A TASZ pert nyert a szombathelyi polgármesteri hivatal ellen

 Nyilvánosak-e egy önkormányzat által megrendelt szakértői anyagok és azok ára?

 Ezt a jogilag nem nehéz kérdést kellett megválaszolnia a szombathelyi városi bíróságnak. Az ítélet megnyugtató volt: egy polgármester nem titkolhatja el a közpénzekből megrendelt szakértői munkák tartalmát, díját, állapotát.

Történt, hogy a szombathelyi közgyűlés eseti bizottságot állított fel a 2000-2010 közt, a polgármester által közpénzből megrendelt szakértői munkák megalapozottságának vizsgálatára: azok anyagi oldalára és eredményére lett volna kíváncsi a bizottság – és a sajtó. A polgármesteri hivatal azonban se az eseti bizottság, se egy on-line helyi közéleti folyóirat információkérésének nem tett eleget. A Társaság a Szabadságjogokért a Nyugat c. online lap jogi képviseletét látta el a közérdekű adatok nyilvánosságáért folyó perben.

Az ügyről a pernyertes lapnak dr. Szendrő-Németh Tamás ügyvéd a Társaság a Szabadságjogokért regionális képviselője a következőt nyilatkozta:

„Őszintén szólva sem engem, sem a TASZ-t nem érdekli, hogy az éppen aktuális városvezetés miért nem akar eleget tenni jogszabályi kötelezettségének. Minket csupán egy dolog érdekel, hogy a közérdekű adatok kerüljenek nyilvánosságra, és mindenki forintra pontosan számoljon el ennek alapján a kifizetett közpénzekkel! Egyébként pedig nem árt, ha hozzászoknak, hogy a törvények mindenkire vonatkoznak pártállás nélkül, amire "feledékenység" esetén rendre figyelmeztetni kell őket.” 

Olvassa el az ítéletet!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Azt javasoljuk a parlamenti képviselőknek, hogy ne fogadjanak el két, mától tárgyalt törvényjavaslatot

Részletes elemzést küldtünk két, ma tárgyalni kezdett törvényjavaslattal kapcsolatban minden országgyűlési képviselőnek. Azt javasoljuk a képviselőknek, hogy a magánélet védelméről szóló és a gyülekezési jogról szóló törvényjavaslattal kapcsolatos meglátásainkat vegyék figyelembe, amikor a törvényjavaslatokhoz módosító javaslatokat fűznek, vagy azokról szavaznak, annak érdekében, hogy ne sérüljenek súlyosan az állampolgárok alapvető jogai.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a magánélet védelméről szóló T/706. számú törvényjavaslatról

A Kormány múlt kedden, június 26-án törvényjavaslatot nyújtott be, ami címe szerint a magánélet védelméről szól. Az indítvány furcsasága, hogy új normatív tartalma alig van, így viszont kérdéses, hogy mi vele a jogalkotó szándéka.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a gyülekezési jogról szóló T/707. számú törvényjavaslatról

A mai napon tartják az Országgyűlésben a gyülekezési törvény általános vitáját. Vannak, akik a mellett érveltek, hogy az új törvény nem hoz majd magával jelentős jogkorlátozást. A TASZ máshogyan látja, szerintünk a jogszabály-tervezetbe bele van kódolva, hogy szűkülni fog a tüntetések és a gyülekezés tere Magyarországon. Részletes szakmai elemzésünkben sorra vesszük a törvényjavaslat egyes pontjait.