A TEK arroganciája határtalan

A Terrorelhárítási Központ (TEK) nyíltan a jog fölé helyezi magát, amikor indokolás nélkül elrendeli a miniszterelnök háza környéki utcák lezárását. A magyar bíróság jogerős végzésében alig egy hónapja éppen a TEK-kel kapcsolatban mondta ki, hogy „nem tekinthető szükségesnek egy demokratikus társadalomban a politikai véleménynyilvánításra irányuló békés gyülekezést pusztán azon okból korlátozni, hogy azt védett személy jelenlétében kívánják megvalósítani”.

A TEK 2013. július 4-én, a devizahitelesek spontán demonstrációját követően, egyszer már lezáratta a Cinege utcát, ahol a miniszterelnök lakik, és emiatt a rendőrség később megtagadta egy másik tüntetés tudomásul vételét. Akkor a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a TASZ felülvizsgálati kérelme nyomán érdemben és szigorúan vizsgálta nemcsak a rendőrség, hanem a TEK határozatát is, és kimondta, hogy a rendőri szervek – a TEK is – jogszerűtlenül akadályozták meg a gyülekezési jog gyakorlását. (Bővebben az ügyről itt olvashat.) Mára ismét a devizahitelesek szerveznek tüntetést többek között a miniszterelnök háza elé, ám a TEK tegnap ismét lezárta a környéket. Mivel a határozat most sem tartalmaz több indokot, mint legutóbb, így ez is nyilvánvalóan jogsértő.

A TASZ felháborítónak tartja, hogy a TEK tudatosan figyelmen kívül hagyja a bíróság egyértelmű döntését, és ismét azt teszi, amiről egyszer már kiderült, hogy jogellenes. Egy jogállamban sem a rendőrség, sem a TEK visszaélésszerű joggyakorlatára nincs mentség. A végső szót minden jogvitában a bíróság hivatott kimondani, és azt a feleknek el kell fogadniuk. Ha egy kormányzati szerv semmibe veszi a bíróság rá vonatkozó döntését, akkor ott nem a jog uralkodik, hanem a hatalmi önkény.

Update: valóban jogsértő.

(update2: a jövőre nézve)

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Jogellenesen állította pellengérre a TASZ ügyfeleit az Origo

Első fokon pert nyert a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) két ügyfele az Origóval szemben. A propagandalapot bocsánatkérésre és sérelemdíj fizetésére kötelezte a bíróság, mert jogosulatlanul hozta nyilvánosságra a két civil aktivista nevét egy belső felhasználásra szánt jelenléti íven.

Egyetértett velünk a kormányhivatal: sérti a gyülekezési szabadságot egy gödöllői rendelet

Egyetértett velünk a kormányhivatal, hogy sérti a gyülekezési szabadságot az a gödöllői rendelet, amely közterület-használati engedélyhez köti a politikai rendezvények megtartását a városban.

Miért kell a kormánynak extra felhatalmazás a terrorveszélyre hivatkozva?

A kormányzat egy felhatalmazási törvénnyel lehetővé tenné, hogy a „terrorveszély-helyzetre” való önkényes hivatkozással különleges jogrendet vezessen be. A TASZ szerint ilyen szabályok megalkotására csak nagyon alapos ténybeli indokok alapján és további szigorú feltételek mellett van alkotmányos lehetőség, amelyek jelenleg nem állnak fenn.