Törvénytelen lobbizás az ORTT-nél?

Az országos rádiófrekvenciákról szóló Országos Rádió és Televízió Testület nagy port kavaró döntése után Szalai Annamária, a Testület tagja figyelemre méltó nyilatkozatot tett. A kamerák kereszttüzében kifejtette, hogy a maga részéről „minden nyomásgyakorlásnak ellenállt, lehetett az politikai, lehetett az a műsorszolgáltatók részéről, akár kormányzati.” A TASZ közérdekű adatigényléssel fordult a Testület tagjához, hogy tisztázodjon, hogy kik és milyen módon lobbiztak.

Az üzleti szférának, így a kereskedelmi rádióknak, illetve frekvenciára pályázóknak is lehetőségük van arra, hogy találkozót kezdeményezzenek érdekérvényesítés céljából a közhatalmat gyakorló személyekkel. A lobbistáknak azonban regisztráltatniuk kell magukat, és a tevékenységükről jelentést kell küldeniük az Igazságügyi Hivatalnak, amely a honlapján bárki számára elérhető módon tárolja ezeket az adatokat. Politikai pártoknak tiltott ez a fajta érdekérvényesítés, akkor is, ha ők delegálták a döntéshozót. Fontos az is, hogy a befolyásolást célzó kapcsolatfelvételről a közhatalmat gyakorló személynek is emlékeztetőt kell írnia.

Szalai Annamária nyilatkozata azt sejteti, hogy törvénytelen lobbitevékenység zajlott, hiszen politikai nyomást emleget, továbbá egyetlen frekvenciaelosztással kapcsolatos jelentés sem található az Igazságügyi Hivatal honlapján.

Vajon Szalai Annamária készített a törvény által előírt emlékeztetőt vagy csak a határidőnaplójából derülhet ki, hogy pontosan kik és milyen eszközökkel próbáltak nyomást gyakorolni rá?  A TASZ levélben fordult az ORTT taghoz magyarázatért…ide kattintva elolvashatja az adatigénylést!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Három év kellett a Századvég többmilliárdos tanulmányainak a megszerzésére

A korrupciót leleplező információ értéke a legtöbb esetben nagyon gyorsan csökken. A közérdekű adatok nyilvánosságát biztosító szabályok ezért határoznak meg rövid határidőket és soron kívüli bírósági eljárást jogvita esetére. A törvény mégis lehetővé teszi az időhúzást, és bár az információ avul, van az a dokumentum, amiért három évig is érdemes pereskedni. Ma egy ilyet adott ki a Miniszterelnökség.

Heten a dohányügyletek iratainak nyilvánosságáért

A dohánypályázatok kapcsán az atlatszo.hu, a hvg.hu, az index.hu, a K-Monitor, az origo.hu, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország közérdekű adatigényléssel fordul a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.-hez többek között a vesztes és nyertes pályázatok, az értékelésük, pontszámaik kiadása érdekében.

Profitorientált információszabadság?

A Kormánynak a közadatok újrahasznosításáról szóló törvényjavaslata kiszámíthatatlanná teszi az állam átlátható működését biztosító közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogot. A Javaslat egy 2003-ban elfogadott, elavult és hamarosan módosításra kerülő irányelv átültetését célozza. A TASZ és a K-Monitor Iroda az előterjesztés visszavonását kéri a jogalkotótól.