TASZ pert nyert a IV. kerületi önkormányzat ellen

Székesfehérvár után Újpest önkormányzatával szemben is megnyerte közérdekű adat közlésésnek megtagadása miatt indított perét a TASZ. Az általunk feltett kérdések egy országos vizsgálat lefolytatásához voltak szükségesek. Négy tavaly novemberben indított eljárásból háromban már sikerrel jártunk.

A TASZ közterületi térfigyelő kamerákról készülő országos felméréséhez kérdéseket tett fel több rendőrkapitányságnak és önkormányzatnak. A megkeresettek többsége kiadta az általunk igényelt információkat, azonban néhány önkormányzat megtagadta az adatközlést.
A TASZ ezért négy esetben közérdekű adatok közlésének megtagadása miatt pereket indított az illetékes bíróságokon. A mai napon a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokú ítéletében minden kérdésben helyt adott keresetünknek, és kötelezte a IV. kerületi önkormányzatot a közérdekű adatok kiadására.


A székesfehérvári önkormányzat ellen januárban szintén megnyertük a pert, míg a VI. kerületi önkormányzat a tárgyalás előtt jelentette ki, hogy kiadja számunkra az igényelt adatokat, ezért az ellenük indított perünktől elálltunk.A negyedik perben keresetünket a PKKB egy bírája idézés kibocsátása nélkül elutasította. Tekintettel arra, hogy jogállamban ugyanarra a jogi kérdésre vonatkozó azonos keresetlevelekre elvileg nem születhet különböző válasz a bíróságok eltérő földrajzi illetékessége nyomán, érdeklődve várjuk, hogy a három megnyert eljárás után milyen válasz születik a negyedik eljárásban.A perről további információk az Újpest elleni per dossziéban találhatók.


Kapcsolódó anyagok:

- Székesfehérvár Önkormányzata elleni nyertes per
- Kamerás térfigyelésről további tudnivalók

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Igényelj közérdekű adatot, amíg lehet!

A kormány újabb korlátokat szeretne állítani az állam elszámoltathatóságát biztosító közérdekű adatigénylések elé.

Az állami cégek is kötelesek elszámolni az Alkotmánybíróság szerint

Bodoky Tamás, az atlatszo.hu főszerkesztője közérdekű adatigénylésének ügyében a Kúria 2012-ben teret nyitott arra , hogy az egyre elszaporodó állami vállalatok kibújhassanak az átláthatóság követelménye alól. Ennek vetett véget az Alkotmánybíróság hétfői döntése. Az ügyben Bodoky Tamást a Társaság a Szabadságjogokért képviselte, amiben a jogvédő szervezetet az alkotmányjogi panasz elkészítése során az atlatszo.hu jogi stábja is segítette.

A bíróság kezében a trafikpályázatok nyilvánossága

Hat szervezet – a TASZ jogi képviseletével - közérdekű adatok kiadása iránti pert indít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ellen a trafik-pályázatok nyilvánossága érdekében.