Barion Pixel TASZ | TASZ nyilatkozat

TASZ nyilatkozat

A TASZ felszólítja Szabó Máté országgyűlési biztost, hogy nyilatkozatban vonja vissza állításait

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa, Szabó Máté 2009. április 2-án a fn.hu-n kijelentette: „kirajzolódott a kimondhatatlan: a ’cigánybűnözés’ profilja. Ez a megélhetési bűnözés sajátos fajtáit jelenti: a színesfémlopás és -gyűjtés, a megélhetési célú termény- és eszközeltulajdonítás a biciklitől az anyacsavarig. Másrészt itt gyakori a kollektív elkövetés, egy kollektivista társadalmi, szinte törzsi csoportról van szó, szemben a magyar társadalom nagymértékű individualizáltságával. … [H]a látjuk a bűnöző profilt, arra figyelmeztetni kell a lakosságot, és világosan nevén kell nevezni. … Mert a magyar társadalom többségének az az érdeke, hogy ha fenyegeti valamilyen specifikus bűnözői csoport, akkor arra hívják fel a figyelmét.”

A Társasság a Szabadságjogokért szerint elfogadhatatlan, hogy az emberi jogok védelmének egyik legfontosabb szereplője a romákra vonatkozóan ilyen kijelentéseket tegyen. Szabó Máté fenti nyilatkozatával megsértette a Magyar Köztársaság Alkotmányát, amikor a romák emberi méltóságát semmibe véve, kirekesztő és megalázó állításokat fogalmazott meg. Álláspontunk szerint, aki ilyeneket mond, nem alkalmas arra, hogy az Alkotmányban foglalt feladatait ellássa. 

Ezen nem változtat az a tény sem, hogy Szabó Máté utóbb közleményt adott ki, amelyben a szerkesztőségi címadást tette felelőssé az általa elmondottakért. Az, hogy a sajtó hibáztatása mellett a kiadott közlemény az Alkotmánnyal összhangban teszi nyilvánvalóvá, hogy a romák egyenrangú állampolgárok, akik a kirekesztettség és az előítéletek legnagyobb áldozatai, még nem teszi semmissé az országgyűlési biztos által az interjúban elmondottakat.

A TASZ felszólítja Szabó Máté országgyűlési biztost, hogy nyilatkozatban vonja vissza az állításait és tegye nyilvánvalóvá, hogy amit az interjúban mondott, elfogadhatatlan.

Budapest, 2009. április 3.

Társaság a Szabadságjogokért
Dénes Balázs elnök s.k.

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.