A TASZ álláspontja a médiatörvényhez benyújtott új módosító javaslatokról

A TASZ továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy a sajtószabadság és a médiatartalmak alapvető szabályaira vonatkozó törvényjavaslat koncepcionálisan elhibázott, ezért a törvény visszavonást kérjük az előterjesztőktől.

Az álláspontot itt elolvashatja

A TASZ álláspontja szerint az iparági szereplőkkel, újságírókkal, szakmai szervezetekkel egyeztetett, koncepcionálisan új, az európai uniós irányelveknek és a mai médiapiaci helyzetnek megfelelő szabályozást kell megalkotni, amelyben a sajtó szabadságának elve kell, hogy a főszabály legyen. A magyar médiapiac sokszínűsége, a frekvenciaszűkösség jelentős csökkenése azt kellene eredményezze, hogy a jogalkotó az eddigi szigorú szabályokat lebontja, és csak ott és csak annyiban avatkozik be a médiapiac működésébe, ahol az egyértelműen indokolt, így a közszolgálati média esetében.

A TASZ már többször foglalkozott a médiára vonatkozó szabályozási javaslatokkal, korábbi álláspontjaink itt megtekinthetőek:
http://tasz.hu/files/tasz/imce/mediatartalom_tasz.pdf
http://tasz.hu/files/tasz/imce/sajtoszabadsag_mediatartalom_tasz.pdf

Összességében elmondhatjuk, hogy a törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok nem oldják meg azokat a problémákat, melyek a koncepcionálisan elhibázott törvényjavaslat szólásszabadságot korlátozó szabályaiból fakadnak, sőt több esetben tovább korlátozzák a sajtó szabadságát. Az újságírói forrásvédelem és az oknyomozó újságírást lehetetlenné teszik az új módosító indítványok, miközben a kötelező tartalmi előírások, az előzetes nyilvántartásba vételi kötelezettség és a homályos közerkölcsre vonatkozó előírások veszélyeztetik a szerkesztői szabadságot és ezen keresztül a független sajtó működését.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Pártok, figyelem! Rajtatok már csak Strasbourg segíthet

Strasbourgi mintakérelmet készítettek pártoknak civil szervezetek, hogy azok a politikai hirdetések elfogadhatatlan korlátozása miatt a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulhassanak. Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság és a Társaság a Szabadságjogokért szerint a pártok sikerrel támadhatják meg a nemzetközi bíróság előtt a demokratikus nyilvánosságot korlátozó, Alaptörvénybe is foglalt kampányszabályt.

Jól döntött az uszításról a bíróság

A Pesti Központi Kerületi Bíróság mai határozatával bűnösnek mondta ki Polgár „Tomcat” Tamást közösség elleni izgatás elkövetése miatt, és egy év két hónap szabadságvesztésre ítélte, aminek végrehajtását öt évre felfüggesztette. Az ítélet nem jogerős, de megfelelő pályára állíthatja a hazai szólásszabadság-ítélkezést.

Alkotmánybírósághoz fordult a TASZ a médialkotmány miatt

A TASZ az Alkotmánybírósághoz fordult a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló 2010. évi CIV. törvény miatt. Az Alkotmánybíróságtól a törvény részbeni megsemmisítését kértük.

A beadványt innen letöltheti. (pdf)