Tiszta víz a pohárban – nyilvánosak a közművek gazdálkodási adatai

Önkormányzati tulajdonú közüzem nem titkolhatja el a gazdálkodásával kapcsolatos információkat – mondta ki a Győr – Moson – Sopron Megyei Bíróság. Ha kíváncsi, hogy a szolgáltatója mire költi a befizetéseit, erre az ítéletre hivatkozhat!

A Pannon Víz Zrt. több önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaság, amely közfeladatot lát el, és kizárólag közpénzekkel gazdálkodik. Ennek ellenére a cég vezetői nem gondolták úgy, hogy a működésükkel, gazdálkodásukkal kapcsolatos adatokat meg kell osztani a nyilvánossággal.
A Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje, Dr. Szendrő-Németh Tamás által képviselt felperes közérdekű adatigényléssel fordult a céghez, többek között a beszerzéseiről, gazdasági teljesítményéről és a vezető tisztségviselők juttatásairól kért információt, azonban a Pannon Víz Zrt. szerint ezek az adatok üzleti titoknak minősülnek. A Győri Városi Bíróság már az elsőfokú döntésében az adatok jelentős részének kiadására kötelezte a céget, azonban teljes körűen a most hozott ítélet következtében lesznek megismerhetőek a vélhetően kényes információk. Nyilvánosságra kell hozni többek közt a Pannon Víz Zrt. anyagbeszerzéseiről készült belső vizsgálat eredményét, felügyelő-bizottsági jegyzőkönyveket, vezetői ülések jegyzőkönyveit. A bíróság a döntésével megerősítette azt a joggyakorlatot, miszerint állami vagy önkormányzati tulajdonnal kapcsolatos adatok megismerésére mindenki jogosult.
Az ítélet a jövőben hivatkozási alapul szolgálhat az állampolgárok számára, ha szeretnének tájékozódni a közművek nehezen átlátható működésével kapcsolatban.
Ide kattintva elolvashatja a jogerős ítéletet!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Igényelj közérdekű adatot, amíg lehet!

A kormány újabb korlátokat szeretne állítani az állam elszámoltathatóságát biztosító közérdekű adatigénylések elé.

Az állami cégek is kötelesek elszámolni az Alkotmánybíróság szerint

Bodoky Tamás, az atlatszo.hu főszerkesztője közérdekű adatigénylésének ügyében a Kúria 2012-ben teret nyitott arra , hogy az egyre elszaporodó állami vállalatok kibújhassanak az átláthatóság követelménye alól. Ennek vetett véget az Alkotmánybíróság hétfői döntése. Az ügyben Bodoky Tamást a Társaság a Szabadságjogokért képviselte, amiben a jogvédő szervezetet az alkotmányjogi panasz elkészítése során az atlatszo.hu jogi stábja is segítette.

A bíróság kezében a trafikpályázatok nyilvánossága

Hat szervezet – a TASZ jogi képviseletével - közérdekű adatok kiadása iránti pert indít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ellen a trafik-pályázatok nyilvánossága érdekében.