A kitüntetés még nem legitimál

A K-monitor és a TASZ levélben hívta fel az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) figyelmét, hogy Orbán Viktor a kormány dohányzás visszaszorításért tett lépéseiért való kitüntetése során a szervezet nagyvonalúan megfeledkezett arról, hogy ezek az intézkedések milyen alapjogsértéssel és korrupciós kockázattal járnak.

2013. október 8-án adta át a Parlamentben Dr. Margaret Chan, a WHO elsőszámú vezetője Orbán Viktor miniszterelnöknek az úgynevezett „World No Tobacco Day” kitüntetést, a kormány dohányzás visszaszorítása érdekében tett lépéseinek elismeréseként. A TASZ és a K-monitor álláspontja szerint a kitüntetés elkendőzi a bizonyos szempontból pozitív és eredményes intézkedések jogsértő velejáróit. Elsőként kiemeljük, hogy a dohánypiac átrajzolásához közvetlenül kapcsolódik az átláthatatlan és korrupciót sejtető trafik pályázat valamint az információszabadság törvény alapjogsértő módosítása.

A WHO működésének alapdokumentumaiban az egészségügyi szempontok mellett rögzíti az emberi jogok tiszteletben tartását és az átlátható, jó kormányzás követelményét. Ebből következően szükségesnek tartottuk ezen szempontokat is a WHO tudomására hozni, bízva abban, hogy a saját maga által is követendőnek tartott elveket a jövőben jobban figyelembe veszi majd a kitüntetettek kiválasztásakor.

A levél teljes tartalma angol nyelven itt elérhető

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Nyílt levél Navracsics Tibor miniszternek

Tisztelt Miniszter Úr!

Megdöbbenve értesültünk arról, hogy két kormánypárti képviselő – kivételes és sürgős tárgyalást indítványozva – benyújtotta a közérdekű adatok nyilvánosságához való jog jelentős korlátozásával fenyegető, T/10904. számú törvényjavaslatot. Engedje meg, hogy a javaslatban foglaltakkal kapcsolatos mély aggodalmunkat – mint az információszabadság iránt elkötelezett civil szervezetek vezetői – ezúton osszuk meg Önnel.

Hajlandó-e a kormány saját működését átláthatóvá tenni?

A TASZ, a K-Monitor és a TI Magyarország véleményezte a kormány Nyílt Kormányzati Együttműködéssel kapcsolatos vállalásokat. A kormány továbbra sem fogadta el javaslatainkat a minősített adatok bírói kontrollja, üzleti titok szabályozás, kormány-előterjesztések tervezeteinek nyilvánossága tekintetében, ám a közszférában dolgozók információszabadsággal kapcsolatos képzése bekerült a programba. Siker nincs, de van némi elmozdulás.

Új Ptk.: megismerhetetlenek lesznek a közpénzes szerződések

A Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International Magyarország, valamint a K-Monitor Közpénzfigyelő Iroda közös levelükben arra kérik Péterfalvi Attilát, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnökét, lépjen fel azért, hogy az új Polgári Törvénykönyv is a közpénzek átláthatóságát szem előtt tartva szabályozza az üzleti titok fogalmát. A három civil szervezet szerint az új Ptk. jelentősen megnehezítheti a közérdekű adatokhoz való hozzáférést, hiszen az Országgyűlés előtt fekvő javaslat szerint semmi akadálya nem lesz annak, hogy a jövőben az állami és önkormányzati szervezetek valamennyi szerződésükkel és beruházásukkal kapcsolatos kérdést üzleti titokra hivatkozva hárítsanak el.