Barion Pixel TASZ | Miskolci antidiszkriminációs per

Miskolci antidiszkriminációs per

2010 és 2015 között Miskolcon a Kriza Ákos vezette önkormányzat ellenségnek tekintette a szegénytelepek lakóit és súlyosan jogsértő intézkedések sorát vetette be velük szemben.

Ilyen intézkedések voltak:

  • a szegénytelepeken folytatott összevont, zaklató hatósági ellenőrzések,
  • a szociális bérlakások lakóinak elüldözését célzó lakásrendelet-módosítás,
  • a Számozott utcák alternatív elhelyezési terv nélküli felszámolása,
  • és a mindehhez társuló cigányellenes önkormányzati kommunikáció.

A közérdekű pert a TASZ és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) közösen indította 2016-ban a Miskolci Önkormányzattal, a Miskolci Polgármesteri Hivatallal és a Miskolci Önkormányzati Rendészettel szemben az egyenlő bánásmódról szóló törvény alapján.

A per a miskolci városvezetés 2011 és 2015 közötti szegény-és cigányellenes intézkedéseiről szólt. Az alapvető jogok biztosa már a 2015 júniusában kiadott jelentésében jogellenesnek találta a szegénytelepeken 2011 óta folytatott összevont hatósági razziákat, azok azonnali beszüntetésére szólította fel a városvezetést.

Az ombudsman szerint is súlyosan sérti a szegregátumok lakóinak jogait a Miskolci Önkormányzat

Üdvözöljük az alapvető jogok biztosának és nemzetiségi helyettesének a mai napon nyilvánosságra hozott jelentését, amelyben súlyos alapjogi visszásságokat állapítanak meg a Miskolci Önkormányzat rendészeti szerve által koordinált hatósági ellenőrzések, az önkormányzat által alkotott bizonyos rendeleti szabályok, egyes környező településeken elfogadott úgynevezett kiszorítós rendeletek és a számozott utcákban zajló kilakoltatási gyakorlat kapcsán. Midezen gyakorlatok és jogszabályok a mélyszegénységben élő, többségében roma lakosság alapjogait sértik.

A polgármester kifejezetten hangsúlyozta, hogy nem szüntetik be a razziákat, hiszen a választók őt erre hatalmazták fel. Ezután a TASZ és a NEKI a bírósághoz fordultak a miskolci romák jogainak érvényesítéséért, és közérdekű pert indítottak. Felperesként azt is kértük a bíróságtól, hogy mondja ki: a Miskolci Önkormányzat különböző, cigányokat sújtó intézkedései (mint például az alternatív lakhatás biztosítása nélküli telepfelszámolás, illetve a miskolci lakásrendelet diszkriminatív módosítása) és az azokhoz kapcsolódó megbélyegző, cigányellenes retorika sértette a miskolci romák egyenlő bánásmódhoz való jogát.

A perben a TASZ-t dr. Hüttl Tivadar és dr. Nónay Gábor, a NEKI-t dr. Ammann Zsuzsa képviselte. A jogi szakmai háttérmunkát dr. Jovánovics Eszter, a TASZ Egyenlőségprojektjének vezetője végezte el. A pert a TASZ és a NEKI a Szabálysértési Munkacsoport keretében indította el, amely egy igazságosabb szabálysértési rendszerért dolgozik.

Antidiszkriminációs per indul Miskolc vezetése ellen

Miskolc az utóbbi években nyíltan cigányellenes politikát folytat. Állandóvá váltak a diszkriminatív intézkedések és az ellenséges, megbélyegző kommunikáció a romákkal szemben. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) emiatt pert indított az önkormányzat, a polgármesteri hivatal és az önkormányzati rendészeti szerv ellen.

"Azt gondoltam, hogy amíg élek galambászkodom"
Egy stadionért többszáz embert dobnak ki otthonából

Elsőfokú ítélet

Az elsőfokon eljáró Miskolci Törvényszék 2018. december 12-én kihirdetett ítélete szerint a Miskolci Önkormányzat és a Miskolci Önkormányzati Rendészet megsértette a miskolci romák emberi méltóságát, egyenlő bánásmódhoz való jogát a szegénytelepeken folytatott razziákkal és egyéb, a romák elüldözését szolgáló intézkedésekkel, ideértve az önkormányzat és a polgármester nyilvános kommunikációját is. A bíróság tehát megállapította a jogsértést, eltiltotta attól az alpereseket és 10 millió forintos közérdekű bírság megfizetésére is kötelezte őket.

A Miskolci Törvényszék kimondta, hogy a miskolci önkormányzat a városban vitathatatlanul fennálló szociális problémákat, társadalmi feszültségeket nem jogállami eszközökkel kezelte. A bíróság hangsúlyozta, hogy ez a per a legnagyobb volumenű antidiszkriminációs per ma Magyarországon. Az ítélet 55 oldalas.

Az alperesek fellebbeztek az elsőfokú ítélet ellen.

Megnyertük Magyarország legnagyobb antidiszkriminációs perét Miskolc önkormányzata ellen

Elsőfokon pert nyertünk a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Irodával (NEKI) a Miskolci Önkormányzattal, a Polgármesteri Hivatallal és a Miskolci Önkormányzati Rendészettel szemben, amit a városvezetés szegény- és cigányellenes intézkedései miatt indítottunk.

Könnybe lábadt a szemük, amikor kijöttünk Miskolcon a tárgyalóteremből

Egyszerre van jelen a hála és elégtétel érzése, valamint az ítélethirdetés által felidézett sok fájdalom és megaláztatás. A Miskolci Törvényszék bátor és alapos, jogilag részletesen alátámasztott ítéletében kimondta, hogy a város önkormányzata éveken át megalázta, zaklatta, emberi méltóságában folyamatosan megsértette a város szegénytelepeinek lakóit, akik túlnyomórészt roma származásúak.

Másodfokú ítélet

Másodfokon a Debreceni Ítélőtábla járt el, amely 2019. május 9-én kihirdetett másodfokú ítéletével helybenhagyta az elsőfokú ítéletet. Az ítélőtábla kimondta, hogy a társadalmi feszültségeket az állam, az önkormányzat csak jogállami eszközökkel kezelheti. A miskolci roma lakosság megkülönböztetésére és megfélemlítésére irányuló önkormányzati eseménysor súlyosan jogsértő és felróható volt. Az ítélőtábla ezért helybenhagyta a tízmillió forintos közérdekű bírságot is.

Az alperesek az ítélet felülvizsgálatát kérték a Kúriától, majd a felülvizsgálati kérelmüket visszavonták, ezért az ítélőtábla ítélete végleges.

16x9
16x9
16x9
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.