Barion Pixel TASZ | A köztársasági elnöktől kérjük az információszabadság védelmét

A köztársasági elnöktől kérjük az információszabadság védelmét

Az Országgyűlés elfogadta a közadatok újrahasznosításáról szóló törvényt, amely kiszámíthatatlanná teszi az állam átlátható működését biztosító közérdekű adatok megismeréséhez fűződő jogot. A TASZ és a K-Monitor Iroda a köztársasági elnököt kéri, hogy gyakorolja az Alaptörvényben biztosított előzetes normakontroll kezdeményezési jogát, és küldje meg az Alkotmánybíróságnak a törvényt az aláírás előtt.

1. Az állami szervek kezelésében lévő adatok megismerése ingyenes, kizárólag a másolási költségekért lehet térítést kérni. Ezzel ellentétesen a törvény a közérdekű adatok megismerését „ésszerű nyereséghányaddal” kiegészített költségtérítéshez köti.  

2. A közérdekű adatok szabadon terjeszthetőek. Ezzel szemben a törvény alapján az állami szerv és az adatigénylő állampolgár ún. újrahasznosítási megállapodást köt.  A megállapodás feltételekhez kötheti az adatok felhasználását.  

3. A közadatok újrahasznosításáról szóló törvény sérti a jogbiztonságot. Kizárólag adatigénylő nyilatkozatától függ, hogy a profitot is magában foglaló díj kérhető az adatszolgáltatásért és korlátozható a szabad terjesztés jog, vagy az információszabadság általános szabályai – ingyenesség és korlátlan terjesztés joga – érvényesülnek. A törvény a jogban kevésbé járatos, jogászokat megfizetni nem képes állampolgárokat sújtja, akiket könnyen ilyen tartalmú nyilatkozat megtételére lehet ösztökélni.

4. Sérülnek az alapjog-jogkorlátozás formai feltételei azzal, hogy az információszabadság rendeleti szintű szűkítésére ad felhatalmazást az új jogszabály.  

Itt olvashatja a jogvédő szervezetek Dr. Áder Jánosnak küldött levelét!

 

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.