A TASZ véleményezte az elektronikus információszabadságról szóló törvénytervezetet

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium márciusban tette közzé e-információszabadságról szóló törvény tervezetét. A tervezet a közérdekű adatok elektronikus közzétételének szabályai mellett foglalkozik a jogszabályok és a jogalkotás nyilvánosságával, illetve az ítéletek nyilvánosságával is.

Az IHM még 2004 őszén tette közzé az elektronikus információszabadságot érintő téziseit, majd nem sokkal később koncepciót !!!dolgozott ki a törvényi szabályozásra. A TASZ véleményezte mindkét dokumentumot, illetve részt vett az IHM által „Napfényre a közérdekű adatokkal” !!!címmel a Közép-Európai Egyetemen tartott konferencián.


Az elektronikus információszabadság témakörében az ősszel a „Információszabadság ma és holnap” !!!címmel Adatvédelmi Biztos Irodája és a Nyílt Társadalom Archívum is közös konferenciát szervezett. Továbbá a Fundamentum emberi jogi folyóirat 2004/4. tematikus száma is ezzel a jogterülettel foglalkozik.


Jelen törvénytervezet elkészítését rendkívül alapos előkészítő munka és szakmai vita alapozta meg, sajnos azonban a tervezetnek a minisztérium honlapján is közzétett szövege !!! alulmúlta a várakozásainkat.


A TASZ véleményét itt olvashatja el.

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Kockázatos szerek és veszélyes drogpolitikák - Mire jó az információszabadság?

Nyilvánosságra került Dr. Molnár Lajos egészségügyi miniszter levele, melyben a Pszichiátriai és Neurológiai Szakmai Kollégiumot előző állásfoglalása visszavonására, és új, megfelelő színvonalú dokumentum kiadására kéri.

Semmisítse meg az Alkotmánybíróság az információszabadságot korlátozó szabályokat!

Ombudsmanhoz fordult a TASZ, a K-Monitor és a TI Magyarország az információszabadság korlátozása miatt.

Ma lép hatályba a lobbitörvény

A fél éve kihirdetett lobbitörvény hozzájárulhat ahhoz, hogy a közügyeink átláthatóbbak legyenek és a korrupció csökkenjen, azonban a non-profit érdekérvényesítőket súlyosan diszkriminálja.