Jogaid egészségügyi dolgozóként

Útmutatók, tájékoztatók, gyakran ismételt kérdések

Az elmúlt év során a koronavírus-járvány és nagyszámú jogszabály-módosítás miatt az egészségügyi dolgozók munkája jelentős változásokon ment keresztül. Több száz megkeresésre válaszoltunk már a témában, a legfontosabb kérdéseket tájékoztató formájában ezen az oldalon tesszük közzé.

60 év felettiek személyes felkeresése

Orvostanhallgatók és önkéntes orvosok keresik fel azokat a 60 év feletti polgárokat, akik még nem adatták be a koronavírus elleni védőoltást. Az orvostanhallgatókra és az érintett polgárokra vonatkozó szabályokat gyűjtöttük össze tájékoztatónkban.

Egészségügyi dolgozók kötelező védőoltása

A kormány július 29-i rendelete alapján a veszélyhelyzet ideje alatt kötelező a koronavírus elleni védőoltás felvétele bizonyos egészségügyi munkakörökben. Tájékoztatónkban az ezzel kapcsolatos leggyakrabban felmerülő kérdésekre adunk választ.

Az egészségügyi szolgálati jogviszony - gyakran ismételt kérdések

Február 28-ig írhatták alá az egészségügyi dolgozók az új, úgynevezett szolgálati munkaszerződést. A jelenlegi szabályozás szerint 2021. március 1-től érvényes új jogviszonnyal kapcsolatosan sok kérdés érkezett jogsegély szolgálatunkhoz. Tájékoztatónkban összeszedtük, hogy mi történik, ha valaki nem írja alá, és azt is, hogy milyen változásokat hoz az új szolgálati jogviszony az egészségügyi dolgozók foglalkoztatásában.

Felmondási tilalom egészségügyi dolgozók számára - gyakran ismételt kérdések

November óta a veszélyhelyzet fennálltáig – ami valószínűsíthetően jó ideig hosszabbodni fog – jogszabály tiltja az egészségügyi dolgozók felmondását. Ez a dolgozókat korlátozó felmondási tilalom egyedülálló jogintézmény, ilyen tilalomra a magyar jogban a rendszerváltás óta nem volt még példa, és külföldi demokráciákból sem ismerünk példát hasonlóra.

Közszférában dolgozók véleménynyilvánítási szabadsága

Útmutatónk nemcsak az egészségügyi intézmények dolgozóinak segít eligazodni, hanem iskolák, szociális intézmények dolgozóinak is, és mindenki másnak, akit a munkáltatója eltilt a lájkolástól, a kommenteléstől és a nyilatkozástól vagy negatív következményekkel fenyegeti, ha nyilvánosan megszólal. Arra is kitérünk, hogy az általános szabályokat hogyan kell értelmezni az új, egészségügyi szolgálati munkaviszonyban.

Alkotmánybírósághoz fordultunk az egészségügyi dolgozók felmondási tilalma miatt

A kormány a veszélyhelyzetre hivatkozva elvette az egészségügyi dolgozóktól azt a jogot, hogy felmondjanak a munkáltatójuknak. Pedig a munkavállaló kiszolgáltatottságát leginkább az képes kompenzálni, hogy egyoldalúan megszüntetheti a munkaviszonyt. A kormány a járványhelyzetben saját mulasztásai miatt az orvosokon, ápolókon veri el a port, egy hozzánk forduló munkavállaló ügyével az alkotmánybírósághoz fordultunk.

Koronavírus szabályozások - Orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak

A kormány 2020. november 4-én újra veszélyhelyzetet hirdetett ki. Ez egyben azt is jelenti, hogy az egészségügyi ellátás jelenleg az egészségügyi válsághelyzeti ellátás szabályai szerint zajlik.
Az egészségügyi válsághelyzetre vonatkozó szabályok az egészségügyi törvényben és az az egészségügyi válsághelyzeti ellátásról szóló 521/2013. (XII. 30.) kormányrendeletben találhatók. Néhány további részletszabály a kormány által 2020. november 4-e óta kiadott veszélyhelyzeti rendeletekben lelhető fel.

Súlyos betegek kapcsolattartáshoz való joga

Szervezetünkhöz számos megkeresés érkezett azzal kapcsolatban, hogy hozzátartozóik milyen keretek között látogathatják a COVID-osztályokon kezelt súlyos betegeket. Állásfoglalásunkban tisztázzuk a súlyos betegek kapcsolattartásának jogi kérdéseit általában, figyelembe véve azt is, hogy a kérdés megítélésénél számos jogi és egészségügyi szempontot is mérlegelni kell.

Megbízhatósági vizsgálat - GYIK

2021. március 1-jétől a rendőrség az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állókkal szemben is lefolytathat úgynevezett megbízhatósági vizsgálatot, vagyis titkos eszközökkel is kutathatja, hogy valaki elfogad-e hálapénzt. Ez az útmutatónk abban segít eligazodni, hogy mire is kell számítaniuk az egészségügyi dolgozóknak.