A kitüntetés még nem legitimál

A K-monitor és a TASZ levélben hívta fel az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) figyelmét, hogy Orbán Viktor a kormány dohányzás visszaszorításért tett lépéseiért való kitüntetése során a szervezet nagyvonalúan megfeledkezett arról, hogy ezek az intézkedések milyen alapjogsértéssel és korrupciós kockázattal járnak.

2013. október 8-án adta át a Parlamentben Dr. Margaret Chan, a WHO elsőszámú vezetője Orbán Viktor miniszterelnöknek az úgynevezett „World No Tobacco Day” kitüntetést, a kormány dohányzás visszaszorítása érdekében tett lépéseinek elismeréseként. A TASZ és a K-monitor álláspontja szerint a kitüntetés elkendőzi a bizonyos szempontból pozitív és eredményes intézkedések jogsértő velejáróit. Elsőként kiemeljük, hogy a dohánypiac átrajzolásához közvetlenül kapcsolódik az átláthatatlan és korrupciót sejtető trafik pályázat valamint az információszabadság törvény alapjogsértő módosítása.

A WHO működésének alapdokumentumaiban az egészségügyi szempontok mellett rögzíti az emberi jogok tiszteletben tartását és az átlátható, jó kormányzás követelményét. Ebből következően szükségesnek tartottuk ezen szempontokat is a WHO tudomására hozni, bízva abban, hogy a saját maga által is követendőnek tartott elveket a jövőben jobban figyelembe veszi majd a kitüntetettek kiválasztásakor.

A levél teljes tartalma angol nyelven itt elérhető

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Ezután nincs miről egyeztetni

Először csak a trafikpályázatok nyilvánosságáért emeltünk szót, most már maga az információszabadság is veszélyben forog. A TASZ több civil szervezettel együtt úgy döntött, hogy a mai törvénymódosítás után nem vesz részt a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) antikorrupciós munkacsoportjában.

A Nyílt Kormányzati Együttműködés kapcsán valós vállalásokat szorgalmaz a TASZ

A Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország (TI) munkatársai részt vettek az Open Government Partnership (OGP) második európai találkozóján. Mivel a kormány tagjai az eseményen nem jelentek meg, ezért különösen fontosnak tartottuk megosztani a konferencia tapasztalatait a Nyílt Kormányzati Együttműködés (OGP) Munkacsoport tagjaival.

A köztársasági elnöktől kérjük az információszabadság védelmét

Az Országgyűlés elfogadta a közadatok újrahasznosításáról szóló törvényt, amely kiszámíthatatlanná teszi az állam átlátható működését biztosító közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogot. A TASZ és a K-Monitor Iroda a köztársasági elnököt kéri, hogy gyakorolja az Alaptörvényben biztosított előzetes normakontroll kezdeményezési jogát, és küldje meg az Alkotmánybíróságnak a törvényt az aláírás előtt.