Barion Pixel TASZ | Minden, amit a gondnokságról tudni kell

Minden, amit a gondnokságról tudni kell

16x9

A gondnokság korlátozza az értelmi fogyatékos, autista és pszichiátriai zavarral diagnosztizált emberek döntési szabadságát. A gondnokság alá helyezett emberek a legfontosabb kérdésekben egyáltalán nem dönthetnek, vagy csak egy másik személy, a gondnok engedélyével. Ha bele akarnak szólni a saját életükbe, folyamatosan akadályokba ütköznek.

Rengetegen keresnek meg minket azzal, hogy a gondnokság miatt jogfosztott, másodrendű állampolgárnak érzik magukat, kiszolgáltatottak a mindennapokban. Szociális intézménybe kerülhetnek, pedig nem akarnak ott élni. Nem szólhatnak bele a saját pénzügyeikbe, egészségügyi ellátásukba, nem köthetnek házasságot, vagy éppen nem végrendelkezhetnek. Ezen az oldalon azokat az anyagokat gyűjtöttük össze, amelyek segítenek eligazodni a gondnokság jogi útvesztőjében, bemutatják ügyfeleink élettörténeteit, és rávilágítanak a helyettes döntéshozatal rendszerszintű problémáira.

Tájékoztatók

Ebben a blokkban összegyűjtöttünk a gondnoksággal és a támogatott döntéshozatallal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat. Kattints ide, ha kérdésed van gondokoltként vagy hozzátartozóként, esetleg támogatóként! Tájékoztatóink könnyen érthető változatait is itt találod.

Történetek

Ismerd meg ügyfeleink történetét! Az évek során rengetegen kerestek meg minket azzal, hogy a gondokság alá helyezéssel nem védelmet kaptak, hanem megfosztották őket a szabadságuktól. Elmeséljük, kik ők, és hogyan segítettünk rajtuk.

Szakmai tartalmak

Kattints ide, ha érdekel, mi a baj a gondokság rendszerével, milyen a jogérvényesítés hazai helyzete, és mit gondolnak erről a nemzetközi szervezetek! Megismerheted a témát érintő legfontosabb kutatásokat és a MONDO jogtudatosító kártyajátékot is.
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.