Barion Pixel TASZ | Keresés

Kereső

Mit tehetsz, ha választási csalást vagy visszaélést tapasztalsz?

Mindannyiunk érdeke, hogy minél tisztább választásokon dönthessünk az ország sorsáról. Ebben a tájékoztatóban összeszedtük, mi minősül választási csalásnak és visszaélésnek, és választópolgárként mit tehetsz, ha ilyesmivel találkozol a kampányban vagy a szavazás idején.

Mit tehetek, ha a munkáltatóm arra kényszerít, hogy egy jelölt mellett kampányoljak?

Kampányolásra kényszeríteni senkit sem lehet. Ha munkahelyeden arra kérnek, hogy munkaidőben aláírásokat gyűjts vagy másmilyen módon kampányolj egy párt vagy jelölt mellett, esetleg utasítanak, hogy kire szavazz, az sérti a választási eljárás egyik fontos alapelvét (az önkéntes részvétel elvét), tehát jogellenes. Ebben a tájékoztatóban leírjuk, hogy mit tehetsz ilyen helyzetekben.

Mit tehetek, ha az önkormányzati lap vagy a helyi kábeltévé kampányol?

A kampányidőszakban az önkormányzatoknak biztosítaniuk kell a választáson indulók esélyegyenlőségét a helyi újságban és tévében, ezzel segítve, hogy a választók tájékozott döntéshoz hozhassanak a választáson. Gyakran előfordul azonban, hogy a kiegyensúlyozottság sérül, és az önkormányzati média egy jelölt vagy párt mellett kampányol. Összeszedtük, hogy mit tehetsz ilyenkor.
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.