A Társaság a Szabadságjogokért emberi jogi jogvédő civil szervezet. 1994-es megalakulásunk óta azért dolgozunk, hogy Magyarországon bárki megismerhesse alapvető emberi jogait, és érvényesíthesse azokat a hatalom indokolatlan beavatkozásaival és mulasztásaival szemben. Ennek érdekében nyomon követjük a jogalkotást és jogfejlesztő tevékenységet végzünk, stratégiailag fontos perekben képviseletet nyújtunk és évi több mint kétezer ügyben jogsegélyt nyújtunk, képzéseket tartunk és média kampányokkal mozgósítjuk a nyilvánosságot. A TASZ 30 munkatárssal dolgozik, és évi kb. 190 millió forintos bevételből gazdálkodik. A TASZ egyetlen fillér magyar állami támogatást vagy magyarországi pártoktól érkező forrást nem fogad el. Bevételeink kizárólag magánszemélyektől, cégektől és magánalapítványoktól érkeznek. Legyen Ön is a TASZ támogatója! Ismerje meg munkatársaikat!

A TASZ KÜLDETÉSE

 

A TASZ azért dolgozik, hogy bárki megismerhesse alapvető emberi jogait és érvényesíthesse azokat a hatalom indokolatlan beavatkozásaival és mulasztásaival szemben.

A TASZ fő célkitűzése, hogy az alapvető jogok és jogelvek érvényesüljenek Magyarországon. Tevékenységünket olyan jogterületekre összpontosítjuk, ahol gyakoriak vagy rendszerszerűek a jogsértések, és az áldozatok különösen kiszolgáltatott helyzetben vannak. Jelen vagyunk bíróságokon, minisztériumokban, nemzetközi és hazai konferenciákon, egyetemeken, valamint a fővárosban és vidéken.

A TASZ figyelmet fordít számos politikai szabadságjog, az önrendelkezési jog és bizonyos sérülékeny csoporthoz tartozók jogainak védelmére. Arra törekszünk, hogy az állam csak különösen súlyos indokkal, elkerülhetetlen mértékben, és csak törvény alapján, megfelelő eljárási garanciák mellett korlátozza az alapvető jogokat. Tevékenységünk kiterjed a

- személyes adatok védelmére,

- közérdekú adatokhoz való hozzáférésre és annak biztosítására, hogy az állam átláthatóan működjön,

- a gyülekezési, a szólás- és a sajtószabadság védelmére,

- a választáshoz való jog és a részvételei jogok képviseletére,

- a polgárok jogainak védelmére az egészségügyben,

- a testi önrendelkezés védelmére úgy mint a méltó halálhoz való jog vagy a terhesség-megszakítás,

- a HIV/AIDS-szel élő személyek jogaink a védelmére,

- az LMBT+ emberek jogaink a védelmére,

- a romák jogainak védelmére az intézményes diszkriminációval szemben,

- a fogyatékos polgárok jogainak védelmére,

- a drogfogyasztók jogainak  védelmére és az ezt tiszteletben tartó állami drogpolitikáért való fellépésre.

RÉSZLETES INFORMÁCIÓK A TASZ-RÓL

Kapcsolódó hírek

2017-05-31

Vannak, akik azt mondják, nem működünk átláthatóan, nem tudható, miből finanszírozzuk működésünket. Akik ezt állítják, nem mondanak igazat. Beszámolóink, mérlegeink, eredmény-kimutatásaink, független könyvvizsgálói jelentéseink, az szja 1%-ának felhasználásáról szóló közlemények évekre visszamenőleg elérhetők a TASZ honlapján. A beszámolók pályázati forrásonként tartalmazzák a bevételeinket: pontosan tudható, ki milyen céllal finanszírozza tevékenységünket. Letölthető a számviteli politikánk, a selejtezési szabályzatunk, a cafetéria szabályzatunk, a házipénztár kezelési szabályzatunk, a leltárkészítési és leltározási szabályzatunk, a számlarend és bizonylatolás rendje, a béren kívüli juttatások szabályzata és a szervezeti és működési szabályzat is.

https://tasz.hu/
2017-04-18

A TASZ 2015-ös évi beszámolóját 2016. május 26-án, a közgyűlés általi elfogadását követően küldtük meg az Országos Bírósági Hivatal (OBH) részére.

https://tasz.hu/
2017-04-07

A magyar parlament orosz és izraeli mintára akar elfogadni egy törvényt, ami a magyar kormánytól függetlenül működő civil szervezeteket azzal a váddal akarja megbélyegezni, hogy külföldi érdekeket képviselnek.  A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) - mint a tervezett szabályozás egyik célpontja és egyszersmint a politikai szabadságjogok érvényesüléséért dolgozó jogvédő szervezet - az alábbiakat kívánja a nyilvánossággal közölni.

[...] Bővebben!

https://tasz.hu/
2017-01-25
https://tasz.hu/
2016-01-15

2015. január elsejével három, a mai TASZ arcát meghatározó kollégánk távozott a szervezetből. Ők bár nem vesznek részt a napi munkavégzésben a továbbiakban, szerencsére tanácsadóként továbbra is segítik a szervezet munkáját. Sárosi Péter, Simon Éva és Takács István Gábor munkájának komoly szerepe volt abban, hogy a TASZ-ra büszkék lehetünk.

https://tasz.hu/
2015-12-14

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) új logót és új arculatot kapott. A változtatással nem csak a megjelenésünket szeretnénk modernebbé tenni (a régi logónk még a 1990-es években készült), de szeretnénk könnyebben megszólítani az ügyeinkben érdekelteket is. 

https://tasz.hu/
2015-08-24
https://tasz.hu/
2015-06-02

Ügyvezető igazgatónk szombaton reagált Lomnici Zoltán pénteki vádjaira. Erre válaszul egy újabb levelet kaptunk a CÖF-től, melyet teljes terjedelmében közzé is teszünk. A CÖF leveléhez az alábbi kommentárokat szeretnénk hozzáfűzni. 

https://tasz.hu/
2015-06-02

Múlt héten jelent meg a Magyar Közlönyben a Nemzeti Korrupcióellenes Program elfogadásáról szóló kormányhatározat. Eszerint a kormány a civil szervezetek átlátható működése érdekében tanulmányozná a működésüket meghatározó jogszabályi rendelkezések érvényesülését, valamint megvizsgálná a vagyonnyilatkozat megtételére kötelezhető személyi kör szélesítésének lehetőségeit. Erre reagálva 15 civil szervezet nyilatkozatot adott ki.

https://tasz.hu/
2015-06-02

Átdolgozva: 2017. május 15.

Az elmúlt években nem egyszer megfogalmazódott a vád: a civil szervezetek átláthatatlanul működnek, nem tudható, hogy működésük alapjait miből biztosítják. Érdemes tiszta vizet önteni a pohárba: ez az anyag bemutatja azt, hogy a jelenlegi szabályozás milyen átláthatósági és beszámolásra vonatkozó követelményeket fogalmaz meg a civil szervezetek számára. A szövegben kitérünk arra is, hogy amennyiben valóban az átláthatóság növelése a cél, akkor miként lehetne ezt, a már most komoly kapacitást igénylő beszámolási feladatok növelése nélkül elérni. Arra is választ keresünk, hogy egyáltalán mi indokolja azt, hogy állampolgárok egy csoportja által létrehozott szervezetekre ugyanolyan elveket tekintsünk kötelezőnek, mint az államra.

https://tasz.hu/
2015-04-01

Függetlenségünk egyik záloga, hogy a politikai pártokkal való viszonyunk átlátható legyen. A pártoktól azért kell függetlennek lennünk, mert ezek a szervezetek annak a közhatalomnak a megszerzésére és a közhatalmi szerveken keresztül való gyakorlására jönnek létre, amelynek ellenőrzése a mi elsődleges feladatunk.

https://tasz.hu/
2014-12-04

20 évesek vagyunk! A kerek évforduló pedig megérdemli a dupla ünneplést! December 4-én egy különleges estével készülünk, ahol természetesen a szabadság lesz főszerepben. Hallgass velünk online (a Ustream segítségével) gondolatébresztő, kreatív pitcheléseket 6 percben! 

https://tasz.hu/
2014-12-01

A TASZ Adatvédelmi Programja a magánszféra technológiai védelmében jártas, a magánszféra védelme iránt elkötelezett szakembert keres. Az új munkatárs feladata a TASZ Adatvédelmi Programja IT-val kapcsolatos megerősítése, azon belül is elsősorban a privátszférát erősítő technológiákra vonatkozó ismeretterjesztés lesz.

https://tasz.hu/
2014-12-01

A betegellátás területén mérföldkőnek számít a vidéki központok megnyitása, ugyanakkor a megelőzés terén Magyarország rosszabbul teljesít. Míg az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai szerint az Európai Unióban csökkent az új HIV-esetek száma az elmúlt 10 évben, hazánkban azonban négyszeresére nőtt. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azonnali felelős szerepvállalásra szólítja fel az egészségügyi kormányzatot, hogy a jelenlegi trend visszafordítható legyen. A TASZ szerint a prevenciós munkát végző civil szervezetek megerősítésére és célzott szűrőprogramokra van szükség.

https://tasz.hu/
2014-11-20

Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója ma részt vett a Carnegie Endowment for International Peace által szervezett beszélgetésen, Washingtonban. A nyilvános esemény témája a demokrácia és az emberi jogok magyarországi helyzete, illetve ennek regionális jelentősége volt. 

https://tasz.hu/
2014-11-14

November elején tartotta az újonnan kinevezett jelentéstevő, Michel Forst az egyik regionális konzultációját Grúziában. A Tbilisziben megrendezett eseményen kaukázusi országokból érkezett jogvédők, emberi jogokkal foglalkozó újságírók mellett vett részt Kapronczay Stefánia, ügyvezető igazgató is.

https://tasz.hu/
2014-11-14

Ajándékozz a születésnapunkra!

Ahogy az elmúlt 20 évben, úgy az elkövetkező hónapokban, években is azon fogunk dolgozni, hogy még több esetben védhessük meg az állampolgárok, vagyis a Te jogaid. 

Támogass minket szülinapunk alkalmából, hogy új gépekkel folytathassuk munkánkat!
 

 

https://tasz.hu/

Oldalak

Feliratkozás RSS - Kik vagyunk? csatornájára