A kitüntetés még nem legitimál

A K-monitor és a TASZ levélben hívta fel az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) figyelmét, hogy Orbán Viktor a kormány dohányzás visszaszorításért tett lépéseiért való kitüntetése során a szervezet nagyvonalúan megfeledkezett arról, hogy ezek az intézkedések milyen alapjogsértéssel és korrupciós kockázattal járnak.

2013. október 8-án adta át a Parlamentben Dr. Margaret Chan, a WHO elsőszámú vezetője Orbán Viktor miniszterelnöknek az úgynevezett „World No Tobacco Day” kitüntetést, a kormány dohányzás visszaszorítása érdekében tett lépéseinek elismeréseként. A TASZ és a K-monitor álláspontja szerint a kitüntetés elkendőzi a bizonyos szempontból pozitív és eredményes intézkedések jogsértő velejáróit. Elsőként kiemeljük, hogy a dohánypiac átrajzolásához közvetlenül kapcsolódik az átláthatatlan és korrupciót sejtető trafik pályázat valamint az információszabadság törvény alapjogsértő módosítása.

A WHO működésének alapdokumentumaiban az egészségügyi szempontok mellett rögzíti az emberi jogok tiszteletben tartását és az átlátható, jó kormányzás követelményét. Ebből következően szükségesnek tartottuk ezen szempontokat is a WHO tudomására hozni, bízva abban, hogy a saját maga által is követendőnek tartott elveket a jövőben jobban figyelembe veszi majd a kitüntetettek kiválasztásakor.

A levél teljes tartalma angol nyelven itt elérhető

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Semmisítse meg az Alkotmánybíróság az információszabadságot korlátozó szabályokat!

Ombudsmanhoz fordult a TASZ, a K-Monitor és a TI Magyarország az információszabadság korlátozása miatt.

Uniós szabályokat sért a sávolyi beruházás állami támogatása?

Könnyen elképzelhető, hogy az Európai Unió alapszerződésébe ütközik a sávolyi Moto GP pálya megépítéshez nyújtott 74,7 millió eurós támogatás. A K-Monitor Független Korrupciófigyelő Iroda és a TASZ Joaquin Almunia versenypolitikai biztosnak írt levélben kéri, hogy vizsgálja meg a Bizottság az állami támogatás összeegyeztethetőségét a közösségi támogatási szabályokkal.

Hajlandó-e a kormány saját működését átláthatóvá tenni?

A TASZ, a K-Monitor és a TI Magyarország véleményezte a kormány Nyílt Kormányzati Együttműködéssel kapcsolatos vállalásokat. A kormány továbbra sem fogadta el javaslatainkat a minősített adatok bírói kontrollja, üzleti titok szabályozás, kormány-előterjesztések tervezeteinek nyilvánossága tekintetében, ám a közszférában dolgozók információszabadsággal kapcsolatos képzése bekerült a programba. Siker nincs, de van némi elmozdulás.