Barion Pixel TASZ | A mozgáskorlátozottak és az idősek választójogát támadja a kormány

A mozgáskorlátozottak és az idősek választójogát támadja a kormány

A személyes megjelenéshez kötött választási regisztráció előre nem látható nagyságú tömeg számára teheti lehetetlenné, hogy éljen választójogával. Az idősek, mozgáskorlátozottak, várandós anyák is csak akkor kérhetnek mozgóurnát, ha már előtte túlestek a személyes megjelenést követelő feliratkozáson.

Az Országgyűlés elfogadta az Alkotmányügyi Bizottság a Magyarország Alaptörvényének második módosításához benyújtott T/8404. számú módosító javaslatát, amelynek értelmében a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező válaszpolgárok csak személyesen és elektronikus úton jelenthetik be szavazási szándékukat. Mivel az ügyfélkapus hozzáférés regisztrálása személyes megjelenést igényel, a feliratkozás feltétele mindenképpen a személyes megjelenés lesz.

Ennek következtében azok az állampolgárok, akik fizikai vagy egyéb ok miatt nem tudnak elmenni az illetékes hivatalokba személyesen feliratkozni vagy ügyfélkapus hozzáférést regisztrálni, képtelenek lesznek gyakorolni választójogukat.

A TASZ szerint a regisztráció bevezetése önmagában is aláássa az egyenlő és általános választójogot, azonban a levélben történő regisztráció tiltása további súlyos jogsérelmet okozhat a fogyatékossággal élő választópolgárok számára. Ezért a TASZ elvárja a kormánytól és az Országgyűléstől, hogy tegyen meg mindent a tervezett intézkedések visszavonása, az egyenlő és általános választójog megvédelmezése, továbbá a fogyatékossággal élő választópolgárok választójogának védelme érdekében.

A TASZ arra bíztatja az állampolgárokat, hogy küldjenek tiltakozásul minél többen emailt a miniszterelnöknek és a Fidesz frakcióvezetőjének.

Ha Önt is felháborítja a mérhetetlen cinizmus és a demokrácia semmibevétele, küldjön levelet Ön is a miniszterelnöknek és a Fidesz frakcióvezetőjének, amiben kifejezi tiltakozását!
További részletekért kattintson ide>>

Verdes Tamás, a TASZ Fogyatékosügyi programvezetője szerint “a tervezett intézkedések az idős, mozgáskorlátozott emberek nyílt semmibe vételéről tanúskodnak, és kifejezetten politikai értelemben vett peremre szorításukhoz vezethetnek”.

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.