TASZ-feljelentések a Sirályban történtek miatt

A TASZ a múlt héten a Sirályban bemutatott színdarab támadói ellen feljelentéseket tett az illetékes hatóságoknál.

2008. szeptember 28-án éjjel a Budapest VI. kerület Király utca 50. szám előtti „Sirály” kulturális központban egy színházi előadást követően egy rajtaütésszerűen érkező, csuklyát viselő csoport ismeretlen tagjai megtámadták a szórakozóhely előtt, illetve annak területén tartózkodó vendégeket, továbbá a színdarabban közreműködőket.

Fellépésük támadó, agresszív, félelemkeltő, fenyegető jellegű volt. Több embert bűzös folyadékkal spricceltek le, és vizelettel kevert sertésürülékkel öntöttek le. A támadók egy személyt olyan súlyosan bántalmaztak, hogy eltört az orrcsontja. A cselekményről a Tomcat néven ismert blogger a támadókkal előre megállapodva videofelvételt készített.

A támadás előtt a színtársulatot több fenyegetés is érte, ezért a szervezők az előadások idejére rendőri védelmet kértek, amit azonban kérésük ellenére a hatóságok csak egy napra biztosítottak – a támadásra aznap került sor, amikor a rendőrség nem volt jelen a helyszínen.

A TASZ elfogadhatatlannak tarja, hogy bárki garázda cselekményekkel és erőszakkal lépjen fel az Alkotmányban garantált alapjog, a szólásszabadság, és a művészeti kifejezés szabadsága ellen. A semmilyen kritikához nem hasonlítható támadások és erőszakos bűncselekmények a véleménynyilvánítás jogával nem férnek össze.

A TASZ az ügyben a bántalmazott fiatalember és a szervezők képviseletében feljelentést tett csoportosan elkövetett garázdaság bűntette, aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntette és tettleges becsületsértés vétsége miatt. A TASZ ezen kívül az elmaradt rendőri védelem miatt panasszal fordult a Független Rendészeti Panasztestülethez.
 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A komment kinyírása

Az Alkotmánybíróság ma nyilvánosságra hozott határozata szerint a honlapján kommentek közzétételét lehetővé tevő tartalomszolgáltató akkor is felelősséggel tartozik a mások jogait sértő kommentek miatt, ha nem is volt tudomása a jogsértő tartalomról, de még akkor is, ha a sértett kívánságára azt azonnal el is távolította. A TASZ szerint az Alkotmánybíróság döntése aránytalanul nagy visszatartó hatással fog járni az interneten zajló, ma még élénk közéleti vitákra nézve.

Nem rágalmazás a közérdekű szólás!

Évek óta zajló büntetőeljárásnak vetett véget a Pesti Központi Kerületi Bíróság idén.

Lehet-e a miniszterelnök házánál tüntetni?

A TASZ szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) pénteki személy- és létesítménybiztosítási intézkedése felveti a gyülekezési szabadság jogellenes korlátozását. A miniszterelnök védelmére hivatkozva a gyülekezési jogot korlátozni csak nagyon szűk körben, a legszükségesebb módon és rövid időre lehet. A határozat nem felel meg ennek az alapelvnek.