Abszurd vádra groteszk amnesztia

A Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ véleménye szerint abszurd drámába illő fordulat a kormány közkegyelmi javaslata a Parlament körüli karácsonyi élőlánc ügyében.

A Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ meglepetéssel értesült arról, hogy sajtóhírek szerint a 2011-es "karácsonyi tüntetők" ügyében a Kormány közkegyelmet kezdeményez.

2011. december 23-án több aktivista és országgyűlési képviselő a Parlament bejárataihoz láncolta magát tiltakozásul az Országgyűlés szerintük jogállamot csorbító törvénydömpingje és a parlamentarizmus lényegét adó, a törvényjavaslatokról és a módosító indítványokról folyó érdemi vita felszámolása ellen. A polgári engedetlenségi akció következtében a rendőrök több tucat személyt állítottak elő: a képviselőket rövidebb várakozás után elengedték, a civil aktivistákat pedig teljesen megalapozatlanul személyi szabadság megsértése miatt bűncselekmény elkövetésével gyanúsították meg. Az akcióban résztvevő civilek védelmét más ügyvédekkel együtt a Helsinki Bizottság és TASZ ügyvédei látják el.

Álláspontunk szerint a józan ész szikrája, vagyis az eljárás megszüntetésének szándéka az ügyfelek érdekében üdvözlendő. Ugyanakkor az amnesztia, vagyis a közkegyelem alkalmazása kivételes eszköz, amelyet az alkotmányos büntetőjog azokra az esetekre tart fenn, amikor valaki ellen büntetőeljárás indult, de méltánylást érdemlő okból az eljárásról vagy a büntetésről az állam le kíván mondani. Az ügyben jogi képviseletet biztosító és a politikai szabadságjogok gyakorlását kiemelten fontosnak tartó szervezetekként ugyanakkor határozott álláspontunk, hogy a tüntetések során az aktivisták semmilyen bűncselekményt nem követtek el, ezért az ellenük indult eljárásokat bűncselekmény hiányában kellene megszüntetni, nem pedig a közkegyelem módszerét alkalmazni.

Az eljárások ilyen formában való megszüntetése sajnálatos módon a jogállam katasztrofális állapotának újabb bizonyítéka, annak ellenére, hogy az elérni kívánt eredmény, az eljárások vádemelés nélküli megszüntetése üdvözlendő.
 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) elemzése a magánélet védelméről szóló T/706. számú törvényjavaslatról

A Kormány múlt kedden, június 26-án törvényjavaslatot nyújtott be, ami címe szerint a magánélet védelméről szól. Az indítvány furcsasága, hogy új normatív tartalma alig van, így viszont kérdéses, hogy mi vele a jogalkotó szándéka.

A vélemény szabadsága vs. gyülekezési jog

Szomorú hír a véleménynyilvánítás szabadságát fontosnak tartók számára: a Pest Megyei Bíróság február 15-én jogerősen elmarasztalta MIÉP-Jobbik két aktivistáját, mert tavaly nyáron a Belügyminisztérium előtt "be nem jelentett" sajtótájékoztatót tartottak

Újabb eljárás Bácsfi Diána ellen

2005. május 3-án 10 órakor kezdődött Bácsfi Diána szabálysértési ügyének tárgyalása a Budai Központi Kerületi Bíróság Fő utcai épületében, miután április 30-án karlendítés és "fasiszta jellegű kifejezés" használata miatt a Magyar Jövő Csoport által szervezett rendezvényről a rendőrség előállította és szabálysértési őrizetbe vette. A rendezvényt a rendőrségnek bejelentették, de nyilvánosan nem volt meghirdetve, azon csak a Magyar Jövő Csoport tagjai vettek részt.