Barion Pixel TASZ | Tiltakozó Nyilatkozat

Tiltakozó Nyilatkozat

A TASZ megdöbbenéssel értesült arról, hogy Gatter László, a Fővárosi Bíróság elnöke rágalmazás miatt feljelentést tett a Munkáspárt egyes vezetői ellen, mivel a párt honlapja „politikainak” nevezte a bíróság egyik, a Munkáspárt belső vitájával kapcsolatos ügyben hozott ítéletét.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A bírálat és a véleménynyilvánítás szabadsága a nyitott társadalom egyik sarokköve. Egy nyitott, demokratikus társadalomban különösen fontos, hogy a polgárok félelem és a retorzió veszélye nélkül fogalmazhassák meg a véleményüket a közhatalmi szervek tevékenységéről. Ezt a felfogást osztja az Alkotmánybíróság 30/1992. sz. határozata is.

A TASZ határozott álláspontja, hogy bármely közhatalmi szerv döntéséről, így a bírói ítéletekről a polgárok szabadon alkothatnak – mégoly megalapozatlan – véleményt, azokat szabadon minősíthetik is. A TASZ egyedül a többi hatalmi ág szereplőitől – így országgyűlési képviselőktől, kormányzati tisztviselőktől – vár el önmegtartóztatást a bírói ítéletekről való véleménynyilvánításban.

A TASZ úgy véli, a bírói kar tekintélyét éppen az szavatolná, ha a bírósági vezetők nem sodródnának bele napi politikai vitákba és a bíróságok tevékenységét érő kritikákat kellő nagyvonalúsággal fogadnák. Elszomorító, hogy éppen a bíróság, amely alkotmányos rendeltetésénél fogva pártatlan őrzője a politikai szabadságjogoknak, nyúl – vezetői útján – büntetőjogi eszközökhöz a bírálat elfojtása érdekében.

A TASZ különösen aggasztónak tartja, hogy az utóbbi időben közhatalmi szervek és közszereplők – jóhírnevük védelme mögé bújva – rendszeresen kísérletet tesznek a szabad véleménynyilvánítás megakadályozására.

A TASZ elvárja Gatter László elnök úrtól, hogy vonja vissza feljelentését, egyúttal ingyenes jogi segítséget ajánl fel a feljelentett munkáspárti vezetőknek.

 

Budapest, 2005. november 28.

 dr. Dénes Balázs s.k.
a Társaság a Szabadságjogokért elnöke

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.