A TASZ pert nyert a szombathelyi polgármesteri hivatal ellen

Nyilvánosak-e egy önkormányzat által megrendelt szakértői anyagok és azok ára?

 Ezt a jogilag nem nehéz kérdést kellett megválaszolnia a szombathelyi városi bíróságnak. Az ítélet megnyugtató volt: egy polgármester nem titkolhatja el a közpénzekből megrendelt szakértői munkák tartalmát, díját, állapotát.

Történt, hogy a szombathelyi közgyűlés eseti bizottságot állított fel a 2000-2010 közt, a polgármester által közpénzből megrendelt szakértői munkák megalapozottságának vizsgálatára: azok anyagi oldalára és eredményére lett volna kíváncsi a bizottság – és a sajtó. A polgármesteri hivatal azonban se az eseti bizottság, se egy on-line helyi közéleti folyóirat információkérésének nem tett eleget. A Társaság a Szabadságjogokért a Nyugat c. online lap jogi képviseletét látta el a közérdekű adatok nyilvánosságáért folyó perben.

Az ügyről a pernyertes lapnak dr. Szendrő-Németh Tamás ügyvéd a Társaság a Szabadságjogokért regionális képviselője a következőt nyilatkozta:

„Őszintén szólva sem engem, sem a TASZ-t nem érdekli, hogy az éppen aktuális városvezetés miért nem akar eleget tenni jogszabályi kötelezettségének. Minket csupán egy dolog érdekel, hogy a közérdekű adatok kerüljenek nyilvánosságra, és mindenki forintra pontosan számoljon el ennek alapján a kifizetett közpénzekkel! Egyébként pedig nem árt, ha hozzászoknak, hogy a törvények mindenkire vonatkoznak pártállás nélkül, amire "feledékenység" esetén rendre figyelmeztetni kell őket.” 

Olvassa el az ítéletet!

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Igényelj közérdekű adatot, amíg lehet!

A kormány újabb korlátokat szeretne állítani az állam elszámoltathatóságát biztosító közérdekű adatigénylések elé.

Az állami cégek is kötelesek elszámolni az Alkotmánybíróság szerint

Bodoky Tamás, az atlatszo.hu főszerkesztője közérdekű adatigénylésének ügyében a Kúria 2012-ben teret nyitott arra , hogy az egyre elszaporodó állami vállalatok kibújhassanak az átláthatóság követelménye alól. Ennek vetett véget az Alkotmánybíróság hétfői döntése. Az ügyben Bodoky Tamást a Társaság a Szabadságjogokért képviselte, amiben a jogvédő szervezetet az alkotmányjogi panasz elkészítése során az atlatszo.hu jogi stábja is segítette.

A bíróság kezében a trafikpályázatok nyilvánossága

Hat szervezet – a TASZ jogi képviseletével - közérdekű adatok kiadása iránti pert indít a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. ellen a trafik-pályázatok nyilvánossága érdekében.