TASZ-konferencia: Jogos engedetlenségek

A Társaság a Szabadságjogokért 2013. június 21-én, pénteken konferenciát szervez azokról a civil és állampolgári lehetőségekről, melyek még használhatók az egyre szűkülő demokráciában. Az előadások és szekció-beszélgetések – többek között – a következő kérdéseket igyekeznek körbejárni:

Egy demokratikus jogállamban indokolt betartani a törvényeket, ám a polgári engedetlenség az igazolt kivételek közé tartozhat. De mi van akkor, ha már egyre távolodunk a demokratikus jogállami körülményektől? 
Másként kell-e, másként lehet-e viszonyulnunk a jogrendhez, a törvényekhez?
Hogyan lehet használni ilyen körülmények között az alapjogvédelem intézményeit? És közülük melyeket kell esetlegesen bojkottálni? Mely ponttól indokolt mobilizálni a választópolgárokat a választás bojkottjára? A tiltakozás és jogérvényesítés mely formái lehetnek sikeresek? És mik a tanulságai a békés engedetlenkedők ellen indított büntető- és szabálysértési eljárásoknak?
Várunk minden érdeklődőt, a terem befogadóképessége 80-100 fő. A TASZ azon dolgozik, hogy élőben közvetítse az eseményeket azok számára, akik nem tudnak részt venni a rendezvényen.
További információ: Sós Katalin(ksos@tasz.hu).
https://www.facebook.com/events/154966681352308/
Helyszín:
LofficeBudapest, Paulay Ede u. 55.,
A részletes program:
9.15 Megnyitó
Dénes Balázs, Tóth Gábor Attila
9.30 - 11.00 A törvénytisztelet határai
Kis János (CEU), Mink András (OSA), Misetics Bálint („Az alkotmány nem játék” FB csoport), moderátor: Tóth Gábor Attila (TASZ)
Kávészünet
11.15 - 12.45 Előállítástól a bíróságig
M. Tóth Balázs (Magyar Helsinki Bizottság), Pelle Andrea (TASZ), Turai Eszter (székházfoglalók), moderátor: Mráz Attila (CEU)
Ebédszünet (szendvics, ásványviz, kávé)
13.30 - 15.00 Tiltakozástól a bojkottig
Hegyi Szabolcs (TASZ), Krekó Péter (Political Capital), Miklósi Zoltán (Eötvös Károly Intézet), moderátor: Kirs Eszter (Miskolci Egyetem)

Megosztás

Kapcsolódó hírek

TASZ v. Magyarország 2.0

Sokadszorra történt meg velünk, hogy hiába szerettünk volna egy bírósági tárgyalást videóra venni és az ott történteket a széles nyilvánosság számára közvetíteni, a tárgyalást vezető bíró ezt nem tette lehetővé számunkra.

Nem rágalmazás a közérdekű szólás!

Évek óta zajló büntetőeljárásnak vetett véget a Pesti Központi Kerületi Bíróság idén.

A TASZ Nyílt levelet írt a médiatörvény módosítása miatt Neelie Kroes uniós biztosnak

A TASZ álláspontja szerint a kormány médiatörvény módosítási szándékai nemcsak elégtelenek, de helyenként még szigorúbb feltételeket írnának elő, mint a jelenleg hatályos törvény.