Barion Pixel TASZ | Törvénytelen lobbizás az ORTT-nél?

Törvénytelen lobbizás az ORTT-nél?

Az országos rádiófrekvenciákról szóló Országos Rádió és Televízió Testület nagy port kavaró döntése után Szalai Annamária, a Testület tagja figyelemre méltó nyilatkozatot tett. A kamerák kereszttüzében kifejtette, hogy a maga részéről „minden nyomásgyakorlásnak ellenállt, lehetett az politikai, lehetett az a műsorszolgáltatók részéről, akár kormányzati.” A TASZ közérdekű adatigényléssel fordult a Testület tagjához, hogy tisztázodjon, hogy kik és milyen módon lobbiztak.

Az üzleti szférának, így a kereskedelmi rádióknak, illetve frekvenciára pályázóknak is lehetőségük van arra, hogy találkozót kezdeményezzenek érdekérvényesítés céljából a közhatalmat gyakorló személyekkel. A lobbistáknak azonban regisztráltatniuk kell magukat, és a tevékenységükről jelentést kell küldeniük az Igazságügyi Hivatalnak, amely a honlapján bárki számára elérhető módon tárolja ezeket az adatokat. Politikai pártoknak tiltott ez a fajta érdekérvényesítés, akkor is, ha ők delegálták a döntéshozót. Fontos az is, hogy a befolyásolást célzó kapcsolatfelvételről a közhatalmat gyakorló személynek is emlékeztetőt kell írnia.
Szalai Annamária nyilatkozata azt sejteti, hogy törvénytelen lobbitevékenység zajlott, hiszen politikai nyomást emleget, továbbá egyetlen frekvenciaelosztással kapcsolatos jelentés sem található az Igazságügyi Hivatal honlapján.
Vajon Szalai Annamária készített a törvény által előírt emlékeztetőt vagy csak a határidőnaplójából derülhet ki, hogy pontosan kik és milyen eszközökkel próbáltak nyomást gyakorolni rá?  A TASZ levélben fordult az ORTT taghoz magyarázatért…ide kattintva elolvashatja az adatigénylést!
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.