A Regionális Program nyitott műhelyei

Évek óta tartunk országszerte különböző képzéseket, műhelyeket többek között a választási jogi programunk által a településükért tenni akaró aktív állampolgároknak, illetve a MONDO jogtudatosító kártyajáték kapcsán fogyatékossággal élő fiatalokkal foglalkozó szakembereknek. Az elmúlt évben viszont kiemelten foglalkozunk azzal, hogy minél szélesebb körben ismertté és elérhetővé váljanak jogtudatosító alkalmaink, és szeretnénk mindenki számára megnyitni a részvételi lehetőséget.

Cél

A jogtudatosító alkalmak célja, hogy az állampolgárok eszközöket és tudást kapjanak, illetve osszanak meg egymással arról, ha közösségükben, településükön felmerül egy probléma, akkor hova fordulhatnak, mit tehetnek. Hogy milyen lehetőségeik vannak, ha ők kerülnek olyan helyzetbe, amikor jogi tudásra van szükség, legyen szó például egészségügyről, vagy egy iskolai helyzetről.

Célunk az is, hogy a civil közösségek és szervezetek tovább erősödjenek, ezért tervezünk kommunikációs stratégiáról és eszközökről, a közösségi oldalak szervezeti használatáról és önkéntesek koordinálásáról is műhelyeket.

Időpontok/naptár/jelentkezés

Ezen az oldalon mindig naprakész információhoz juthatsz azzal kapcsolatban, hogy mikor, milyen témában tervezzük a következő műhely alkalmainkat.


Legközelebbi eseményekre
itt tudsz jelentkezni
!


Ha pedig csapatoddal vagy szervezeteddel úgy érzed, megtöltenétek egy külön alkalmat, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot a taszirodak@tasz.hu email címen!

Milyen témákban tartunk műhelyeket?

Politikai Szabadságjogi Projektünk nyitott műhelyei

Helyi aktivizmus 1x1

Workshop aktív állampolgároknak. Hogyan legyél aktív tagja közösségednek és mit tehetsz két választás között? Mi az a közmeghallgatás? Mihez van ott jogod? Hogyan keresheted meg az önkormányzati/országgyűlési képviselődet és mivel érdemes hozzá fordulni? Mi a helyzet a képviselő-testületi ülésekkel? Mit tehetek, ha a képviselő-testület jogszerűtlen döntést hoz?

Gyülekezési jogi képzés civileknek: hogyan tüntess, hogyan gyülekezz?

Workshop aktív állampolgároknak arról, hogyan éljenek a gyülekezési jogukkal. A jogi keretek ismertetésén túl szól a praktikus, technikai információkról is.

A kritika alapja a tudás: hogyan igényelj közérdekű adatot?

Workshop aktív állampolgároknak arról, hogyan igényeljenek közérdekű adatot. A jogi keretek ismertetésén túl szól a praktikus, technikai információkról is.

Nem muszáj elviselni a propagandát: hogyan kritizálj, mit tehetsz a helyi propaganda ellen, hogyan írj blogot/csinálj sajtót?

Hogyan működik a propaganda média? Miért nem tekinthető ez sajtónak? Mik ennek a helyi következményei? Mit tehet az, aki ellen lejárató kampány indul? Hasonló kérdésekre válaszolunk jogesetek bemutatásával és az országos helyzet bemutatásával. Praktikus tanácsokat adunk ahhoz, hogy ki és hogyan tud ilyen esetekben eljárást indítani.

Egyenlőségprojektünk nyitott műhelyei

Önálló életvitel

Workshop a mozgáskorlátozottak önálló életvitele témájában. Lakhatás, akadálymentesség, munka, személyi segítés.

MONDO

Fogyatékossággal élő gyermekek, a szüleik, valamint a velük dolgozó szakemberek/pedagógusok, számára készült káryajáték ismertetéséről szóló workshop.

TASZ szülői

Fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülők részére információs fórum gondnokság/támogatott döntéshozatalról, fogyatékossággal élő emberek jogairól, ellátásokról, intézetekről.

Magánszféraprojektünk nyitott műhelyei

Gyerekkel vagyok kalandjáték

Feleletválasztós játék, amelyben egy szülő gyermeke egészségügyi ellátása közben szembesül kihívásokkal, melyekkel kapcsolatban különböző döntéseket hozhat, így haladva végig a virtuális pályán.

Kezeléstervezés és életvégi döntések

Feleletválasztós játék, amelyben egy cukorbeteg idős rokon hirtelen rosszullétére felfűzve haladunk egy virtuális pályán az egészségügyben.

Minek kellene zavarnia az ellátásban?

Sokszor érezzük úgy, hogy az egészségügyi ellátás nem megfelelő. Mi az, ami tényleg jogellenes, és mit lehet tenni? Lehet, hogy van olyan is, ami fel sem tűnik, mégis súlyos jogsértés?

Kommunikáció és adományszervezés nyitott műhelyek

Általános kommunikációs képzés

Mikor adunk ki sajtóközleményt, miről vezetünk blogot, miért indítunk kampányt és mi a különbség egy facebook és instaposzt között? Megannyi kommunikációs eszköz, saját szabályokkal, amiknek tudatos használatával az egy fős kommunikációs munkatárstól a nagy stábig mindenki ki tudja hozni a maximumot. Mutatjuk, hogyan!

Közösségi média, hirdetéskezelés, FR alapok

Hogyan használd a közösségi médiát, milyen gyakori megosztás az, ami működik, mikor érdemes hirdetni? És mik a fundraising alapjai? Hol kezdjem a társadalmi bázisépítést?

Önkéntes menedzsment

Céltól függően milyen önkéntes stratégiával érdemes dolgozni, hogyan álljon neki egy szervezet erre vonatkozó stratégiát kidolgozni. Mivel lehet az önkénteseket motiválni, a szervezethez közel tartani.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A településeken lőtte lábon a demokráciát a kormány

Független és erős helyi közösségek nélkül nincs demokrácia, a magyar kormány viszont központosításra törekszik, és már rég elvonta az önkormányzatok erőforrásait, felszámolta a mozgásterüket. A helyzet csak romlik, ami nemzetközi egyezményt is sért a polgárok demokratikus jogain túl – erre mutat rá az Európa Tanács jelentése.

Kezdő jogász munkatársat keres a TASZ

A TASZ olyan emberi jogi érdeklődésű, jogász végzettségű, a szervezet céljai iránt elkötelezett munkatársat keres, aki Miskolcon vagy Pécsen él és ismeri a helyi civil életet.

A munkatárs feladatai részletesebben:

  • tényfeltárás, az ügyfelekkel való kapcsolattartás, illetőleg hatóságok képviselőivel való tárgyalás/egyeztetés Miskolc vagy Pécs környékén.

  • kapcsolattartás partnerszervezetekkel, ideértve képzésekben való részvételt, közös ügyekkel kapcsolatos tevékenységek ellátását;

  • részvétel a kommunikációs (blog, honlaphír írása, nyilatkozás stb.) tevékenységekben;

  • részvétel a szervezeti stratégiák kidolgozásában;

  • beadványok írása, jogi háttérelemzések készítése hazai és esetlegesen nemzetközi fórumokra.

Félrevezette a minisztériumot az állami szociális intézetek fenntartója, amikor a munkaerőhiány miatt számonkérték

Bizonyítékunk van rá, hogy az állami szociális és gyermekvédelmi intézetek fenntartója, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF) félrevezette a minisztériumot a bázakerettyei pszichiátriai otthont sújtó munkaerőhiányról. Rétvári Bence államtitkár képviselői kérdésre azt állította, hogy van elég dolgozó az otthonban. A valóság azonban az, hogy augusztus végén a jogszabályban előírthoz képest 38 százalékos volt a munkaerőhiány a bentlakásos intézetben. Úgy tűnik, az SZGYF mást mondott a minisztériumnak, mint ami a valóság, és ezzel a parlamenti képviselőket, illetve rajtuk keresztül a nyilvánosságot is félretájékoztatta.