A mozgáskorlátozottak és az idősek választójogát támadja a kormány

A személyes megjelenéshez kötött választási regisztráció előre nem látható nagyságú tömeg számára teheti lehetetlenné, hogy éljen választójogával. Az idősek, mozgáskorlátozottak, várandós anyák is csak akkor kérhetnek mozgóurnát, ha már előtte túlestek a személyes megjelenést követelő feliratkozáson.

Az Országgyűlés elfogadta az Alkotmányügyi Bizottság a Magyarország Alaptörvényének második módosításához benyújtott T/8404. számú módosító javaslatát, amelynek értelmében a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező válaszpolgárok csak személyesen és elektronikus úton jelenthetik be szavazási szándékukat. Mivel az ügyfélkapus hozzáférés regisztrálása személyes megjelenést igényel, a feliratkozás feltétele mindenképpen a személyes megjelenés lesz.

Ennek következtében azok az állampolgárok, akik fizikai vagy egyéb ok miatt nem tudnak elmenni az illetékes hivatalokba személyesen feliratkozni vagy ügyfélkapus hozzáférést regisztrálni, képtelenek lesznek gyakorolni választójogukat.

A TASZ szerint a regisztráció bevezetése önmagában is aláássa az egyenlő és általános választójogot, azonban a levélben történő regisztráció tiltása további súlyos jogsérelmet okozhat a fogyatékossággal élő választópolgárok számára. Ezért a TASZ elvárja a kormánytól és az Országgyűléstől, hogy tegyen meg mindent a tervezett intézkedések visszavonása, az egyenlő és általános választójog megvédelmezése, továbbá a fogyatékossággal élő választópolgárok választójogának védelme érdekében.

A TASZ arra bíztatja az állampolgárokat, hogy küldjenek tiltakozásul minél többen emailt a miniszterelnöknek és a Fidesz frakcióvezetőjének.

Ha Önt is felháborítja a mérhetetlen cinizmus és a demokrácia semmibevétele, küldjön levelet Ön is a miniszterelnöknek és a Fidesz frakcióvezetőjének, amiben kifejezi tiltakozását!
További részletekért kattintson ide>>

Verdes Tamás, a TASZ Fogyatékosügyi programvezetője szerint “a tervezett intézkedések az idős, mozgáskorlátozott emberek nyílt semmibe vételéről tanúskodnak, és kifejezetten politikai értelemben vett peremre szorításukhoz vezethetnek”.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Alapjogokat sért az új Polgári törvénykönyv

Az új Polgári törvénykönyv antidemokratikus eljárás eredménye. Korlátozó rendelkezései és hiányzó garanciái miatt sérti a szólás- és információszabadságot, a különböző életfelfogású állampolgárok egyenlőségét és a fogyatékkal élők méltóságát.

Az Alkotmánybíróság gonosz áprilisi tréfája

Az Alkotmánybíróság tegnap elutasította az Alapvető Jogok Biztosának a polgári törvénykönyv gondnoksági szabályait kifogásoló indítványát. Az ombudsman tudományos és emberi jogi érvekkel alátámasztott beadványát a bíróság paternalisztikus érveléssel söpörte le az asztalról. A cselekvőképesség teljes korlátozásának eltörlése hazai és nemzetközi szakmai és civil konszenzusra támaszkodik, nemzetközi szerződés kötelezi rá hazánkat. Ez az AB-nak kevés volt.