Barion Pixel TASZ | A TASZ pert nyert a szombathelyi polgármesteri hivatal ellen

A TASZ pert nyert a szombathelyi polgármesteri hivatal ellen

Nyilvánosak-e egy önkormányzat által megrendelt szakértői anyagok és azok ára?

 Ezt a jogilag nem nehéz kérdést kellett megválaszolnia a szombathelyi városi bíróságnak. Az ítélet megnyugtató volt: egy polgármester nem titkolhatja el a közpénzekből megrendelt szakértői munkák tartalmát, díját, állapotát.

Történt, hogy a szombathelyi közgyűlés eseti bizottságot állított fel a 2000-2010 közt, a polgármester által közpénzből megrendelt szakértői munkák megalapozottságának vizsgálatára: azok anyagi oldalára és eredményére lett volna kíváncsi a bizottság – és a sajtó. A polgármesteri hivatal azonban se az eseti bizottság, se egy on-line helyi közéleti folyóirat információkérésének nem tett eleget. A Társaság a Szabadságjogokért a Nyugat c. online lap jogi képviseletét látta el a közérdekű adatok nyilvánosságáért folyó perben.

Az ügyről a pernyertes lapnak dr. Szendrő-Németh Tamás ügyvéd a Társaság a Szabadságjogokért regionális képviselője a következőt nyilatkozta:

„Őszintén szólva sem engem, sem a TASZ-t nem érdekli, hogy az éppen aktuális városvezetés miért nem akar eleget tenni jogszabályi kötelezettségének. Minket csupán egy dolog érdekel, hogy a közérdekű adatok kerüljenek nyilvánosságra, és mindenki forintra pontosan számoljon el ennek alapján a kifizetett közpénzekkel! Egyébként pedig nem árt, ha hozzászoknak, hogy a törvények mindenkire vonatkoznak pártállás nélkül, amire „feledékenység” esetén rendre figyelmeztetni kell őket.” 

 

Olvassa el az ítéletet!

 

 
Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.