A kitüntetés még nem legitimál

A K-monitor és a TASZ levélben hívta fel az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) figyelmét, hogy Orbán Viktor a kormány dohányzás visszaszorításért tett lépéseiért való kitüntetése során a szervezet nagyvonalúan megfeledkezett arról, hogy ezek az intézkedések milyen alapjogsértéssel és korrupciós kockázattal járnak.

2013. október 8-án adta át a Parlamentben Dr. Margaret Chan, a WHO elsőszámú vezetője Orbán Viktor miniszterelnöknek az úgynevezett „World No Tobacco Day” kitüntetést, a kormány dohányzás visszaszorítása érdekében tett lépéseinek elismeréseként. A TASZ és a K-monitor álláspontja szerint a kitüntetés elkendőzi a bizonyos szempontból pozitív és eredményes intézkedések jogsértő velejáróit. Elsőként kiemeljük, hogy a dohánypiac átrajzolásához közvetlenül kapcsolódik az átláthatatlan és korrupciót sejtető trafik pályázat valamint az információszabadság törvény alapjogsértő módosítása.

A WHO működésének alapdokumentumaiban az egészségügyi szempontok mellett rögzíti az emberi jogok tiszteletben tartását és az átlátható, jó kormányzás követelményét. Ebből következően szükségesnek tartottuk ezen szempontokat is a WHO tudomására hozni, bízva abban, hogy a saját maga által is követendőnek tartott elveket a jövőben jobban figyelembe veszi majd a kitüntetettek kiválasztásakor.

A levél teljes tartalma angol nyelven itt elérhető

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Profitorientált információszabadság?

A Kormánynak a közadatok újrahasznosításáról szóló törvényjavaslata kiszámíthatatlanná teszi az állam átlátható működését biztosító közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogot. A Javaslat egy 2003-ban elfogadott, elavult és hamarosan módosításra kerülő irányelv átültetését célozza. A TASZ és a K-Monitor Iroda az előterjesztés visszavonását kéri a jogalkotótól.

Nyílt levél Fellegi Tamás részére a közérdekű adatok megismerhetőségéről

Olvassa el a K-Monitor Közhasznú Egyesület, a Transparency International Magyarország és a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közös nyílt levelét, melyet az állami működés átláthatósága érekében küldünk el Fellegi Tamás részére.

Obamával kollaborál a TASZ!

Barack Obama amerikai elnök által kezdeményezett Open Government Partnership (OGP, Nyílt Kormányzati Együttműködés) célja az átlátható, hatékony és ellenőrizhető kormányzat megteremtése. A TASZ és a K-Monitor elkészítette Magyarország vállalásaira vonatkozó javaslatokat.