Barion Pixel TASZ | A TASZ álláspontja a médiatörvényhez benyújtott új módosító javaslatokról

A TASZ álláspontja a médiatörvényhez benyújtott új módosító javaslatokról

A TASZ továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy a sajtószabadság és a médiatartalmak alapvető szabályaira vonatkozó törvényjavaslat koncepcionálisan elhibázott, ezért a törvény visszavonást kérjük az előterjesztőktől.

Az álláspontot itt elolvashatja

A TASZ álláspontja szerint az iparági szereplőkkel, újságírókkal, szakmai szervezetekkel egyeztetett, koncepcionálisan új, az európai uniós irányelveknek és a mai médiapiaci helyzetnek megfelelő szabályozást kell megalkotni, amelyben a sajtó szabadságának elve kell, hogy a főszabály legyen. A magyar médiapiac sokszínűsége, a frekvenciaszűkösség jelentős csökkenése azt kellene eredményezze, hogy a jogalkotó az eddigi szigorú szabályokat lebontja, és csak ott és csak annyiban avatkozik be a médiapiac működésébe, ahol az egyértelműen indokolt, így a közszolgálati média esetében.

A TASZ már többször foglalkozott a médiára vonatkozó szabályozási javaslatokkal, korábbi álláspontjaink itt megtekinthetőek:
http://tasz.hu/files/tasz/imce/mediatartalom_tasz.pdf
http://tasz.hu/files/tasz/imce/sajtoszabadsag_mediatartalom_tasz.pdf

Összességében elmondhatjuk, hogy a törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok nem oldják meg azokat a problémákat, melyek a koncepcionálisan elhibázott törvényjavaslat szólásszabadságot korlátozó szabályaiból fakadnak, sőt több esetben tovább korlátozzák a sajtó szabadságát. Az újságírói forrásvédelem és az oknyomozó újságírást lehetetlenné teszik az új módosító indítványok, miközben a kötelező tartalmi előírások, az előzetes nyilvántartásba vételi kötelezettség és a homályos közerkölcsre vonatkozó előírások veszélyeztetik a szerkesztői szabadságot és ezen keresztül a független sajtó működését.

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.