Barion Pixel TASZ | Bíróságok

Bíróságok

A bíróságok információszabadsághoz és nyilvánossághoz való viszonyát kettősség jellemzi. A kettősség abban áll, hogy az egyes eljárások nyilvánossága mást jelent és más szabályok vonatkoznak rá, mint a bíróságok működésének nyilvánosságára.

Az eljárások tekintetében elmondható, hogy főszabályként a bírósági tárgyalások nyilvánosak, ez alól azonban mind a polgári, mind a büntető ügyekben vannak kivételek. Ezzel együtt bíróságok kivétel nélkül nyilvánosan kell, hogy kihirdessék ítéleteiket, még akkor is, ha azt zárt tárgyalás nyomán hozták meg. A (nem zárt) tárgyaláson, és az ítélethirdetésen jelen lehet a sajtó is, azonban kép- és hangrögzítést a bíróság megtilthatja. Mivel a tárgyaláson történtek nyilvánosak és az ítélet kihirdetése nyilvános, így azokról bárki beszámolhat, mással megoszthatja a látottakat, hallottakat. Álláspontunk szerint nincsen kisebb nyilvánosság és nagyobb nyilvánosság, mivel a nyilvánosság azt jelenti, hogy az adott információ, tudás, vélemény mindenki számára egyaránt hozzáférhető. Természetesen tekintettel kell lennünk mások személyiségi jogaira és információs önrendelkezési jogára, de ez csak a nyilvánosságnak igen alacsony korlátját jelenti.

A bíróságok működéséről a honlapjukon tájékozódhatunk. Részben az „üvegzseb” törvény alapján, részben saját szempontjaik szerint a működésükre vonatkozó közérdekű adatokat közzétették. Természetesen, ha valaki nem elégszik meg azzal, amit a www.birosag.hu -n talál, az hasonlóan a többi állami szervhez, kikérhet közérdekű adatokat a bíróságtól. Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet ezen a téren egy igen tanulságos tanulmányt készített 2003-ban.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.