Törvénytelenül akadályozta meg a rendőrség a lengyel elnök látogatása okán rendezett tüntetést

Döbbenettel értesültünk arról, hogy a rendőrség az Amnesty International által a gyülekezési törvény alapján időben bejelentett demonstrációt tiltó határozat és törvényes alap nélkül megakadályozta.

2003 eleje óta a rendőrség a gyülekezési szabadsághoz való jogot számos alkalommal durván megsértette, jelen ügy ebbe a sorba illeszkedik: a rendőrök láthatóan ezzel a gyakorlattal még a választási kampány idején sem hagynak fel.

A TASZ nem vitatja, hogy a rendőrség a védett személyek biztonsága érdekében, a rendőrségi törvény alapján területet zárhat le – bár 2004 májusában a Baumag-károsultaknak a kormányfő (aki védett személy) háza elé szervezett tüntetését egy hatályon kívül helyezett jogszabályi rendelkezésre, és nem a védett személy biztonságára hivatkozva tiltották meg –, azonban ezt a szabályt nem lehet visszaélésszerűen alkalmazni, ahogyan ez jelen esetben történt.

Felhívjuk a BRFK figyelmét, hogy az általuk hivatkozott „biztonsági műveleti terület” kategória nem létezik, továbbá hogy semmilyen lezárás nem változtat egy terület közterület minőségén. A rendőrség „biztonsági műveleti terület”-re hivatkozó jogértelmezése minden jogszabályi alapot nélkülöz, ilyen jogintézmény a magyar jogban nem létezik.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy a Belügyminisztérium felügyelete alá tartozó rendőrség nem szavatolja az alapvető politikai szabadságjogokat, és vélt vagy valós kül- és belpolitikai megfontolásokból tüntetéseket tilt be.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a magánélet védelméről szóló T/706. számú törvényjavaslatról

A Kormány múlt kedden, június 26-án törvényjavaslatot nyújtott be, ami címe szerint a magánélet védelméről szól. Az indítvány furcsasága, hogy új normatív tartalma alig van, így viszont kérdéses, hogy mi vele a jogalkotó szándéka.

Az Alkotmánybíróság kiállt a gyülekezési szabadság mellett

Budapest, 2013. február 12. – Az Alkotmánybíróság mai döntése véget vethet az alapjog-sértő gyakorlatnak. Az önkormányzatok és a rendőrség mostantól nem vehetik el mondvacsinált okokkal a közterületeket a gyűlések szervezői elől.

Az alapjogok gyakorlásának biztosítása kötelessége az államnak

Az Alapvető Jogok Biztosa június 11-én adta ki az AJB-3449/2012. számú ügyben készített jelentését, melyben eloszlatott egy súlyos félreértést a gyülekezési jog gyakorlására vonatkozó állami kötelezettségekkel kapcsolatban. Az ombudsman szerint alkotmányos visszásságot és jogbizonytalanságot eredményez az a gyakorlat, ha az Országos Mentőszolgálat a gyülekezési törvény hatálya alá tartozó rendezvények mentési biztosítását csak térítés ellenében végzi.