TASZ-konferencia: Jogos engedetlenségek

A Társaság a Szabadságjogokért 2013. június 21-én, pénteken konferenciát szervez azokról a civil és állampolgári lehetőségekről, melyek még használhatók az egyre szűkülő demokráciában. Az előadások és szekció-beszélgetések – többek között – a következő kérdéseket igyekeznek körbejárni:

Egy demokratikus jogállamban indokolt betartani a törvényeket, ám a polgári engedetlenség az igazolt kivételek közé tartozhat. De mi van akkor, ha már egyre távolodunk a demokratikus jogállami körülményektől? 
Másként kell-e, másként lehet-e viszonyulnunk a jogrendhez, a törvényekhez?
Hogyan lehet használni ilyen körülmények között az alapjogvédelem intézményeit? És közülük melyeket kell esetlegesen bojkottálni? Mely ponttól indokolt mobilizálni a választópolgárokat a választás bojkottjára? A tiltakozás és jogérvényesítés mely formái lehetnek sikeresek? És mik a tanulságai a békés engedetlenkedők ellen indított büntető- és szabálysértési eljárásoknak?
Várunk minden érdeklődőt, a terem befogadóképessége 80-100 fő. A TASZ azon dolgozik, hogy élőben közvetítse az eseményeket azok számára, akik nem tudnak részt venni a rendezvényen.
További információ: Sós Katalin(ksos@tasz.hu).
https://www.facebook.com/events/154966681352308/
Helyszín:
LofficeBudapest, Paulay Ede u. 55.,
A részletes program:
9.15 Megnyitó
Dénes Balázs, Tóth Gábor Attila
9.30 - 11.00 A törvénytisztelet határai
Kis János (CEU), Mink András (OSA), Misetics Bálint („Az alkotmány nem játék” FB csoport), moderátor: Tóth Gábor Attila (TASZ)
Kávészünet
11.15 - 12.45 Előállítástól a bíróságig
M. Tóth Balázs (Magyar Helsinki Bizottság), Pelle Andrea (TASZ), Turai Eszter (székházfoglalók), moderátor: Mráz Attila (CEU)
Ebédszünet (szendvics, ásványviz, kávé)
13.30 - 15.00 Tiltakozástól a bojkottig
Hegyi Szabolcs (TASZ), Krekó Péter (Political Capital), Miklósi Zoltán (Eötvös Károly Intézet), moderátor: Kirs Eszter (Miskolci Egyetem)

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Első fokon nyert a szólásszabadság

Tóta W. Árpád 2013 elején részletgazdag publicisztikában kritizálta Zsiga Marcell miskolci alpolgármester vagyonosodását és az őt segítő politikai rendszert. A politikus azt gondolta helyes válaszlépésnek, hogy büntetőeljárást kezdeményez a publicista ellen. Rágalmazással vádolta a szerzőt és felfüggesztett fogházbüntetést kért rá büntetésként.

Nem garázdaság a szoborfej-foci

2013. október 23-án Pityinger László rapper, ismertebb nevén Dopeman, a Szolidaritás politikai demonstrációjának műsorvezetője volt. Az eseményen a tömeg jelképesen ledöntötte a miniszterelnök hungarocellből készült szobrát, aminek levágott fejébe Dopeman belerúgott. A rendőrség garázdaság miatt nyomoz a rapper ellen, akit az eljárásban a TASZ képvisel.

Eddig tartott az alkotmánybírák bátorsága

Bár a közelmúltban több alkotmánybírósági döntésnek is örülhettünk, úgy tűnik, az alkotmánybírák megelégelték a szólásszabadság térnyerését. A 4K! jelöltjének alkotmányjogi panasza kapcsán úgy döntöttek, hogy Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc emberi méltóságát sérti, ha egyenruhás majomként ábrázolják őket egy politikai reklámban. A TASZ szerint a két miniszterelnök jogszerűen ábrázolható majomként, turulként vagy akár szamárként is.