A Regionális Program nyitott műhelyei

▪ Jelentkezés a műhelyekre

▪ A nyitott műhelyek témái

▪ Igényfelmérő kérdőív

Évek óta tartunk országszerte különböző képzéseket, műhelyeket többek között a választási jogi programunk által a településükért tenni akaró aktív állampolgároknak, illetve a MONDO jogtudatosító kártyajáték kapcsán fogyatékossággal élő fiatalokkal foglalkozó szakembereknek. Az elmúlt évben viszont kiemelten foglalkozunk azzal, hogy minél szélesebb körben ismertté és elérhetővé váljanak jogtudatosító alkalmaink, és szeretnénk mindenki számára megnyitni a részvételi lehetőséget.

Cél

A jogtudatosító alkalmak célja, hogy az állampolgárok eszközöket és tudást kapjanak, illetve osszanak meg egymással arról, ha közösségükben, településükön felmerül egy probléma, akkor hova fordulhatnak, mit tehetnek. Hogy milyen lehetőségeik vannak, ha ők kerülnek olyan helyzetbe, amikor jogi tudásra van szükség, legyen szó például egészségügyről, vagy egy iskolai helyzetről.

Célunk az is, hogy a civil közösségek és szervezetek tovább erősödjenek, ezért tervezünk kommunikációs stratégiáról és eszközökről, a közösségi oldalak szervezeti használatáról és önkéntesek koordinálásáról is műhelyeket.

Időpontok/naptár/jelentkezés

Ezen az oldalon mindig naprakész információhoz juthatsz azzal kapcsolatban, hogy mikor, milyen témában tervezzük a következő műhely alkalmainkat.


Legközelebbi eseményekre
itt tudsz jelentkezni
!


Ha pedig csapatoddal vagy szervezeteddel úgy érzed, megtöltenétek egy külön alkalmat, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot a taszirodak@tasz.hu email címen!

Milyen témákban tartunk műhelyeket?

Politikai Szabadságjogi Projektünk nyitott műhelyei

Helyi aktivizmus 1x1

Workshop aktív állampolgároknak. Hogyan legyél aktív tagja közösségednek és mit tehetsz két választás között? Mi az a közmeghallgatás? Mihez van ott jogod? Hogyan keresheted meg az önkormányzati/országgyűlési képviselődet és mivel érdemes hozzá fordulni? Mi a helyzet a képviselő-testületi ülésekkel? Mit tehetek, ha a képviselő-testület jogszerűtlen döntést hoz?

Gyülekezési jogi képzés civileknek: hogyan tüntess, hogyan gyülekezz?

Workshop aktív állampolgároknak arról, hogyan éljenek a gyülekezési jogukkal. A jogi keretek ismertetésén túl szól a praktikus, technikai információkról is.

A kritika alapja a tudás: hogyan igényelj közérdekű adatot?

Workshop aktív állampolgároknak arról, hogyan igényeljenek közérdekű adatot. A jogi keretek ismertetésén túl szól a praktikus, technikai információkról is.

Nem muszáj elviselni a propagandát: hogyan kritizálj, mit tehetsz a helyi propaganda ellen, hogyan írj blogot/csinálj sajtót?

Hogyan működik a propaganda média? Miért nem tekinthető ez sajtónak? Mik ennek a helyi következményei? Mit tehet az, aki ellen lejárató kampány indul? Hasonló kérdésekre válaszolunk jogesetek bemutatásával és az országos helyzet bemutatásával. Praktikus tanácsokat adunk ahhoz, hogy ki és hogyan tud ilyen esetekben eljárást indítani.

Egyenlőségprojektünk nyitott műhelyei

Önálló életvitel

Workshop a mozgáskorlátozottak önálló életvitele témájában. Lakhatás, akadálymentesség, munka, személyi segítés.

MONDO

Fogyatékossággal élő gyermekek, a szüleik, valamint a velük dolgozó szakemberek/pedagógusok, számára készült káryajáték ismertetéséről szóló workshop.

TASZ szülői

Fogyatékossággal élő gyermeket nevelő szülők részére információs fórum gondnokság/támogatott döntéshozatalról, fogyatékossággal élő emberek jogairól, ellátásokról, intézetekről.

Magánszféraprojektünk nyitott műhelyei

Gyerekkel vagyok kalandjáték

Feleletválasztós játék, amelyben egy szülő gyermeke egészségügyi ellátása közben szembesül kihívásokkal, melyekkel kapcsolatban különböző döntéseket hozhat, így haladva végig a virtuális pályán.

Kezeléstervezés és életvégi döntések

Feleletválasztós játék, amelyben egy cukorbeteg idős rokon hirtelen rosszullétére felfűzve haladunk egy virtuális pályán az egészségügyben.

Minek kellene zavarnia az ellátásban?

Sokszor érezzük úgy, hogy az egészségügyi ellátás nem megfelelő. Mi az, ami tényleg jogellenes, és mit lehet tenni? Lehet, hogy van olyan is, ami fel sem tűnik, mégis súlyos jogsértés?

Kommunikáció és adományszervezés nyitott műhelyek

Általános kommunikációs képzés

Mikor adunk ki sajtóközleményt, miről vezetünk blogot, miért indítunk kampányt és mi a különbség egy facebook és instaposzt között? Megannyi kommunikációs eszköz, saját szabályokkal, amiknek tudatos használatával az egy fős kommunikációs munkatárstól a nagy stábig mindenki ki tudja hozni a maximumot. Mutatjuk, hogyan!

Közösségi média, hirdetéskezelés, FR alapok

Hogyan használd a közösségi médiát, milyen gyakori megosztás az, ami működik, mikor érdemes hirdetni? És mik a fundraising alapjai? Hol kezdjem a társadalmi bázisépítést?

Önkéntes menedzsment

Céltól függően milyen önkéntes stratégiával érdemes dolgozni, hogyan álljon neki egy szervezet erre vonatkozó stratégiát kidolgozni. Mivel lehet az önkénteseket motiválni, a szervezethez közel tartani.

Igényfelmérő kérdőívünk a fenti (vagy további) témákkal kapcsolatban

Szeretnénk azt is felmérni, hogy milyen tudásra van szükség, illetve milyen tudásmegosztó alkalomra van még igény az aktív, a közösség ügyeit fontosnak tartó állampolgárok között. Célunk, hogy olyan események jöjjenek létre, ahol érdemben tudunk tudást átadni és egymással megosztani.

Töltsétek ki a kérdőívünket, hogy lássuk milyen témában indítsuk a következő évad nyitott műhelyeit!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Közérthető tájékoztatónk az álhírek és dezinformáció ellen

Az álhírek, a szándékosan félrevezető tartalmak jelentősen megnehezítik a tájékozódást. Ez a jelenség mára mindennapossá vált, ennek káros hatásai különösen erősek lehetnek háború idején. Az Ukrajna ellen indított háború kapcsán Oroszország tudatosan terjeszt álhíreket a közvélemény befolyásolása érdekében Erről részletesen írt többek között a Politcal Capital is több elemzésében, illetve a Lakmusz tényellenőrző oldal rendszeresen közöl az álhíreket, dezinformációkat leleplező írásokat.

Megújult jogtudatosító programot indítottunk északkelet-magyarországi roma közösségeknek

2021 őszén új formában indítottuk el jogtudatosító programunkat az északkelet-magyarországi roma közösségek számára. A három - edelényi, nyíregyházi és nagykállói - roma közösséget egy olyan új módszerrel tervezzük elérni és jogaikban, jogérvényesítési lehetőségeikben megerősíteni, amelyben főszerepet kapnak közösségeik meghatározó aktivistái. Három kiváló roma trénert bíztunk meg azzal, hogy egy év alatt fejlesszenek ki egy, a saját közösségükben működő tudásátadási módszertant.


Ezek voltak a legextrémebb jogsértések az önkormányzati választásokon

A szavazást a helyszínen felügyelő polgármesterjelölt, kartondobozból készült “szavazófülke” Budapesten, az utcán megkergetett vidéki képviselőjelöltek, elégetett szavazólapok, és a szavazatvásárlás különböző kreatív formái - összeszedtük a legextrémebb jogsértéseket, amikkel választási forródrótunkat felhívták az önkormányzati választások kapcsán.