A TEK arroganciája határtalan

A Terrorelhárítási Központ (TEK) nyíltan a jog fölé helyezi magát, amikor indokolás nélkül elrendeli a miniszterelnök háza környéki utcák lezárását. A magyar bíróság jogerős végzésében alig egy hónapja éppen a TEK-kel kapcsolatban mondta ki, hogy „nem tekinthető szükségesnek egy demokratikus társadalomban a politikai véleménynyilvánításra irányuló békés gyülekezést pusztán azon okból korlátozni, hogy azt védett személy jelenlétében kívánják megvalósítani”.

A TEK 2013. július 4-én, a devizahitelesek spontán demonstrációját követően, egyszer már lezáratta a Cinege utcát, ahol a miniszterelnök lakik, és emiatt a rendőrség később megtagadta egy másik tüntetés tudomásul vételét. Akkor a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a TASZ felülvizsgálati kérelme nyomán érdemben és szigorúan vizsgálta nemcsak a rendőrség, hanem a TEK határozatát is, és kimondta, hogy a rendőri szervek – a TEK is – jogszerűtlenül akadályozták meg a gyülekezési jog gyakorlását. (Bővebben az ügyről itt olvashat.) Mára ismét a devizahitelesek szerveznek tüntetést többek között a miniszterelnök háza elé, ám a TEK tegnap ismét lezárta a környéket. Mivel a határozat most sem tartalmaz több indokot, mint legutóbb, így ez is nyilvánvalóan jogsértő.

A TASZ felháborítónak tartja, hogy a TEK tudatosan figyelmen kívül hagyja a bíróság egyértelmű döntését, és ismét azt teszi, amiről egyszer már kiderült, hogy jogellenes. Egy jogállamban sem a rendőrség, sem a TEK visszaélésszerű joggyakorlatára nincs mentség. A végső szót minden jogvitában a bíróság hivatott kimondani, és azt a feleknek el kell fogadniuk. Ha egy kormányzati szerv semmibe veszi a bíróság rá vonatkozó döntését, akkor ott nem a jog uralkodik, hanem a hatalmi önkény.

Update: valóban jogsértő.

(update2: a jövőre nézve)

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Újabb gyülekezési jogi pert nyertünk a rendőrséggel szemben

A Fővárosi Törvényszék ismét a mi érveinket fogadta el a rendőrséggel szemben, amikor hatályon kívül helyezte a rendőrség határozatát, ami megtiltotta a Lánchídra február 10-re tervezett demonstrációt. Az ítélet szerint a rendőrség figyelmen kívül hagyta az együttműködés és az érdemi egyeztetés kötelezettségét.

Az Alkotmánybíróság feláldozta a gyülekezési jogot a politikai lojalitás oltárán

Nem talált kivetnivalót az Alkotmánybíróság (AB) egy tüntetés törvényellenes megtiltásában. Az AB által vizsgált ügyben a miniszterelnök háza elé bejelentett tüntetést a rendőrség azért tiltotta meg, mert annak megtartása „mások jogait és szabadságát” sértené. A rendőrségi tiltás és annak bírósági helybenhagyása nem is annyira azért érdekes, mert a miniszterelnök házánál tartandó tüntetésről van szó. Elemzésünk szerint a tét sokkal nagyobb.

Megfelelő volt az avasi Jobbik-tüntetés rendőri biztosítása

A Jobbik 2012. október 17-én demonstrációt tartott a miskolci Avas-lakótelepen. A rendőrség nagy erőkkel volt jelen és megfelelően biztosította a rendezvényt.