Barion Pixel TASZ | A polgármester érzéketlen a jogsérelemre

A polgármester érzéketlen a jogsérelemre

Kormánypárt országgyűlési képviselőjelöltjének fővédnökségével szervezni farsangi karnevált a gyerekeknek, kormánypárti önkormányzat által fenntartott óvoda vezetőjeként a részvétel mellett dönteni és ezzel kötelezni az óvodapedagógusokat a részvételre, a szülőket pedig olyan választás elé állítani, hogy vagy elkísérik gyerekeiket a rendezvényre, vagy a gyerekük sem mehet oda, ahová a társai igen – mindez igen látványos példája az egyre inkább eluralkodó ideológiai elkötelezettségnek, politikai szervilizmusnak és soft kényszernek. Az eset történetesen Miskolcon esett meg. A TASZ mind a lelkiismereti szabadság, mind a köznevelés pártpolitikai semlegességének sérelmét észrevételezte: közérdekű bejelentést tettünk az önkormányzatnál. A kormánypárti polgármester válasza sajnos inkább megerősíti a fenti véleményünket.

A válaszból az derül ki, hogy az önkormányzat meglehetősen érzéketlen a lelkiismereti szabadság és a köznevelési intézmények pártpolitikai semlegességének követelménye iránt. A polgármester a „szükségszerűséggel” érvel, ám ezzel túl gyorsan menti fel az intézményvezetőt. Ha elfogadjuk azt, hogy egy nagy létszámú rendezvényen az óvoda alkalmazásában álló pedagógusok száma nem elegendő a gyerekek felügyeletére, akkor a kérdés az, hogy vajon más, nagy létszámú események esetén az óvodavezető hogyan oldja meg a problémát szülői segítség nélkül, és ha nem megoldható a felügyelet, akkor miért döntött a részvétel mellett egyáltalán. Továbbá, ha a rendezvényen való részvétel csak szülői segítséggel oldható meg, akkor ez miért nem önkéntes alapon történik, és miért vannak eltiltva a részvételtől azok a gyerekek, akiknek szülei nem tudnak besegíteni az óvodának. Az óvodapedagógusok kötelező részvételét érintő észrevételre a polgármester nem említi.
 
A pártpolitikai semlegességet feszegető észrevételt azzal üti el a válaszlevél, hogy rámutat: a választási kampány csak egy héttel később kezdődött el. Ez tény – bár a polgármester annak ellenére hivatkozik a választási eljárási törvény szabályaira, hogy ő maga állítja azt, hogy a rendezvény nem volt választási esemény. Továbbá, ha igaz is, hogy a kampány még nem is kezdődött, az is igaz, hogy a képviselőjelölt az előző években nem védnökölt hasonló rendezvényt, hogy tendenciózus volt a meghívott intézmények kiválasztása, és hogy maga a képviselőjelölt végig sürgött-forgott a gyerekek és szüleik közt a rendezvényen. Mindezt azonban a polgármester nem értékelte „párttal, vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai tevékenységnek” – így valóban könnyen figyelmen kívül lehetett hagyni azt, hogy a pártpolitikai semlegesség munkaidőben való megtartását előíró köznevelési törvény nemcsak a kampányidőszakra vonatkozik.
 
A polgármester válaszát mindezekre tekintettel nem tartjuk kielégítőnek, és nem fogadjuk el.
 
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.