

Toroczkai László hírhedt rendelete alaptörvény-ellenesen korlátozza az Ásotthalmon tartózkodók alapjogait: lényegében betiltja az iszlám vallás gyakorlását, valamint a nem-hagyományos család- és házasságfelfogások melletti kiállást. Az alapvető jogok biztosánál kezdeményeztük a rendelet Alkotmánybíróság előtti megtámadását.

Sokkolót táraz a parlamenti őrség

Megerősített hírek szerint az Országgyűlési Őrség sokkoló-eszközöket szerzett be feladatai ellátásának biztosítására. A TASZ kíváncsi a részletekre, de a parlament elnöke nem szívesen árulja el azokat. Pedig a sokkoló veszélyes fegyver, alkalmazása komoly egészségügyi kockázattal jár, és szabadságjogaink szempontjából is komoly kétségeket kell eloszlatnia annak, aki a bevetése mellett dönt.