Barion Pixel TASZ | A kitüntetés még nem legitimál

A kitüntetés még nem legitimál

A K-monitor és a TASZ levélben hívta fel az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) figyelmét, hogy Orbán Viktor a kormány dohányzás visszaszorításért tett lépéseiért való kitüntetése során a szervezet nagyvonalúan megfeledkezett arról, hogy ezek az intézkedések milyen alapjogsértéssel és korrupciós kockázattal járnak.

2013. október 8-án adta át a Parlamentben Dr. Margaret Chan, a WHO elsőszámú vezetője Orbán Viktor miniszterelnöknek az úgynevezett „World No Tobacco Day” kitüntetést, a kormány dohányzás visszaszorítása érdekében tett lépéseinek elismeréseként. A TASZ és a K-monitor álláspontja szerint a kitüntetés elkendőzi a bizonyos szempontból pozitív és eredményes intézkedések jogsértő velejáróit. Elsőként kiemeljük, hogy a dohánypiac átrajzolásához közvetlenül kapcsolódik az átláthatatlan és korrupciót sejtető trafik pályázat valamint az információszabadság törvény alapjogsértő módosítása.

A WHO működésének alapdokumentumaiban az egészségügyi szempontok mellett rögzíti az emberi jogok tiszteletben tartását és az átlátható, jó kormányzás követelményét. Ebből következően szükségesnek tartottuk ezen szempontokat is a WHO tudomására hozni, bízva abban, hogy a saját maga által is követendőnek tartott elveket a jövőben jobban figyelembe veszi majd a kitüntetettek kiválasztásakor.

A levél teljes tartalma angol nyelven itt elérhető

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.