Törvénytelenül akadályozta meg a rendőrség a lengyel elnök látogatása okán rendezett tüntetést

Döbbenettel értesültünk arról, hogy a rendőrség az Amnesty International által a gyülekezési törvény alapján időben bejelentett demonstrációt tiltó határozat és törvényes alap nélkül megakadályozta.

2003 eleje óta a rendőrség a gyülekezési szabadsághoz való jogot számos alkalommal durván megsértette, jelen ügy ebbe a sorba illeszkedik: a rendőrök láthatóan ezzel a gyakorlattal még a választási kampány idején sem hagynak fel.

A TASZ nem vitatja, hogy a rendőrség a védett személyek biztonsága érdekében, a rendőrségi törvény alapján területet zárhat le – bár 2004 májusában a Baumag-károsultaknak a kormányfő (aki védett személy) háza elé szervezett tüntetését egy hatályon kívül helyezett jogszabályi rendelkezésre, és nem a védett személy biztonságára hivatkozva tiltották meg –, azonban ezt a szabályt nem lehet visszaélésszerűen alkalmazni, ahogyan ez jelen esetben történt.

Felhívjuk a BRFK figyelmét, hogy az általuk hivatkozott „biztonsági műveleti terület” kategória nem létezik, továbbá hogy semmilyen lezárás nem változtat egy terület közterület minőségén. A rendőrség „biztonsági műveleti terület”-re hivatkozó jogértelmezése minden jogszabályi alapot nélkülöz, ilyen jogintézmény a magyar jogban nem létezik.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy a Belügyminisztérium felügyelete alá tartozó rendőrség nem szavatolja az alapvető politikai szabadságjogokat, és vélt vagy valós kül- és belpolitikai megfontolásokból tüntetéseket tilt be.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Az ’56-os megemlékezéssel kapcsolatos állami feladatokról és azok elmulasztásáról

Jogsértő az, hogy a forradalom hivatalos, állami megünneplésére nem engedtek be minden állampolgárt, hanem egyeseket vélt véleményük miatt kizártak, míg másokat nem védtek meg akkor, amikor a véleménynyilvánításuk miatt atrocitások érték őket a tömegben. Hiába magáncég volt megbízva a rendezvény biztosítási feladataival, a rendőrség kötelességeit ez nem teszi zárójelbe, felelőssége nem hagyható figyelmen kívül.

Egyetértett velünk a Kúria is: sértette a gyülekezési szabadságot a gödöllői rendelet

Még a nyáron számoltunk be arról, hogy ellentétes a gyülekezési szabadsággal az a gödöllői helyi rendelet, amelynek értelmében közterület-használati engedélyt kellett kérni a politikai rendezvények megtartásához. Október 31-én a Kúria végül megsemmisítette a jogellenes rendelkezést.

A bíróság és a sajtó: hogyan lesz egy hírből annak ellentéte?

A TASZ elnökének írása a keddi ítéletekről és azok sajtóban való megjelenítéséről.