Tiszta víz a pohárban – nyilvánosak a közművek gazdálkodási adatai

Önkormányzati tulajdonú közüzem nem titkolhatja el a gazdálkodásával kapcsolatos információkat – mondta ki a Győr – Moson – Sopron Megyei Bíróság. Ha kíváncsi, hogy a szolgáltatója mire költi a befizetéseit, erre az ítéletre hivatkozhat!

A Pannon Víz Zrt. több önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaság, amely közfeladatot lát el, és kizárólag közpénzekkel gazdálkodik. Ennek ellenére a cég vezetői nem gondolták úgy, hogy a működésükkel, gazdálkodásukkal kapcsolatos adatokat meg kell osztani a nyilvánossággal.
A Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje, Dr. Szendrő-Németh Tamás által képviselt felperes közérdekű adatigényléssel fordult a céghez, többek között a beszerzéseiről, gazdasági teljesítményéről és a vezető tisztségviselők juttatásairól kért információt, azonban a Pannon Víz Zrt. szerint ezek az adatok üzleti titoknak minősülnek. A Győri Városi Bíróság már az elsőfokú döntésében az adatok jelentős részének kiadására kötelezte a céget, azonban teljes körűen a most hozott ítélet következtében lesznek megismerhetőek a vélhetően kényes információk. Nyilvánosságra kell hozni többek közt a Pannon Víz Zrt. anyagbeszerzéseiről készült belső vizsgálat eredményét, felügyelő-bizottsági jegyzőkönyveket, vezetői ülések jegyzőkönyveit. A bíróság a döntésével megerősítette azt a joggyakorlatot, miszerint állami vagy önkormányzati tulajdonnal kapcsolatos adatok megismerésére mindenki jogosult.
Az ítélet a jövőben hivatkozási alapul szolgálhat az állampolgárok számára, ha szeretnének tájékozódni a közművek nehezen átlátható működésével kapcsolatban.
Ide kattintva elolvashatja a jogerős ítéletet!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Kormány-közeli magán kutatóintézetek (pl. Századvég) finanszírozása közpénzből, a közpénzen megrendelt kutatások nyilvánossága

Kíváncsiak voltunk, hogy a költségvetés adatai alkalmasak-e annak a hipotézisnek az alátámasztására vagy cáfolatára, miszerint kutatóintézeteken, például a SZázadvég cégcsoporton keresztül óriási kifizetések történnek, valódi tartalom, ellenszolgáltatás nélkül.

Már a bíróság is unja: az MVM nem titkolhatja a szerződéseit

Már 99999-edszerre mondjuk ki, hogy az MVM közfeladatot ellátó szerv” – hangsúlyozta a bírónő azon a tárgyaláson, ahol a Fővárosi Ítélőtábla immár jogerősen kötelezte a Magyar Villamos Művek Zrt.-t a paksi atomerőmű tervezett bővítéséről szóló Lévai projekt adatainak nyilvánosságra hozatalára. Az alperesnek 15 napon belül kell a TASZ által képviselt Energiaklub Szakpolitikai Intézet adatigénylésében megjelölt adatokat közzétennie.

Látkép vs. Centrum parkolóház Kht. Második forduló - elhalasztva

A Látkép egyesület azt szerette volna megtudni, hogy mire költik a parkolótársaságok a bevételüket.