TASZ-feljelentések a Sirályban történtek miatt

A TASZ a múlt héten a Sirályban bemutatott színdarab támadói ellen feljelentéseket tett az illetékes hatóságoknál.

2008. szeptember 28-án éjjel a Budapest VI. kerület Király utca 50. szám előtti „Sirály” kulturális központban egy színházi előadást követően egy rajtaütésszerűen érkező, csuklyát viselő csoport ismeretlen tagjai megtámadták a szórakozóhely előtt, illetve annak területén tartózkodó vendégeket, továbbá a színdarabban közreműködőket.

Fellépésük támadó, agresszív, félelemkeltő, fenyegető jellegű volt. Több embert bűzös folyadékkal spricceltek le, és vizelettel kevert sertésürülékkel öntöttek le. A támadók egy személyt olyan súlyosan bántalmaztak, hogy eltört az orrcsontja. A cselekményről a Tomcat néven ismert blogger a támadókkal előre megállapodva videofelvételt készített.

A támadás előtt a színtársulatot több fenyegetés is érte, ezért a szervezők az előadások idejére rendőri védelmet kértek, amit azonban kérésük ellenére a hatóságok csak egy napra biztosítottak – a támadásra aznap került sor, amikor a rendőrség nem volt jelen a helyszínen.

A TASZ elfogadhatatlannak tarja, hogy bárki garázda cselekményekkel és erőszakkal lépjen fel az Alkotmányban garantált alapjog, a szólásszabadság, és a művészeti kifejezés szabadsága ellen. A semmilyen kritikához nem hasonlítható támadások és erőszakos bűncselekmények a véleménynyilvánítás jogával nem férnek össze.

A TASZ az ügyben a bántalmazott fiatalember és a szervezők képviseletében feljelentést tett csoportosan elkövetett garázdaság bűntette, aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés bűntette és tettleges becsületsértés vétsége miatt. A TASZ ezen kívül az elmaradt rendőri védelem miatt panasszal fordult a Független Rendészeti Panasztestülethez.
 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nem sérti a gúnyos vélemény a polgármester személyiségi jogait

Erzsébetváros polgármestere nyilvánvalóan nem westernfilmből kilépett körözött bűnöző – a Fővárosi Bíróság mai ítéletében elutasította Vattamány Zsolt, Budapest VII. kerület Erzsébetváros Önkormányzata polgármesterének egy magánszemély ellen benyújtott keresetét. Az alperes védelmét a TASZ ügyvédje látta el.

Kis lépés a Ptk-nak, hatalmas ugrás a szólásszabadságnak

A TASZ üdvözli az Alkotmánybíróság tegnapi döntését, mellyel megsemmisítette az új polgári törvénykönyv egy korlátozó szabályát. Az alkotmánybírósági határozat azért is nagyon fontos, mert részletesen és pontosan kijelölte azt a határt, ameddig az emberi méltósághoz való jog korlátozhatja a véleménynyilvánítás szabadságát. A döntés iránymutatás a jogalkalmazó szerveknek – elsősorban a bíróságoknak – melynek segítségével a jövőben nőhet a szólás- és sajtószabadságot érvényesítő ítéletek száma.

Szalai Annamária obszcén kritikája nem bűncselekmény

A Budapesti V. és XIII. kerületi Ügyészség megszüntette azt a büntetőeljárást, amit a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság feljelentése nyomán a hatóság létrejötte és tevékenysége miatt tiltakozó blogger ellen indítottak.