Egyenlőségprojekt

A TASZ Egyenlőségprojektje a társadalom leghátrányosabb helyzetű csoportjainak állami diszkriminációja ellen, az esélyegyenlőségük megteremtéséért dolgozik. A Projekt a mélyszegénységben élő roma emberek, illetve a fogyatékossággal élők jogainak védelmére fókuszál. Partnerszervezeteink támogatásával kiállunk más sérülékeny csoportok, különösen a hajléktalan emberek, a menekültek, és az LMBTQI közösség tagjainak egyenlő jogaiért.

Kiknek segítünk elsősorban a munkánk során?

Mely további csoportok jogaiért állunk ki?

Ezeket az embereket is rendszerszinten éri a hátrányos megkülönböztetés Magyarországon, de mivel az ő jogvédelmükkel partnerszervezeteink foglalkoznak, ezért elsődleges feladatunk e szervezetek támogatása.

Fő céljaink

Fő tevékenységeink - a fenti célokhoz kapcsolódóan

Stratégia

A projekt hosszútávú stratégia és éves munkaterv alapján dolgozik.

Jogi képviseletet csak olyan ügyekben tudunk nyújtani, amelyek a stratégiánkban szerepelnek.

Főként az alábbi ügyekben tudunk segítséget nyújtani:

  • hátrányos megkülönböztetés a gyermekvédelemben (pl. amikor egy gyermeket azért vesznek el a szüleitől, mert szegénységben élnek)
  • gondnokság megszüntetése (pl. amikor valaki szeretne kiköltözni az intézetből, de a gondnoka nem engedi. Vagy szeretne megházasodni, de ezt a gondnoka megakadályozza. Segítünk abban, hogy megszűnjön a gondnokság)
  • fogyatékossággal élők, pszichiátriai betegek intézetében bekövetkezett jogsérelmek (pl. amikor valakit bántanak az intézetben vagy indokolatlanul lekötöznek a pszichiátrián)
  • rasszista bűncselekmények (gyűlölet-bűncselekmények) áldozatainak képviselete (pl. amikor valakit megvernek azért, mert roma)
  • diszkriminatív önkormányzati intézkedések áldozatainak képviselete (pl. amikor valaki azért nem kap az önkormányzattól szociális ellátást, mert nem rendezett a lakókörnyezete vagy nem használja rendeltetésszerűen a saját WC-jét)
  • diszkriminatív rendőrségi, rendészeti intézkedések áldozatainak vagy szabálysértési eljárás alá vontak képviselete (pl. amikor egy településen csak roma embereket bírságolnak meg azért, mert nincs a biciklijükön lámpa)
  • pszichiátriai betegeket ért jogsértések a zárt osztályon (pl. ha indokolatlanul tartják bent a zárt osztályon vagy indokolatlanul lekötözik a beteget)

Megosztás