A TASZ álláspontja a médiatörvényhez benyújtott új módosító javaslatokról

A TASZ továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy a sajtószabadság és a médiatartalmak alapvető szabályaira vonatkozó törvényjavaslat koncepcionálisan elhibázott, ezért a törvény visszavonást kérjük az előterjesztőktől.

Az álláspontot itt elolvashatja

A TASZ álláspontja szerint az iparági szereplőkkel, újságírókkal, szakmai szervezetekkel egyeztetett, koncepcionálisan új, az európai uniós irányelveknek és a mai médiapiaci helyzetnek megfelelő szabályozást kell megalkotni, amelyben a sajtó szabadságának elve kell, hogy a főszabály legyen. A magyar médiapiac sokszínűsége, a frekvenciaszűkösség jelentős csökkenése azt kellene eredményezze, hogy a jogalkotó az eddigi szigorú szabályokat lebontja, és csak ott és csak annyiban avatkozik be a médiapiac működésébe, ahol az egyértelműen indokolt, így a közszolgálati média esetében.

A TASZ már többször foglalkozott a médiára vonatkozó szabályozási javaslatokkal, korábbi álláspontjaink itt megtekinthetőek:
http://tasz.hu/files/tasz/imce/mediatartalom_tasz.pdf
http://tasz.hu/files/tasz/imce/sajtoszabadsag_mediatartalom_tasz.pdf

Összességében elmondhatjuk, hogy a törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok nem oldják meg azokat a problémákat, melyek a koncepcionálisan elhibázott törvényjavaslat szólásszabadságot korlátozó szabályaiból fakadnak, sőt több esetben tovább korlátozzák a sajtó szabadságát. Az újságírói forrásvédelem és az oknyomozó újságírást lehetetlenné teszik az új módosító indítványok, miközben a kötelező tartalmi előírások, az előzetes nyilvántartásba vételi kötelezettség és a homályos közerkölcsre vonatkozó előírások veszélyeztetik a szerkesztői szabadságot és ezen keresztül a független sajtó működését.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a magánélet védelméről szóló T/706. számú törvényjavaslatról

A Kormány múlt kedden, június 26-án törvényjavaslatot nyújtott be, ami címe szerint a magánélet védelméről szól. Az indítvány furcsasága, hogy új normatív tartalma alig van, így viszont kérdéses, hogy mi vele a jogalkotó szándéka.

A strasbourgi bírósághoz fordultunk, mert a sajtó nem tudósíthatott a menekülttáborokról

A menekültválság Magyarországot is elérő hulláma idején a menekülttáborok életéből, az ott uralkodó körülményekből csak azt láthattuk, amit a Kormány látni engedett; azt már nem, amit a sajtó megmutatott volna. Mivel a magyar bíróságok tehetetlennek bizonyultak a sajtószabadság korlátozásával szemben, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordultunk.

Másodfokon is kimondta a bíróság, hogy a TASZ nem sértette meg a HírTv jóhírnevét

Mai ítéletében megerősítette az első fok döntését a Fővárosi Ítélőtábla, és kimondta, hogy nem sértette a HírTv jóhírnevét, amikor a TASZ blogposztjában azt írta, hogy a HírTv Keresztmetszet című műsora manipulált, szándékosan félrevezette közönségét, alaptalanul vádaskodott és megsértette a hiteles újságírás alapszabályait.