Barion Pixel TASZ | Törvénytelenül akadályozta meg a rendőrség a lengyel elnök látogatása okán rendezett tüntetést

Törvénytelenül akadályozta meg a rendőrség a lengyel elnök látogatása okán rendezett tüntetést

Döbbenettel értesültünk arról, hogy a rendőrség az Amnesty International által a gyülekezési törvény alapján időben bejelentett demonstrációt tiltó határozat és törvényes alap nélkül megakadályozta.

2003 eleje óta a rendőrség a gyülekezési szabadsághoz való jogot számos alkalommal durván megsértette, jelen ügy ebbe a sorba illeszkedik: a rendőrök láthatóan ezzel a gyakorlattal még a választási kampány idején sem hagynak fel.

A TASZ nem vitatja, hogy a rendőrség a védett személyek biztonsága érdekében, a rendőrségi törvény alapján területet zárhat le – bár 2004 májusában a Baumag-károsultaknak a kormányfő (aki védett személy) háza elé szervezett tüntetését egy hatályon kívül helyezett jogszabályi rendelkezésre, és nem a védett személy biztonságára hivatkozva tiltották meg –, azonban ezt a szabályt nem lehet visszaélésszerűen alkalmazni, ahogyan ez jelen esetben történt.

Felhívjuk a BRFK figyelmét, hogy az általuk hivatkozott „biztonsági műveleti terület” kategória nem létezik, továbbá hogy semmilyen lezárás nem változtat egy terület közterület minőségén. A rendőrség „biztonsági műveleti terület”-re hivatkozó jogértelmezése minden jogszabályi alapot nélkülöz, ilyen jogintézmény a magyar jogban nem létezik.

Sajnálatosnak tartjuk, hogy a Belügyminisztérium felügyelete alá tartozó rendőrség nem szavatolja az alapvető politikai szabadságjogokat, és vélt vagy valós kül- és belpolitikai megfontolásokból tüntetéseket tilt be.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.