Abszurd vádra groteszk amnesztia

A Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ véleménye szerint abszurd drámába illő fordulat a kormány közkegyelmi javaslata a Parlament körüli karácsonyi élőlánc ügyében.

A Magyar Helsinki Bizottság és a TASZ meglepetéssel értesült arról, hogy sajtóhírek szerint a 2011-es "karácsonyi tüntetők" ügyében a Kormány közkegyelmet kezdeményez.

2011. december 23-án több aktivista és országgyűlési képviselő a Parlament bejárataihoz láncolta magát tiltakozásul az Országgyűlés szerintük jogállamot csorbító törvénydömpingje és a parlamentarizmus lényegét adó, a törvényjavaslatokról és a módosító indítványokról folyó érdemi vita felszámolása ellen. A polgári engedetlenségi akció következtében a rendőrök több tucat személyt állítottak elő: a képviselőket rövidebb várakozás után elengedték, a civil aktivistákat pedig teljesen megalapozatlanul személyi szabadság megsértése miatt bűncselekmény elkövetésével gyanúsították meg. Az akcióban résztvevő civilek védelmét más ügyvédekkel együtt a Helsinki Bizottság és TASZ ügyvédei látják el.

Álláspontunk szerint a józan ész szikrája, vagyis az eljárás megszüntetésének szándéka az ügyfelek érdekében üdvözlendő. Ugyanakkor az amnesztia, vagyis a közkegyelem alkalmazása kivételes eszköz, amelyet az alkotmányos büntetőjog azokra az esetekre tart fenn, amikor valaki ellen büntetőeljárás indult, de méltánylást érdemlő okból az eljárásról vagy a büntetésről az állam le kíván mondani. Az ügyben jogi képviseletet biztosító és a politikai szabadságjogok gyakorlását kiemelten fontosnak tartó szervezetekként ugyanakkor határozott álláspontunk, hogy a tüntetések során az aktivisták semmilyen bűncselekményt nem követtek el, ezért az ellenük indult eljárásokat bűncselekmény hiányában kellene megszüntetni, nem pedig a közkegyelem módszerét alkalmazni.

Az eljárások ilyen formában való megszüntetése sajnálatos módon a jogállam katasztrofális állapotának újabb bizonyítéka, annak ellenére, hogy az elérni kívánt eredmény, az eljárások vádemelés nélküli megszüntetése üdvözlendő.
 

Megosztás

Kapcsolódó hírek

Újabb eljárás Bácsfi Diána ellen

2005. május 3-án 10 órakor kezdődött Bácsfi Diána szabálysértési ügyének tárgyalása a Budai Központi Kerületi Bíróság Fő utcai épületében, miután április 30-án karlendítés és "fasiszta jellegű kifejezés" használata miatt a Magyar Jövő Csoport által szervezett rendezvényről a rendőrség előállította és szabálysértési őrizetbe vette. A rendezvényt a rendőrségnek bejelentették, de nyilvánosan nem volt meghirdetve, azon csak a Magyar Jövő Csoport tagjai vettek részt.

Lehet-e a miniszterelnök házánál tüntetni?

A TASZ szerint a Terrorelhárítási Központ (TEK) pénteki személy- és létesítménybiztosítási intézkedése felveti a gyülekezési szabadság jogellenes korlátozását. A miniszterelnök védelmére hivatkozva a gyülekezési jogot korlátozni csak nagyon szűk körben, a legszükségesebb módon és rövid időre lehet. A határozat nem felel meg ennek az alapelvnek.

Alkotmánybíróság előtt támadtuk meg a gyülekezési jogot sértő bírói döntést

Az Alkotmánybíróság előtt panaszeljárásban támadta meg a TASZ azt a bírói döntést, amely megtiltotta a devizahitel-károsultaknak, hogy megtartsák a miniszterelnök házával szemközti járdaszakaszra bejelentett tüntetésüket. Indítványunk szerint a tiltás szükségtelenül és aránytalanul korlátozza a gyülekezési jogot, mert a bíróság félreértelmezte a „foglyul ejtett közönség” érvét, releváns szempontokat hagyott figyelmen kívül az alapjogi mérlegelésben, és nem járt el kellő alapossággal a gyülekezési jog legitim korlátainak értékelése során.