TASZ pert nyert a IV. kerületi önkormányzat ellen

Székesfehérvár után Újpest önkormányzatával szemben is megnyerte közérdekű adat közlésésnek megtagadása miatt indított perét a TASZ. Az általunk feltett kérdések egy országos vizsgálat lefolytatásához voltak szükségesek. Négy tavaly novemberben indított eljárásból háromban már sikerrel jártunk.

A TASZ közterületi térfigyelő kamerákról készülő országos felméréséhez kérdéseket tett fel több rendőrkapitányságnak és önkormányzatnak. A megkeresettek többsége kiadta az általunk igényelt információkat, azonban néhány önkormányzat megtagadta az adatközlést.
A TASZ ezért négy esetben közérdekű adatok közlésének megtagadása miatt pereket indított az illetékes bíróságokon. A mai napon a Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokú ítéletében minden kérdésben helyt adott keresetünknek, és kötelezte a IV. kerületi önkormányzatot a közérdekű adatok kiadására.


A székesfehérvári önkormányzat ellen januárban szintén megnyertük a pert, míg a VI. kerületi önkormányzat a tárgyalás előtt jelentette ki, hogy kiadja számunkra az igényelt adatokat, ezért az ellenük indított perünktől elálltunk.A negyedik perben keresetünket a PKKB egy bírája idézés kibocsátása nélkül elutasította. Tekintettel arra, hogy jogállamban ugyanarra a jogi kérdésre vonatkozó azonos keresetlevelekre elvileg nem születhet különböző válasz a bíróságok eltérő földrajzi illetékessége nyomán, érdeklődve várjuk, hogy a három megnyert eljárás után milyen válasz születik a negyedik eljárásban.A perről további információk az Újpest elleni per dossziéban találhatók.


Kapcsolódó anyagok:

- Székesfehérvár Önkormányzata elleni nyertes per
- Kamerás térfigyelésről további tudnivalók

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Közérdekű adatokért pereljük a Pest Megyei Kórházat

A TASZ keresetet nyújtott be a bírósághoz a Pest Megyer Flór Ferenc Kórház ellen annak érdekében, hogy ügyfele hozzájusson az általa kért közérdekű és közérdekből nyilvános adatokhoz.

Pert nyertünk a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen

Jogerősen pert nyert a K-Monitor és a TASZ a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen, így az MNV a Fővárosi Ítélőtábla döntésének megfelelően köteles kiadni a Volánbusz 2005-ös buszbeszerzését vizsgáló 2010-es jelentést. Ezzel végre kiderülhet, milyen körülmények között került sor a nemzetközi botrányokkal övezett busztenderre.

Bíróság előtt a közérdek súlya

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (továbbiakban: Infotv.) közérdekűség tesztet vezetett be, melynek az a lényege, hogy egyes esetekben csak akkor lehet a közérdekű adat kiadását megtagadni, ha ahhoz nagyobb súlyú közérdek fűződik, mint az igény teljesítéséhez. A TASZ egyik kiemelt célja, hogy az Információszabadság Program keretében olyan stratégiai pereket folytasson vagy nyújtson hozzájuk segítséget, melyek középpontjában ez a kérdéskör áll.