Barion Pixel TASZ | A TASZ pert nyert az IMEI ellen

A TASZ pert nyert az IMEI ellen

Amint arról már korábban beszámoltunk, a TASZ által képviselt ügyfél azért indított keresetet az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézet (IMEI) ellen, hogy a bíróság állapítsa meg: az IMEI megsértette személyhez fűződő jogait, amikor az intézetben történt elhelyezése során nem biztosított számára nemdohányzó kórtermet, valamint akkor, amikor indokolatlan gyógykezelésnek vetették alá.

Az ügyben az első fokú ítélet csak a kereseti kérelem egy részét tartotta megalapozottnak, de a február 16-i másodfokú tárgyaláson a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletével a keresetnek helyt adott, és a jogsértést megállapította. A TASZ számára az ítélet azért fontos, mert kijelenti, hogy az IMEI-ben is az Egészségügyi törvény vonatkozó rendelkezéseit kell alkalmazni a gyógykezelések tekintetében, különös tekintettel a terápiás eljárások során alkalmazott tájékoztatásra.

Ügyfelünk előzetes letartóztatásból, nem pszichiátriai jellegű panaszok miatt került az IMEI-be. Ott – annak ellenére, hogy ő maga nem dohányzik és az elhelyezést kifogásolta – olyan kórteremben helyezték el, ahol szinte kizárólag dohányzók tartózkodtak. A TASZ ügyvédje által képviselt perben már az elsőfokú eljárásban megállapításra került, hogy az IMEI – annak ellenére, hogy rá az Egészségügyi törvény, valamint a Nemdohányzók védelméről szóló törvény is vonatkozik – nem rendelkezik olyan kórteremmel, amely a nemdohányzók elhelyezését szolgálná. Ez azt jelenti, hogy az intézet területén nem a dohányzásra kijelölt helyek kerültek kialakításra, hanem egyszerűen nincs olyan hely, ahol a nemdohányzók füstmentes környezetben tartózkodhatnának. A jogerős bírósági ítélet ezen tárgyban hozott megállapítása következtében a fennálló állapotot az IMEI-nek meg kell szüntetnie, ez irányú intézkedéseit a TASZ folyamatosan figyelemmel követi majd.

 

Az IMEI-ben töltött idő alatt ügyfelünket kifejezett tiltakozása és az előzetes orvosi iratokban foglaltak ellenére olyan kezelésnek vetették alá, amely vele szemben orvosilag nem volt alkalmazható. Miután a kezelést követően rosszul lett, ígéretet tettek arra, hogy a terápiát a későbbiekben nem fogják folytatni. Ennek ellenére két nap múlva újra ugyanezen kezelésnek vetették alá. Tették mindezt úgy, hogy Ügyfelünk folyamatosan tiltakozott az injekciózások ellen. A bíróság a tényállás feltárása után megállapította a személyiségi jogokat sértő kezelést.

 

Feliratkozás a várólistára Értesíteni fogunk, amikor a termék újra elérhető lesz. Kérjük add meg az emailcímedet.