Jogaid egészségügyi dolgozóként

Útmutatók, tájékoztatók, gyakran ismételt kérdések

Az elmúlt év során a koronavírus-járvány és nagyszámú jogszabály-módosítás miatt az egészségügyi dolgozók munkája jelentős változásokon ment keresztül. Több száz megkeresésre válaszoltunk már a témában, a legfontosabb kérdéseket tájékoztató formájában ezen az oldalon tesszük közzé.

Egészségügyi dolgozók kötelező védőoltása

A kormány július 29-i rendelete alapján a veszélyhelyzet ideje alatt kötelező a koronavírus elleni védőoltás felvétele bizonyos egészségügyi munkakörökben. Tájékoztatónkban az ezzel kapcsolatos leggyakrabban felmerülő kérdésekre adunk választ.

Jogszerű-e az oltatlan egészségügyi dolgozók elbocsátása?

A körülményeken múlik, de nem feltétlenül sérti az egészségügyi dolgozók jogait az, ha csak védőoltással tarthatják meg az állásukat. Alapvető jogokat sért viszont a kormány, amikor az oltatlan dolgozókat teljesen megfosztja a végkielégítéstől.

Az egészségügyi szolgálati jogviszony - gyakran ismételt kérdések

Február 28-ig írhatták alá az egészségügyi dolgozók az új, úgynevezett szolgálati munkaszerződést. A jelenlegi szabályozás szerint 2021. március 1-től érvényes új jogviszonnyal kapcsolatosan sok kérdés érkezett jogsegély szolgálatunkhoz. Tájékoztatónkban összeszedtük, hogy mi történik, ha valaki nem írja alá, és azt is, hogy milyen változásokat hoz az új szolgálati jogviszony az egészségügyi dolgozók foglalkoztatásában.

Felmondási tilalom egészségügyi dolgozók számára - gyakran ismételt kérdések

November óta a veszélyhelyzet fennálltáig – ami valószínűsíthetően jó ideig hosszabbodni fog – jogszabály tiltja az egészségügyi dolgozók felmondását. Ez a dolgozókat korlátozó felmondási tilalom egyedülálló jogintézmény, ilyen tilalomra a magyar jogban a rendszerváltás óta nem volt még példa, és külföldi demokráciákból sem ismerünk példát hasonlóra.

Közszférában dolgozók véleménynyilvánítási szabadsága

Útmutatónk nemcsak az egészségügyi intézmények dolgozóinak segít eligazodni, hanem iskolák, szociális intézmények dolgozóinak is, és mindenki másnak, akit a munkáltatója eltilt a lájkolástól, a kommenteléstől és a nyilatkozástól vagy negatív következményekkel fenyegeti, ha nyilvánosan megszólal. Arra is kitérünk, hogy az általános szabályokat hogyan kell értelmezni az új, egészségügyi szolgálati munkaviszonyban.

Munkavégzés és kirendelés szabályai az egészségügyben

A kormány 2020. november 4-én újra veszélyhelyzetet hirdetett ki. Ez egyben azt is jelenti, hogy az egészségügyi ellátás jelenleg az egészségügyi válsághelyzeti ellátás szabályai szerint zajlik. Ebben a tájékoztatónkban az egészségügyi ellátást nyújtók munkavégzésére és kirendelésére vonatkozó szabályokat ismertetjük.

Súlyos betegek kapcsolattartáshoz való joga

Szervezetünkhöz számos megkeresés érkezett azzal kapcsolatban, hogy hozzátartozóik milyen keretek között látogathatják a COVID-osztályokon kezelt súlyos betegeket. Állásfoglalásunkban tisztázzuk a súlyos betegek kapcsolattartásának jogi kérdéseit általában, figyelembe véve azt is, hogy a kérdés megítélésénél számos jogi és egészségügyi szempontot is mérlegelni kell.

Megbízhatósági vizsgálat - GYIK

2021. március 1-jétől a rendőrség az egészségügyi szolgálati jogviszonyban állókkal szemben is lefolytathat úgynevezett megbízhatósági vizsgálatot, vagyis titkos eszközökkel is kutathatja, hogy valaki elfogad-e hálapénzt. Ez az útmutatónk abban segít eligazodni, hogy mire is kell számítaniuk az egészségügyi dolgozóknak.