Törvénytelen lobbizás az ORTT-nél?

Az országos rádiófrekvenciákról szóló Országos Rádió és Televízió Testület nagy port kavaró döntése után Szalai Annamária, a Testület tagja figyelemre méltó nyilatkozatot tett. A kamerák kereszttüzében kifejtette, hogy a maga részéről „minden nyomásgyakorlásnak ellenállt, lehetett az politikai, lehetett az a műsorszolgáltatók részéről, akár kormányzati.” A TASZ közérdekű adatigényléssel fordult a Testület tagjához, hogy tisztázodjon, hogy kik és milyen módon lobbiztak.

Az üzleti szférának, így a kereskedelmi rádióknak, illetve frekvenciára pályázóknak is lehetőségük van arra, hogy találkozót kezdeményezzenek érdekérvényesítés céljából a közhatalmat gyakorló személyekkel. A lobbistáknak azonban regisztráltatniuk kell magukat, és a tevékenységükről jelentést kell küldeniük az Igazságügyi Hivatalnak, amely a honlapján bárki számára elérhető módon tárolja ezeket az adatokat. Politikai pártoknak tiltott ez a fajta érdekérvényesítés, akkor is, ha ők delegálták a döntéshozót. Fontos az is, hogy a befolyásolást célzó kapcsolatfelvételről a közhatalmat gyakorló személynek is emlékeztetőt kell írnia.

Szalai Annamária nyilatkozata azt sejteti, hogy törvénytelen lobbitevékenység zajlott, hiszen politikai nyomást emleget, továbbá egyetlen frekvenciaelosztással kapcsolatos jelentés sem található az Igazságügyi Hivatal honlapján.

Vajon Szalai Annamária készített a törvény által előírt emlékeztetőt vagy csak a határidőnaplójából derülhet ki, hogy pontosan kik és milyen eszközökkel próbáltak nyomást gyakorolni rá?  A TASZ levélben fordult az ORTT taghoz magyarázatért…ide kattintva elolvashatja az adatigénylést!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Fény derülhet a Daimler-­ügyre, pert nyert a K-­Monitor a TASZ segítségével

Első fokon pert nyert a K-­Monitor a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő ellen. Az MNV nem akarta nyilvánosságra hozni annak a 2010-­es vizsgálatnak a zárójelentését, amelyet egy korábbi Mercedes­busz-beszerzés ügyében folytattak le. A K-­Monitor a TASZ jogi képviseletével pert indított a dokumentumért.

Miért volt törvénytelen a házkutatás Horváth Andrásnál?

Horváth Andrásnál, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) korábbi munkatársánál, 2013. december 19-én a rendőrség házkutatást tartott, melynek során lefoglaltak több száz oldalnyi dokumentumot és informatikai adathordozót. A TASZ jogsegélyszolgálata által képviselt közérdekű bejelentő jogorvoslattal élt az általa elszenvedett kényszerintézkedésekkel szemben. A Budai Központi Kerületi Bíróság (BKKB) 2014. január 22-én meghozott, ám csak 2014. február 10-én kézbesített végzése elutasította az utolsó indítványunkat is - álláspontunk szerint alaptalanul. Érdemes összegezni Horváth András ellen folytatott eljárás eddigi fejleményeit, mert sok visszás és törvénysértő elemet lehet felfedezni.

Az informátor védelme

A TASZ és a K-Monitor közösen véleményezte a kormánynak a közérdekű bejelentők védelméről szóló törvénytervezetét.