Üzenj a kormánynak, szavazz érvénytelenül!- Hitvallásunk

Az október 2-i népszavazás embertelen és álságos: becsapja az állampolgárokat. Ezért azt javasoljuk, hogy érvénytelen szavazattal üzenj a kormánynak.

Embertelen a szavazás, mert a háború elől menekülő nők, gyerekek és férfiak szenvedését veszi semmibe. A kampány és a szavazás a menedéket kereső emberek elleni gyűlöletkeltésre játszik. Mindezzel megcsúfolja mindazokat az értékeket, amelyek a kultúránk alapjait jelentik - az emberi jogok eszméjét. A népszavazás intézményét arra használja a kormány, hogy felhatalmazást nyerjen az emberi jogokat súlyosan sértő, kirekesztő politikájának. A menekülő emberek nem az elsők, akik áldozatul esnek ennek a politikának.

Álságos a szavazás, mert a kérdésre adott válasznak nincs jogi következménye, ezért a nép valójában nem hoz majd végső döntést a feltett kérdésről. Álságos, hiszen még abban nincs egyetértés, mit jelent a népszavazási kérdés. Álságos így a szavazás, mert azt üzeni: a nép kezébe ad egy döntést, holott egyetlen célja épp a kormánynak szabad kezet adni. Alkotmányos csak olyan népszavazás lehet, amely egy világos döntésben a népnek ad végső hatalmat, nem pedig a kormánynak.

Üzenj a kormánynak! Állampolgárként arra buzdítunk, hogy érvénytelen szavazattal mondd el a kormánynak, mit gondolsz a kirekesztő, embertelen politikájáról, a nép hatalmának, az alkotmányos jogállamnak az ismételt megcsúfolásáról.

Tanácsaink:

1. Légy emberséges! Utasítsd el az embertelen, menekültellenes népszavazást!

2. Légy aktív! Úgy is elmehetsz szavazni, hogy egyik választ se választod.

3. Szavazz érvénytelenül! Ha mindkét körbe X-et teszel, a szavazatod érvénytelen. Ezek a szavazatok NEM járulnak hozzá a népszavazás érvényességéhez.

4. Védd a véleményed! Nem bízol a szavazás tisztességes lebonyolításában? Megértjük -- a két X-es szavazólapokat nehezebb meghamisítani az egyik válasz javára, mint az üreset.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Üzenj a kormánynak, szavazz érvénytelenül!

Az október 2-i népszavazás embertelen és megtévesztő, ezért azt javasoljuk, hogy az állampolgárok érvénytelen szavazattal üzenjenek a kormánynak. A menekültellenes népszavazás és az azzal kapcsolatos kampány gyűlöletkeltő, ráadásul álságos is, mert a jogszerűtlen népszavazás valójában alkalmatlan a nép akaratának érvényre juttatására. A kormány mostani visszaélése a népszavazás intézményével nem mindennapi túlkapás, hanem az emberi jogi szemlélettel alapjaiban összeegyeztethetetlen aktus.

A TASZ állásfoglalása a 2016. október 2-i menekültellenes népszavazásról

Rendszerint nem teszünk javaslatot arra, hogyan éljenek a polgárok alapvető jogaikkal. Jogvédő szervezetként az a törekvésünk, hogy jogi segítséget nyújtsunk az alapvető jogok gyakorlásához amennyiben ez alkotmányos keretek között és az emberi jogokat tiszteletben tartva történik.

Gyakran Ismételt Kérdések a menekültellenes népszavazásról

Kérdéseink és válaszaink az október 2-i népszavazással kapcsolatos álláspontunkról.