Törvénytelen lobbizás az ORTT-nél?

Az országos rádiófrekvenciákról szóló Országos Rádió és Televízió Testület nagy port kavaró döntése után Szalai Annamária, a Testület tagja figyelemre méltó nyilatkozatot tett. A kamerák kereszttüzében kifejtette, hogy a maga részéről „minden nyomásgyakorlásnak ellenállt, lehetett az politikai, lehetett az a műsorszolgáltatók részéről, akár kormányzati.” A TASZ közérdekű adatigényléssel fordult a Testület tagjához, hogy tisztázodjon, hogy kik és milyen módon lobbiztak.

Az üzleti szférának, így a kereskedelmi rádióknak, illetve frekvenciára pályázóknak is lehetőségük van arra, hogy találkozót kezdeményezzenek érdekérvényesítés céljából a közhatalmat gyakorló személyekkel. A lobbistáknak azonban regisztráltatniuk kell magukat, és a tevékenységükről jelentést kell küldeniük az Igazságügyi Hivatalnak, amely a honlapján bárki számára elérhető módon tárolja ezeket az adatokat. Politikai pártoknak tiltott ez a fajta érdekérvényesítés, akkor is, ha ők delegálták a döntéshozót. Fontos az is, hogy a befolyásolást célzó kapcsolatfelvételről a közhatalmat gyakorló személynek is emlékeztetőt kell írnia.

Szalai Annamária nyilatkozata azt sejteti, hogy törvénytelen lobbitevékenység zajlott, hiszen politikai nyomást emleget, továbbá egyetlen frekvenciaelosztással kapcsolatos jelentés sem található az Igazságügyi Hivatal honlapján.

Vajon Szalai Annamária készített a törvény által előírt emlékeztetőt vagy csak a határidőnaplójából derülhet ki, hogy pontosan kik és milyen eszközökkel próbáltak nyomást gyakorolni rá?  A TASZ levélben fordult az ORTT taghoz magyarázatért…ide kattintva elolvashatja az adatigénylést!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Igényelj közérdekű adatot, amíg lehet!

A kormány újabb korlátokat szeretne állítani az állam elszámoltathatóságát biztosító közérdekű adatigénylések elé.

Az állami cégek is kötelesek elszámolni az Alkotmánybíróság szerint

Bodoky Tamás, az atlatszo.hu főszerkesztője közérdekű adatigénylésének ügyében a Kúria 2012-ben teret nyitott arra , hogy az egyre elszaporodó állami vállalatok kibújhassanak az átláthatóság követelménye alól. Ennek vetett véget az Alkotmánybíróság hétfői döntése. Az ügyben Bodoky Tamást a Társaság a Szabadságjogokért képviselte, amiben a jogvédő szervezetet az alkotmányjogi panasz elkészítése során az atlatszo.hu jogi stábja is segítette.

Korlátoz, titkolózik, betilt, leépít: ilyen a magyar állam a TASZ éves jelentésében

2013 kiemelkedő jogsértéseiről és az arra adott, a Társaság a Szabadságjogokért által megfogalmazott válaszokról szól a szervezet éves jelentése. Azokról a jogsértésekről, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül, amelyekre emlékeznünk kell, mert mindannyiunk szabadságát és méltóságát sértik.