A TASZ pert nyert a szombathelyi polgármesteri hivatal ellen

Nyilvánosak-e egy önkormányzat által megrendelt szakértői anyagok és azok ára?

 Ezt a jogilag nem nehéz kérdést kellett megválaszolnia a szombathelyi városi bíróságnak. Az ítélet megnyugtató volt: egy polgármester nem titkolhatja el a közpénzekből megrendelt szakértői munkák tartalmát, díját, állapotát.

Történt, hogy a szombathelyi közgyűlés eseti bizottságot állított fel a 2000-2010 közt, a polgármester által közpénzből megrendelt szakértői munkák megalapozottságának vizsgálatára: azok anyagi oldalára és eredményére lett volna kíváncsi a bizottság – és a sajtó. A polgármesteri hivatal azonban se az eseti bizottság, se egy on-line helyi közéleti folyóirat információkérésének nem tett eleget. A Társaság a Szabadságjogokért a Nyugat c. online lap jogi képviseletét látta el a közérdekű adatok nyilvánosságáért folyó perben.

Az ügyről a pernyertes lapnak dr. Szendrő-Németh Tamás ügyvéd a Társaság a Szabadságjogokért regionális képviselője a következőt nyilatkozta:

„Őszintén szólva sem engem, sem a TASZ-t nem érdekli, hogy az éppen aktuális városvezetés miért nem akar eleget tenni jogszabályi kötelezettségének. Minket csupán egy dolog érdekel, hogy a közérdekű adatok kerüljenek nyilvánosságra, és mindenki forintra pontosan számoljon el ennek alapján a kifizetett közpénzekkel! Egyébként pedig nem árt, ha hozzászoknak, hogy a törvények mindenkire vonatkoznak pártállás nélkül, amire "feledékenység" esetén rendre figyelmeztetni kell őket.” 

Olvassa el az ítéletet!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Atomper - továbbra sem lehet megismerni a paksi kármentés részleteit

A Fővárosi Ítélőtábla április 20-án döntött az Energia Klub Országos Atomenergia Hivatal Nukleáris Biztonsági Igazgatósága elleni perének másodfokú tárgyalásán. A bíróság az elsőfokú ítéletet hatályon kívül helyezte, és az elsőfokú bíróságot új eljárásra utasította, az ügyben a jogi képviseletet a TASZ látja el. A határozat ellen nincs helye fellebbezésnek. Bár az Ítélőtábla döntése kedvező, a soron kívüli eljárás ellenére az Energia Klub továbbra sem ismerheti meg a kért adatokat.

Meghívó a Városliget bekamerázásával kapcsolatos információkért folytatott perre

Számos hír jelent meg a sajtóban tavasszal arról, hogy a Fővárosi Közgyűlés a Városligetbe térfigyelő kamerarendszert telepít. Ennek részleteiről kérdeztük a Fővárosi Közgyűlés Városrendészeti Bizottságának elnökét, aki sajnos alig adott érdemi információt az ügyben. Most pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróság elé kerül a kérdés, hogy jogosan titkolódzik-e Danielisz Béla.

Obamával kollaborál a TASZ!

Barack Obama amerikai elnök által kezdeményezett Open Government Partnership (OGP, Nyílt Kormányzati Együttműködés) célja az átlátható, hatékony és ellenőrizhető kormányzat megteremtése. A TASZ és a K-Monitor elkészítette Magyarország vállalásaira vonatkozó javaslatokat.