Tiltakozó Nyilatkozat

A TASZ megdöbbenéssel értesült arról, hogy Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke rágalmazás miatt feljelentést tett a Munkáspárt egyes vezetői ellen, mivel a párt honlapja „politikainak” nevezte a bíróság egyik, a Munkáspárt belső vitájával kapcsolatos ügyben hozott ítéletét.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A bírálat és a véleménynyilvánítás szabadsága a nyitott társadalom egyik sarokköve. Egy nyitott, demokratikus társadalomban különösen fontos, hogy a polgárok félelem és a retorzió veszélye nélkül fogalmazhassák meg a véleményüket a közhatalmi szervek tevékenységéről. Ezt a felfogást osztja az Alkotmánybíróság 30/1992. sz. határozata is.

A TASZ határozott álláspontja, hogy bármely közhatalmi szerv döntéséről, így a bírói ítéletekről a polgárok szabadon alkothatnak – mégoly megalapozatlan – véleményt, azokat szabadon minősíthetik is. A TASZ egyedül a többi hatalmi ág szereplőitől – így országgyűlési képviselőktől, kormányzati tisztviselőktől – vár el önmegtartóztatást a bírói ítéletekről való véleménynyilvánításban.

A TASZ úgy véli, a bírói kar tekintélyét éppen az szavatolná, ha a bírósági vezetők nem sodródnának bele napi politikai vitákba és a bíróságok tevékenységét érő kritikákat kellő nagyvonalúsággal fogadnák. Elszomorító, hogy éppen a bíróság, amely alkotmányos rendeltetésénél fogva pártatlan őrzője a politikai szabadságjogoknak, nyúl – vezetői útján – büntetőjogi eszközökhöz a bírálat elfojtása érdekében.

A TASZ különösen aggasztónak tartja, hogy az utóbbi időben közhatalmi szervek és közszereplők – jóhírnevük védelme mögé bújva – rendszeresen kísérletet tesznek a szabad véleménynyilvánítás megakadályozására.

A TASZ elvárja Gatter László elnök úrtól, hogy vonja vissza feljelentését, egyúttal ingyenes jogi segítséget ajánl fel a feljelentett munkáspárti vezetőknek.

Budapest, 2005. november 28.

 dr. Dénes Balázs s.k.
a Társaság a Szabadságjogokért elnöke

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A rasszista beszéd új büntetőjogi szabályairól

A TASZ álláspontot adott ki a Kormány azon törvényjavaslatáról, amelyben módosítani kívánják a rasszista beszéd büntetőjogi szabályait.

Nem bűncselekmény, ha korrupt állatnak nevezed a polgármesteredet

Kiskartali István egy augusztusi hajnalban írt meglehetősen erős bírálatot a faluja polgármesteréről a saját Facebook oldalára. A polgármester ezért feljelentette őt a rendőrségen, ahol meg is indították a nyomozást becsületsértés ügyében. Közbelépésünknek köszönhetően a jászberényi ügyészség megszüntette a büntetőeljárást. Megerősítették, hogy amit ügyfelünk tett, az nem bűncselekmény, hanem a szólásszabadság gyakorlása.

Mondhatsz nemet Paksra!

Mi történik, ha a magyar gazdaságtörténet legdrágább, orosz hitelből finanszírozott beruházása, a paksi atomerőmű bővítése ellen szóló érveket mutatnád be a saját honlapjaidon, és ehhez lefoglalod a stopaks.hu és a nopaks.hu domain neveket (gyakorlatilag a honlap címe)? Bepanaszol az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt., az óriásberuházás megvalósításának felelőse a domain-regisztrációs ügyeket elbíráló testületnél. Az állami tulajdonú, közfeladatot ellátó, közpénzből gazdálkodó cég azzal érvelt a domain nevek bejegyzése ellen, hogy a Paks név erősen összefonódott az atomerőmű bővítésével, és ezáltal a regisztráció sértené a jó hírnevét, üzleti megítélését. Arra is hivatkoztak, hogy a domainregisztrációs szabályzat nem teszi lehetővé olyan név választását, amely „jelentéstartalmára vagy használatára nézve” gyaníthatóan jogellenes, valamint hogy tisztességtelen piaci magatartást jelent a domainek használata.