Barion Pixel TASZ | Útmutató a sürgősségi és kötelező gyógykezelésről a Kúria összefoglaló véleménye alapján

Útmutató a sürgősségi és kötelező gyógykezelésről a Kúria összefoglaló véleménye alapján

A pszichiátriai zárt osztályos gyógykezelés az egyik legsúlyosabb jogkorlátozási lehetőség, ami egy emberrel történhet. A büntető-végrehajtáshoz hasonlóan akár több hónapra is elzárhatnak embereket, viszont ebben az esetben fizikai és kémiai korlátozó intézkedések is érik a beteget. Ráadásul az ilyen gyógykezelés az egyébként is sérülékeny helyzetű, nagyon alacsony érdekérvényesítési képességgel rendelkező pszichiátriai beteg, fogyatékos embereket érinti. Ezért különösen fontos, hogy szigorú törvényi garanciák biztosítsák az eljárás jogszerűségét, és ezeket be is tartsák az érintettek beszállításában, gyógykezelésében, ellátásában résztvevő szakemberek.

Ehhez képest a Kúria – 190 eljárást összegző – vizsgálata arra mutatott rá, hogy számos jogsértő gyakorlat érvényesül a sürgősségi és kötelező gyógykezelések során. A 2020-ban kiadott kúriai összefoglaló vélemény megjelölt olyan problémákat, amelyek jogszabály-módosítással, illetve a személyi és tárgyi feltételek lényeges javításával lennének csak orvosolhatók, de olyan problémákat is, amelyek kiküszöbölhetőek lennének az eljárásban résztvevő szakemberek, vagyis az orvosok, ápolók, kórházi személyzet, bírósági titkárok, kirendelt ügygondnokok által a rendelkezésre álló erőforrások mellett is. Jogsegélyszolgálatunk tapasztalatai alapján már maga a beszállítás is sok esetben jogsértő módon történik, ezért az eljárásban résztvevők között nagyon fontos szerepet játszanak a beszállítást foganatosító mentősök és rendőrök is.

A Kúria megállapításai megerősítik a TASZ Jogsegélyszolgálatának tapasztalatait. Gyakori, hogy a gyógykezelés elrendelése során nem érvényesülnek megfelelően a törvényi garanciák, és akár úgy is elrendelik a sürgősségi vagy kötelező gyógykezelést, hogy az érintett nem tanúsít közvetlen veszélyeztető magatartást, “csak” pszichiátriai diagnózissal rendelkezik és zavartan, furcsán viselkedik, ráadásul a jogorvoslathoz való jog sem tud hatékonyan érvényesülni sok esetben. Ilyen esetekben jogellenes a sürgősségi és kötelező gyógykezelés, mert nem állnak fenn a törvényi feltételek. Az is problémát jelent, hogy az érintett bár jogosult meghatalmazni egy hozzátartozót vagy jogi képviselőt a bírósági szemle idejére, a Kúria által vizsgált 190 ügyben egyetlen egyszer sem került erre sor, ami nagyrészt a tájékoztatás hiányából fakadhat. Ugyanígy sokszor az sem derül ki a gyógykezelés elrendelésekor, hogy az érintett gondnokság alatt áll-e, így a törvényes képviselőt nem értesítik, a kirendelt ügygondnok pedig érdemben nem tájékoztatja a beteget a jogairól. Komoly problémát jelent a Kúria szerint az is, hogy a kórházak által a bíróságnak küldött kérelmek a minimális tartalmi követelményeknek sem felelnek meg, nem derülnek ki belőle a beszállítás körülményei, sem annak okai. A kötelező gyógykezelést elrendelő végzéssel szemben pedig az érintett csak akkor tud érdemben jogorvoslattal élni, ha az elsőfokú végzést szóban hirdetik ki és a beteg már a szemlén bejelenti a fellebbezését, a másodfokú bíróság pedig harminc napon belül döntést hoz, máskülönben könnyen lehet, hogy a gyógykezelése már régen véget ért, amikor az ügyében megszületik a másodfokú döntés. A Kúria felhívja a figyelmet arra is, hogy a jogsértések következménye visszafordíthatatlan jellegű, ezért a fellebbezés sikeressége valójában nem képes helyreállítani az eredeti állapotot, az elsőfokú döntésnek különös jelentősége van.

A Kúria javaslatairól összefoglalót készítettünk bírósági titkároknak

Letöltés Letöltés

A kisokos és folyamatábra a Kúria javaslatait tartalmazza, és ahhoz kíván segítséget nyújtani a pszichiátriai osztályok dolgozóinak, a szemlén részt vevő bírósági titkároknak, igazságügyi szakértőknek és az érintett érdekvédelmét ellátó ügygondnokoknak, hogy a Kúria által megállapított hiányosságokat, visszásságokat orvosolni tudják. Ezek a lépések elengedhetetlenek ahhoz, hogy a sürgősségi, majd a kötelező gyógykezelés elrendelése a jogszabályi rendelkezéseknek megfeleljen, a törvényi garanciák be tudják tölteni rendeltetésüket, és a kiszolgáltatott helyzetben lévő pácienst ne érjék jóvátehetetlen sérelmek.

A teljes folyamatábra pdf formátumban letölthető itt:

Letöltés Letöltés
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.