Barion Pixel TASZ | Vélemény a támogatott döntéshozatalról szóló törvény tervezetéről

Vélemény a támogatott döntéshozatalról szóló törvény tervezetéről

Elkészült az Emberi Erőforrások Minisztériuma koncepciója a támogatott döntéshozatal intézményéhez. A részletszabályok kidolgozása azért szükséges, mert a 2014-ben hatályba lépő új Ptk. igen szűkszavúan fogalmaz e tekintetben.

A támogatott döntéshozatal a gondnokság alternatívája; nemcsak lehetséges helyettesítő eszköz, de az ENSZ Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló egyezményét ratifikáló államok számára kötelező áttérni a helyettes döntéshozatali eszközök (gondnokság) helyett a támogatáson alapuló eszközök használatára. Fontos hangsúlyozni, hogy a támogatott személy megőrzi cselekvőlépességét, így a döntéseket ő maga hozza meg, melyhez segítséget kérhet. Úgy tűnik, a jogalkotó csak formálisan próbál eleget tenni e követelménynek, hiszen a Tervezet koncepciójából az látszik, hogy nem sikerült túllépni a gondnokság paradigmáján.

A támogatott döntéshozatal lényege, hogy egy bizalmi viszonyon alapuló kapcsolat jöjjön létre a döntésekhez segítséget igénylő személy és segítője között. Ezt azonban a gondnoksági rendszerhez hasonlóan túlbürokratizált módon, a gyámhatóság felügyelete alá kívánják helyezni, így a jogintézmény aligha érheti el valós célját. Olvassa el a Mental Disability Advocacy Center, Gombos Gábor független szakértő és a TASZ közös véleményét. (pdf.)

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.